Digitronové hodiny

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
masar

#166 Příspěvek od masar »

Pokud je to "rozcházení" stabilní, pak to lze přece vykompenzovat. :wink:
fery66

#167 Příspěvek od fery66 »

Ja som v tej dobe mohol o 4060 iba snívať. Jediné CMOS, ktoré sa mi podarili zohnať boli MHB4011 a MHB4020, ktoré ale bohate stačili na získanie 1Hz z kryštáľu 32,768kHz. Jedno hradlo tvorilo oscilátor, druhé tvarovač/oddeľovač a zvyšné 2 hradlá som zapojil ako KO a delili frekvenciu dvomi, takže na výstupe MHB4020 som dostal 1Hz. Kryštáľ som získal (tiež som mohol iba snívať, že si ho kúpim) z poškodených "pašovaných" náramkových digitálnych hodiniek. Frekvenciu oscilátora som doladil kvalitným hrnčekovým trimrom 30pF zo starého elektrónkového rádia. Po "vyladení" bola odchýľka aj bez termostatu neuveriteľnú 1 sekundu za necelé 2 dni! 8-) Samé prvé "pokusné" hodiny som riadil frekvenciou siete a tie meškali aj 15 minút denne! Potom kryštáľ 1MHz a 6x MH7490 ale nejaká harmonická z oscilátora rušila príjem na 2.TV kanáli. Veľmi nepomáhalo ani jeho tienenie. Potom sa mi podarilo vymeniť kryštáľ 1MHz za "sklenený" 100kHz u dobrých ľudí v jednom "výskumáku". To už nerušilo ale pôvodný oscilátor z hradiel nechcel dobre kmitať s kryštáľom 100kHz. Po neúspešných pokusoch som to vzdal a použil som zapojenie s MAA435 z nejakého starého AR. S týmto oscilátorom kmitalo všetko! Dokonca aj MF filtre 455KHz a po zmene jedného kondenzátora aj 10,7MHz. Neskôr som v snahe o "modernizáciu" a zmenšenie spotreby použil kryštáľ 32,768kHz a CMOS.
ZM1080

#168 Příspěvek od ZM1080 »

fery66 píše:Ja som v tej dobe mohol o 4060 iba snívať. Jediné CMOS, ktoré sa mi podarili zohnať boli MHB4011 a MHB4020, ktoré ale bohate stačili na získanie 1Hz z kryštáľu 32,768kHz. Jedno hradlo tvorilo oscilátor, druhé tvarovač/oddeľovač a zvyšné 2 hradlá som zapojil ako KO a delili frekvenciu dvomi, takže na výstupe MHB4020 som dostal 1Hz. Kryštáľ som získal (tiež som mohol iba snívať, že si ho kúpim) z poškodených "pašovaných" náramkových digitálnych hodiniek. Frekvenciu oscilátora som doladil kvalitným hrnčekovým trimrom 30pF zo starého elektrónkového rádia. Po "vyladení" bola odchýľka aj bez termostatu neuveriteľnú 1 sekundu za necelé 2 dni! 8-) Samé prvé "pokusné" hodiny som riadil frekvenciou siete a tie meškali aj 15 minút denne! Potom kryštáľ 1MHz a 6x MH7490 ale nejaká harmonická z oscilátora rušila príjem na 2.TV kanáli. Veľmi nepomáhalo ani jeho tienenie. Potom sa mi podarilo vymeniť kryštáľ 1MHz za "sklenený" 100kHz u dobrých ľudí v jednom "výskumáku". To už nerušilo ale pôvodný oscilátor z hradiel nechcel dobre kmitať s kryštáľom 100kHz. Po neúspešných pokusoch som to vzdal a použil som zapojenie s MAA435 z nejakého starého AR. S týmto oscilátorom kmitalo všetko! Dokonca aj MF filtre 455KHz a po zmene jedného kondenzátora aj 10,7MHz. Neskôr som v snahe o "modernizáciu" a zmenšenie spotreby použil kryštáľ 32,768kHz a CMOS.

Já jsem původně chtěl taky použít zapojení s krystalem 1MHz, jenže to by obsahovalo dalších 5 nenasytných TTL děličů a to mě trošku štvalo, protože přecijenom nechci aby ty hodiny žraly jak rakovina. Ale rozhodně bych to nedělal z CPU. Ale stejně to vyrabuju a nasdim tam původní oscilátor, protože ono blbne i nastavování času s touhle úpravou, takže se budu držet radši knížky a poopravim to.

