Návrh a úprava trasformátoru
Moderátor: Moderátoři
Osobme mevidim vyznam stavat menic nad 1kw,pac to zerie aj travu okolo cesty.
Moje připomínka se netýkala tranzistorů, ale tvé poznámky, že je lepší použít víc menších jader než jedno velké. Každé jádro je optimalizované pro určitý výkon a potřebuje optimální délku vodičů. Je obecná zákonitost, že s velikostí roste účinnost. Čím větší jádro, tím stačí míň závitů a tím míň různých ztrát ve vodičích.
Dneska je to možná jinak, už jsou chytřejší, ale kdysi se ve svářecích invertorech vyskytoval jen jeden silový transformátor a ne 4 menší trafa. Ve zdrojích k PC taky. Proč to tak dělali nevím, když je to nevýhodné.
Menší tranzistory mívají menší kapacity ale větší odpor. Paralelním řazením klesne odpor a kapacita vzroste. Takže to není úplně jednoznačné. Bude záviset na konstruktérovi, jakou zvolí cestu.
Tvoje malé trafo bude mít čtvrtinový proud , ale může mít mnohem větší odpor vinutí(vůči stejnosměrnému odporu), což výhodu malého proudu zase sníží.
Pokud se v praxi v přístrojích používá jen jedno trafo a ne třeba čtyři, patrně to má své důvody a výhody.
Ale připouštím, že v případě individuálně vyladěné konstrukce může být 4x složitější konstrukce energeticky výhodnější. Snad.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Mám jen ty první tři knížky a je tam všecko podstatné, včetně příkladů výpočtu. Počítal a vyráběl jsem podle něj nový výkonnější trafo pro zdroj autozesilovače, fungovalo perfektně.
Myslím, že transformátorům pro spínaný zdroje a feritům byly věnovaný i nějaký KE, minimálně dvě.