Magické oko EM80 do push pull lampového zesilovače
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Zjistil jsem, že na stínítku jsou zelené "paprsky" 2. Jeden silně zelený, druhý je hůř viditelný, lze ho vidět z bezprostřední blízkosti. Je vidět když je oko bez signálu a nastaveno na nižší citlivost trimrem.
Na zkoušku jsem tam dal EM81 a zjistil jsem, že i bez signálu, když otáčím trimrem, se oko uzavírá. Na nejvyšší citlivost je uzavřené do 3/4. (EM80 mám na nejvyšší citlivost stále)
Momentální hodnoty:
Ranoda=470k
Rvstupsignálu=230k
Rčas=3M
Cčas=44n (tau=0,13)
Cvstup=100n
A anodové napětí pro oko mám 247VDC, usměrněné dvojicí EAA91 do gréca. Filtr mám 7u5; zvlnění<2% při 3mA odběru...
Asi zkusím ještě pořádně zapátrat a zkusit najít jiný obvod, modifikace tohoto obvodu se mi moc nedaří...
Každopádně opět všem děkuji za cenné rady
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš to napsat tak, abych tomu mohl rozumět i já?Bahno píše:...Ale jak měním kapacitu jak chci, oko se "chvěje" a reaguje na jiné frekvence, než dříve. Což je asi logické, pokud použiji nižší kapacitu, tak "nepožere" špičky v takové míře...
A jinak viz Lukas-Peca - při otáčení trimru bez signálu se výseče nesmí hýbat a musí být rozevřeny. Kontroluj dc napětí na mřížce oka - nesmí se měnit. Porovnej při odpojení od anody EL84. Napětí musí být stále blízké 0V.
To oko, které zde používám, je fungl "nové".
Že reaguje na jiné frekvence než dříve myslím tak, že jeho citlivost se přesunula z nízkých kmitočtů audia do vyšších. Při tom se ale chvěje, avšak navýšením kapacity Chold už reaguje se zpožděním a pomalu.
Aby oko reagovalo rychle na změnu signálu, musí být nabíjecí časová konstanta dostatečně malá, např. <40ms.
Aby oko "nemrkalo" při "basových" kmitočtech (>40Hz), musí být vybíjecí časová konstanta dostatečně velká, např >100ms.
Z pohledu nabíjecí časové konstanty je zdvojovač napětí méně výhodný, protože pro dosažení plného výstupního napětí potřebuje nejméně 2 půlvlny, je tedy jakoby 2x pomalejší (línější) než jiné špičkové detektory, hůře reaguje na krátké jednorázové děje.