Ale nedávno jsem tu četl něco o itronových hodinách. Já tu mám 20ks itronů IV-6 a zkusil jsem to zapojit jenom na 12V a jako budič použít uplně primitivní integráče 4026 a funguje to :) , ale to je zase nějakých integráčů - dohromady 8 podle danyk.wz.cz. Ale přemejšlim jak to zapojit do multiplexu, abych ušetřil místo.
fery66

#169 Příspěvek od fery66 »

ZM1080 píše:
fery66 píše:Ja som v tej dobe mohol o 4060 iba snívať. Jediné CMOS, ktoré sa mi podarili zohnať boli MHB4011 a MHB4020, ktoré ale bohate stačili na získanie 1Hz z kryštáľu 32,768kHz. Jedno hradlo tvorilo oscilátor, druhé tvarovač/oddeľovač a zvyšné 2 hradlá som zapojil ako KO a delili frekvenciu dvomi, takže na výstupe MHB4020 som dostal 1Hz. Kryštáľ som získal (tiež som mohol iba snívať, že si ho kúpim) z poškodených "pašovaných" náramkových digitálnych hodiniek. Frekvenciu oscilátora som doladil kvalitným hrnčekovým trimrom 30pF zo starého elektrónkového rádia. Po "vyladení" bola odchýľka aj bez termostatu neuveriteľnú 1 sekundu za necelé 2 dni! 8-) Samé prvé "pokusné" hodiny som riadil frekvenciou siete a tie meškali aj 15 minút denne! Potom kryštáľ 1MHz a 6x MH7490 ale nejaká harmonická z oscilátora rušila príjem na 2.TV kanáli. Veľmi nepomáhalo ani jeho tienenie. Potom sa mi podarilo vymeniť kryštáľ 1MHz za "sklenený" 100kHz u dobrých ľudí v jednom "výskumáku". To už nerušilo ale pôvodný oscilátor z hradiel nechcel dobre kmitať s kryštáľom 100kHz. Po neúspešných pokusoch som to vzdal a použil som zapojenie s MAA435 z nejakého starého AR. S týmto oscilátorom kmitalo všetko! Dokonca aj MF filtre 455KHz a po zmene jedného kondenzátora aj 10,7MHz. Neskôr som v snahe o "modernizáciu" a zmenšenie spotreby použil kryštáľ 32,768kHz a CMOS.

Já jsem původně chtěl taky použít zapojení s krystalem 1MHz, jenže to by obsahovalo dalších 5 nenasytných TTL děličů a to mě trošku štvalo, protože přecijenom nechci aby ty hodiny žraly jak rakovina. Ale rozhodně bych to nedělal z CPU. Ale stejně to vyrabuju a nasdim tam původní oscilátor, protože ono blbne i nastavování času s touhle úpravou, takže se budu držet radši knížky a poopravim to.

Ale nedávno jsem tu četl něco o itronových hodinách. Já tu mám 20ks itronů IV-6 a zkusil jsem to zapojit jenom na 12V a jako budič použít uplně primitivní integráče 4026 a funguje to :) , ale to je zase nějakých integráčů - dohromady 8 podle danyk.wz.cz. Ale přemejšlim jak to zapojit do multiplexu, abych ušetřil místo.

Ja by som to s tými CMOS a kryštáľom 32,768kHz určite nevzdával! Pred časom som kamarátovi vyrábal časovač ku Canonu pre časozberné snímanie. Použil som 4060 a 1/2 4013. Viď časť schémy. "Znalý" sa určite zorientuje... Funguje to bez problémov, precestoval s tým kus sveta. Napadlo ma, že keď nastavovanie hodín s touto úpravou blbne, či CMOS "utiahne" nasledujúce TTL obvody. Ja som mal v mojich hodinách medzi CMOS a TTL zaradený tranzistor. Už sa nepamätám, tuším to bol KC508. Mám inak schému ruských digitálnych hodín so "štvoritým" itronom (multiplex). Sú tam iba 3 IO. Možno by sa niekde aj dali zohnať: K176IE18, K176IE13 a K176ID3 (ak som to dobre rozlúštil). Relatívne veľmi jednoduchá konštrukcia. Hodiny majú aj budík a zníženie jasu v tme. Možno tie IO majú aj ekvivalenty. Neviem, nepátral som po tom. Tá schéma už je v zlom stave ale v prípade záujmu by som ju skúsil zoskenovať alebo odfotiť.
Přílohy
ČZ.jpg
(29.73 KiB) Staženo 296 x
ZM1080

