Španělsko a Portugalsko paralyzoval blackout

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
workhard
Kontaktovat uživatele:

#151 Příspěvek od workhard »

Nejhorší poměr mezi výtěžností energie a náklady na vybudování prý mají větrníky.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
samec

#152 Příspěvek od samec »

Cust píše:V životě bych tyto zdroje nekladl vedle sebe. FVE má své místo někde jinde...
meanwhile, 100 metrov od sarkofágu...
https://www.techbyte.sk/2018/01/premena ... lektraren/

Len pre predstavu, že koľko je ten 1MW zo solárnej elektrárne o rozlohe 1,6 km². Jeden rektor v Černobyle mal 2 chladiace okruhy, každý so 4 čerpadlami. Z toho 3 prevádzkové a jedno záložné. Každé z čerpdiel malo výkon 1,8MW.

EDIT: nie 1,6km², ale 1,6ha
Naposledy upravil(a) samec dne 13 kvě 2025, 00:40, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#153 Příspěvek od tomasjedno »

Nepřeháníš? Je to 1,6 hektaru.
Dekker

#154 Příspěvek od Dekker »

Jak řekl Cust, FVE má svoje místo někde a stejně tak i JE.
Nebudu se tady nějak snažit hádat jak je to s účinností JE (osobně mi přijde 1,2% málo, ale jak tu padlo. záleží v jaké části se to počítá.) Vím, jen že jaderné palivo má největší energetickou hustotu ze všech známých paliv co jsou a také že JE energie je aktuálně ta nejbezpečnější a bohužel i nejekologičtější co máme, jen prostě v minulosti bylo pár nehod, které se strašně medializovali. Je to stejné jako s letadly ... také je to nejbezpečnější druh přepravy, ale když se něco stane tak zařve třeba 400 lidí najednou.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od Lukas-Peca »

Cust má pravdu, v přepočtu dle Einsteinovy rovnice je účinnost jaderné elektrárny právě taková. Pro uklidnění je nutno dodat, že uhelná elektrárna má účinnost ještě asi o dva řády menší. Lepší by byla fúzní, ta by měla asi 10 %.

Ovšem jak se říká, kdyby mělo lidstvo neomezený zdroj energie, tak se na vlastní planetě uvaří zaživa. Za mě je ideální používat ty OZE + vhodné úložiště. Celková energetická bilance planety zůstává konstantní.
Celeron

#156 Příspěvek od Celeron »

Právě ode mě odešel technik fy, co se zabývá FVE ve velkým. Měl jsem zájem o obnovu mý letitý FVE.
Závěr je takový, že mám zůstat u toho, co mám, dokud to bude fungovat. Od letošního roku jsou zrušený dotace na pořízení nový FVE pokud už zájemce nějakou v objektu měl. Navíc podle nových norem platných od letošního roku se musí na každou FVE dělat EIA, musí být hromosvodový pole, automatický odpojovače na každý dva panely a instalace je složitá jak kráva, u mě by to znamenalo rozmlácení nový fasády, výměnu dvou rozváděčů, výkopový práce přes betony asi 10 metrů.
Prostě od letoška je FVE bez dotace na rodinném domě naprostej ekonomickej nesmysl. A i s dotací je návratnost dost pofiderní, dotace už nejsou skoro 50% jak byly před dvěma lety. Stačí aby v průběhu předpokládaný životnosti kleknul střídač a nebo panel a nula s nulou pojde.
Docela mě překvapilo, že člověk od fy, co ji FVE živí a přijde tím o cca 400-500 papírů poradí, že FVE je v mým případě nenávratná blbost...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kejki

#157 Příspěvek od kejki »

Je s tím tolik povinností a papírů, že práce přesáhne cenu materiálu dost podstatně. A pak jim samovýrobci řeknou, že jsou drazí.
DukeNuke

#158 Příspěvek od DukeNuke »

p32

#159 Příspěvek od p32 »

Ano, vědí už kde to začalo i kde to skončilo. Jediné, co zatím nevědí, tak proč se to stalo. Mimo jiné vědí také to, že minulou generaci to bylo lepší. :lol:
Ví se ale, že síť po výpadku v Granadě a selhání v Badajozu a Seville generačně ztratila 2,2 gigawattu elektřiny.
AZK401

#160 Příspěvek od AZK401 »

Klasika, zelení khmerové, kteří zakazují téměř všechno z důvodů předběžné opatrnosti, sami žádnou předběžnou opatrností netrpí. Prostě poručíme větru, dešti!
JirkaZ

#161 Příspěvek od JirkaZ »

No hlavně od greendealovských magorů nelze nikdy čekat jediné: že by přiznali jakoukoliv (od malé až po systémovou) chybu.

Budou mlžit, lhát, odpovídat na jiné otázky, než jaké byly položeny, místo odpovědi mlčet...prostě dnešní klasika.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Hill
Administrátor

#162 Příspěvek od Hill »

Jeden den bez dohledu stačil na to, abych zase musel trhat a košovat. Protože toho je na vyzobání z 85 příspěvků jednotlivě moc, šlo to celé najednou.
Možná s tím odpochodoval i nějaký vzácně se vyskytující příspěvek k věci, zpět přesunout je v tomto enginu je potenciálně riskantní záležitost, takže zůstane v koši.

Stejně tu ten blackout nevyřešíme, tím méně zabráníme dalšímu - nemáme ani zlomek potřebných informací, z nichž by se dalo usoudit na jinou prapříčinu, než na krátkozrakost a posluhování rádoby neomylným greténům.
I kdybychom ta data měli a kdokoli přišel s geniálním návodem na to, jak se tomu příště vyhnout: stejně se nás na to nikdo nebude ptát a schován za nějakou eurokomisi prolobuje si svoje. Ale o tom už tu řeč byla.
Takže buď k věci, nebo do koše.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od Habesan »

Tak už mu ten ban dej!
bu2520

#164 Příspěvek od bu2520 »

komu všemu?
p32

#165 Příspěvek od p32 »

Přece všem, co smazal. :lol:
Odpovědět