petula píše:
ZdenekHQ, kutilmil, jova1 
stěna není nosná, ale stínící. V mikrovlnné oblasti je ideální bronz (záleží na druhu, pochopitelně), o něco horší je mosaz a případně měď. Kdyby byla trubka bronzová, stačia by stěna asi 2.5 mm. U mosazi asi 3 mm, měď min. 3 mm, nejlépe tak 5 mm. Bronz je totiž pro mikrovlny neprůchozí. Zato dural, železo, hliník, jsou na EnÓno...
p32 píše:Tak to nebyla určitě čistá CU. To je nějaká směska.
Tak "směsku" ti mohu vytvořit tak z mých sušených hub - u kovů bych hovořil spíše o "slitině"
Však jsem taky psal, že ta (čistá elektrovodná) Cu byla ještě "legovaná". Čím a kolik, to už zpětně 40 let asi nezjistím, ale pokud by tě to zajímalo, dá se zjistit jaký materiál se používá ještě dnes.
Stále u nás existuje nástupnická firma (původní /části/ fabriky)
Cebes a.s.:
Společnost byla založena v roce 1999 a navazuje částí své produkce na tradici výroby komponentů pro elektrické stroje točivé firmy MEZ Brumov, která zahájila výrobu obdobných komponentů již v roce 1947.
Hlavním zaměřením společnosti v současnosti je vývoj a výroba sběracího ústrojí pro generátory větrných elektráren a pro motory elektromobilů.
Významná je i zakázková výroba komutátorů, kartáčových držáků a sběracích kroužků pro trakční motory.
...
Z katalogu
STANDARTNÍ SORTIMENT SBĚRACÍCH KROUŽKŮ se dá vyčíst, že se vyrábějí z: Cu; mosazi; bronzi a nerez. ocele.
Když by přišlo na věc, jsem schopen zjistit i přesné fyzikálně-chemické složení uvedených materiálů. Jak majitel fy, tak výr. ředitel, jsou mými někdejšími mladšími kolegy, se kterými jsem až do r. 94 spolupracoval (v pův. fabrice).

Sběrací kroužky v lisovaném provedení s průměry 30 – 160 mm a ve skládaném provedení s průměry 80 – 650 mm, tepelná odolnost třídy B a F. Uplatnění jak v automobilovém průmyslu (alternátory), tak i v generátorech větrných elektráren.
Pro
autora vlákna:
Pokud nebudeš schopen sehnat požadovanou trubku jinak, napiš a mohu tě zkontaktovat s mými (tehdejšími) kolegy, anebo se sám pokusit přes ně požadovaný kousek trubky vymámit (za přijatelný obolus) - pokud by její materiálové složení (pro tvůj účel) vyhovovalo. Ale jsi podnikatel, tak by bylo nejlépe aby ses s našimi "kapitalisty" domlouval nejlépe ty sám.
Mohu zjistit, jestli třeba bronzovou, či mosaznou trubku (ve "tvých rozměrech") ve výrobě používají.