#170 Příspěvek od ZM1080 »

fery66 píše:
ZM1080 píše:

Ja by som to s tými CMOS a kryštáľom 32,768kHz určite nevzdával! Pred časom som kamarátovi vyrábal časovač ku Canonu pre časozberné snímanie. Použil som 4060 a 1/2 4013. Viď časť schémy. "Znalý" sa určite zorientuje... Funguje to bez problémov, precestoval s tým kus sveta. Napadlo ma, že keď nastavovanie hodín s touto úpravou blbne, či CMOS "utiahne" nasledujúce TTL obvody. Ja som mal v mojich hodinách medzi CMOS a TTL zaradený tranzistor. Už sa nepamätám, tuším to bol KC508. Mám inak schému ruských digitálnych hodín so "štvoritým" itronom (multiplex). Sú tam iba 3 IO. Možno by sa niekde aj dali zohnať: K176IE18, K176IE13 a K176ID3 (ak som to dobre rozlúštil). Relatívne veľmi jednoduchá konštrukcia. Hodiny majú aj budík a zníženie jasu v tme. Možno tie IO majú aj ekvivalenty. Neviem, nepátral som po tom. Tá schéma už je v zlom stave ale v prípade záujmu by som ju skúsil zoskenovať alebo odfotiť.

S tím tranzistorem to není špatný nápad, asi to ještě dnes večer zkusím. Protože to nastavení času mě leze na nervy, někdy to ani pořádně nejde. Udělal jsem to tak, že jsem udělal tlačítkové spínače, které pouští signál 1Hz do čítačů minut a hodin takže se to nastavuje v rytmu vteřin. Jenže to prostě zlobí, někdy to přeskočí i o několik hodnot výš. Zkoušel jsem to zapojit podle Radioamatérských konstrukcí I, kde bylo nastavení času vyřešený taky tlačitákama a signál 1Hz se přiváděl přez kondenzátory 0,47uF, který byly překlenutý odporama 200k. Jenže ani v tomhle případě to nefungovalo tak jak má. Možná je pravda co jsi napsal, že to ten CMOS neutáhne. Zkusím tam vrazit tranzistor a uvidíme co bude.

K těm multiplexním ruským hodinám, já je nedávno našel na sběrným dvoře, ale nefungovaly integráče. U těch ruských IO nevím, jestli je ještě někde seženu. Ale uvidim co se dá dělat.
fery66

#171 Příspěvek od fery66 »

No tak keď to pri nastavovaní "preskakuje", bude to určite spôsobovať tlačítkový šum. Nevidel som schému, tak ma to hneď nenapadlo. Treba to ošetriť a bude po probléme... 8-) To zapojenie s kondenzátorom a odporom poznám. Nefungovalo to spoľahlivo. Keďže ja som mal v hodinách Izostaty (prepínače), tak som tlačítkový šum mohol ošetriť KO z dvoch NAND hradiel. Keď máš iba jednoduché tlačítka, tak by som to skúsil podľa schémy. Možno bude treba "polaborovať" s hodnotami R1, C1 a možno ešte bude treba odpor a nejaké diódy k pripojeniu na čítače. Nepoznám presne Tvoju schému...
Přílohy
TL .png
(4.3 KiB) Staženo 167 x
Naposledy upravil(a) fery66 dne 26 pro 2009, 18:28, celkem upraveno 2 x.
EKKAR

#172 Příspěvek od EKKAR »

fery66 píše:Ja by som to s tými CMOS a kryštáľom 32,768kHz určite nevzdával!...Mám inak schému ruských digitálnych hodín so "štvoritým" itronom (multiplex). Sú tam iba 3 IO. Možno by sa niekde aj dali zohnať: K176IE18, K176IE13 a K176ID3 (ak som to dobre rozlúštil). Relatívne veľmi jednoduchá konštrukcia. Hodiny majú aj budík a zníženie jasu v tme. Možno tie IO majú aj ekvivalenty...

