Program na přečíslování souborů - kdo poradí?
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
EKKAR píše:.....
Dodatek - pokud mi někdo navrhne, abych využil EXIF data, tak bohužel, fotky jsou bez těch nejdůležitějších, který obsahujou třeba TTD k samotný fotce (datum, parametry expozice, model foťáku...) - autor to nejspíš před uložením řeže pryč, asi aby se mu jich zmestilo co nejvíc ...
Jaký má smysl si ukládat soukromé fotky bez EXIFu a ušetřit pár bajtů dat? Když si v rodině prohlížíme fotky tak se automaticky zobrazuje datum z EXIFu a pokud nás fotka zajímá více tak se podle souřadnic podíváme kde přesně to bylo což by bez EXIF dat nešlo.
Ve Windows jsou tři datumy + časy (vytvořeno-změněno-otevřeno) a podle nich se dají soubory řadit ale ty fotky už jsou zpackané ještě před seřazením.
NEJSOU TO RODINNÝ FOTKY. Nejsou navíc moje, já si svoje fotky obhospodařuju a ukládám poněkud jinak. Tohle jsem ale slíbil za jinou protislužbu zpracovat a když jsem se k tomu uvazoval, nepředpokládal jsem, že by někdo před uložením EXIFy uřezával ...EKKAR totiž 2021-04-23, 22:52:51 píše:Však hej - tímhle vším už jsem si prošel, že se upravujou kopie, zatímco na originál "se nešahá", stejně tak výsledný řazení, ono by to ani jinak nešlo použít, jsou to "časosběry" z určitý činnosti, který mají ve finále bejt použitý jako instruktážní a výukový, takže časová posloupnost je právě důležitá ...Hubert_79 píše:Hlavně si někde nech "originály" a vrtej se v kopiích. Řadil bych to (u fotek logicky) dle data a času pořízení.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Hlavně abych pak někdy s pořádným drakem v palici po spuštění TC nezjistil, že mám v počítači úplně, ale úplně zbytečně dva naprosto stejný "C" disky a nedal kvůlivá ušetření diskovýho prostoru jeden z nich zformátovat ...
Ty se chlames ale nejaky expert na poradne zive si v spravci disku nejakym zazrakem odstranil pismeno systemoveho oddilu
Vysledek bude takovy:
Dovolena u more (1).jpg
Dovolena u more (2).jpg
Dovolena u more (3).jpg
...
Jde to buď v registru, dřív to šlo i přímo v DiskAdministrátoru. Takový NT4 se kdysi jen zeptaly "myslíte to vážně" a rozkaz bez keců provedly. Ale zas nebyl problém z toho znovu nabootovat.keemo píše:Ty se chlames ale nejaky expert na poradne zive si v spravci disku nejakym zazrakem odstranil pismeno systemoveho oddilu(jak proboha??) a pak si tam stezoval ze mu nestartuje system a co s tim ma delat
- LojzaFernet
Sám to používám tak, že když pro někoho něco fotím, tak to pak upravím, čímž se rozhodí časy, následně přejmenuji podle časové posloupnosti z Exifu a následně, pokud je potřeba ještě změním rozlišení a nechávám jen obrazová data, exif nechávám odmazat, po jisté zkušenosti s autorstvím fotografií od jednoho vykuka. Vše v Zoneru, složitější korekce v FS, někdy manipulace s Rawem.
-
petrfilipi
To jsou 4 kliky myšítkem na každou fotku - první pravým na fotku, levým vybrat "Uložit obrázek jako...", levým potvrdit uložení, levým klik na posun o jednu fotku v "albu". Dělám to jednodušejc - mám dvě wokna, v jednom otevřený "zdrojový" album ve vzdáleným úložišti, ve druhým pomocnou "pracovní" složku na svým disku. Levým myšítkem "dragnu" fotku ve zdrojovým albu, přetáhnu ji na cílovou složku "u sebe" a "dropnu" ji tam. Neboli zmáčknout, podržet při přetažení a pustit - a druhej klik na posun o jednu fotku. Řazení pak funguje přesně podle toho pořadí umístění do Pracovní složky - mně to takhle stačí a vyhovuje. Neživí mě to, nedělám to na kšeft, spíš jen na oplátku za jinou protislužbu, za kterou díky tomu nemusím platit někomu jinýmu. Zonera sice mám taky, ale v tom TC to je takový přehlednější. A když zdrojový obrázky mají ustřiženej EXIF-ocas, těžko můžu ty EXIFy k něčemu využívat, sft kterej by se podle nich řídil by mi byl stejně na hovno, takže musím používat to, co mám k daným fajlům k dispozici - tady aspoň ten údaj o času přenesení a uložení na MŮJ disk ...PotPalo píše:Ešte ma napadol maličký zlepšovák na ktorý sa trošku zabúda (teda u mňa). Pri sťahovaní mám nastavené aby sa vždy opýtal kam to uložiť. V tomto prípade by ale bolo vhodné to nastaviť to v prehliadači aby sa to nepýtalo, a rovno uložilo do prednastaveného priečinka. Potom stačí iba klikať a ono to bude ukladať samo.
https://www.faststone.org/FSIVDownload.htm