Kurník, lidi, naučte se citovat jen ten významově nejdůležitější kus toho nad sebou, dyť ten dred pak bude mít megabajtů jak Měkkosoftí systém! A ty CCCP šváby jsou "pajcy" nějakých CMOS Faischildů nebo Motorol zhruba ze 70.let, jen označené to bylo kvůli utajení tím šíleným rusáckým způsobem... Sehnat je by byl úkol pro vraha nejen v Rusku, ale i v nějakých archívech za Velkou Louží...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
fery66

#173 Příspěvek od fery66 »

EKKAR píše:
fery66 píše:Ja by som to s tými CMOS a kryštáľom 32,768kHz určite nevzdával!...Mám inak schému ruských digitálnych hodín so "štvoritým" itronom (multiplex). Sú tam iba 3 IO. Možno by sa niekde aj dali zohnať: K176IE18, K176IE13 a K176ID3 (ak som to dobre rozlúštil). Relatívne veľmi jednoduchá konštrukcia. Hodiny majú aj budík a zníženie jasu v tme. Možno tie IO majú aj ekvivalenty...

Kurník, lidi, naučte se citovat jen ten významově nejdůležitější kus toho nad sebou, dyť ten dred pak bude mít megabajtů jak Měkkosoftí systém! A ty CCCP šváby jsou "pajcy" nějakých CMOS Faischildů nebo Motorol zhruba ze 70.let, jen označené to bylo kvůli utajení tím šíleným rusáckým způsobem... Sehnat je by byl úkol pro vraha nejen v Rusku, ale i v nějakých archívech za Velkou Louží...

Iba som "zľahka" oslovil strýka Googla a toto mi odpovedal: http://www.sagat.vyrobce.cz/doku.php?id ... b9b1c5fecf 8-) Ďalej som nepátral ale možno by sa ešte našli aj iní predajcovia...
ZM1080

hodiny

#174 Příspěvek od ZM1080 »

Díky za ten odkaz na ty ruský šváby...to se mi fakt hodí ještě potřebuju sehnat to schéma, zkusim něco vygůglit a uvidíme. Aspoň si konečně udělám itronový hodiny :D
fery66

#175 Příspěvek od fery66 »

Na tej stránke ma zaujal obvod KR1016VI1. S ním by sa dali urobiť ešte jednoduchšie hodiny s itronmi. Schému celých "originálnych" ruských hodín, čo sa k nám vozili zo zájazdov, by som tiež možno doma našiel. Tu je aspoň datasheet:
Přílohy
KP1016.pdf
(218.78 KiB) Staženo 338 x
fery66

Re: hodiny

#176 Příspěvek od fery66 »

ZM1080 píše:Díky za ten odkaz na ty ruský šváby...to se mi fakt hodí ještě potřebuju sehnat to schéma, zkusim něco vygůglit a uvidíme. Aspoň si konečně udělám itronový hodiny :D

Pochybujem, že "vygoogliš" schému. Ak Ti to pomôže, odfotil som moju a uložil tu na server Schémata/Ostatní/Hodiny... Je to zložené z 2x2 častí, pretože som chcel, aby to bolo v čo najvyššom rozlíšení. Pri troche fantázie to je celkom dobre čitateľné... :)
dj_Paul

#177 Příspěvek od dj_Paul »

co tak použít na hodiny s itrony obvod MH106? Má to hodiny datum i stopky,výstup je multiplex.vyšlo to se segmentovkami v PE 9/2002
Přílohy
mh106.pdf
(176.93 KiB) Staženo 331 x
ZM1080

#178 Příspěvek od ZM1080 »

dj_Paul píše:co tak použít na hodiny s itrony obvod MH106? Má to hodiny datum i stopky,výstup je multiplex.vyšlo to se segmentovkami v PE 9/2002

Díky tenhle integráč znám, akorát se hůř shání a je docela drahej. Ale k itronům to určitě sedí líp jak procesor. Uvidim možná to s timhle IO zkusim. Je to asi nejideálnější řešení.
dj_Paul

#179 Příspěvek od dj_Paul »

to máš sice pravdu ale je nesmrtelnej.Mám ho doma asi ve třech hodinách a další dva na "servisní" účely
ZM1080

#180 Příspěvek od ZM1080 »

Moment nqšel jsem stránku kde se dá koupit, je to sice už nějakej pátek zpátky ale určitě ji mám uloženou. No takže MH106 se musí koupit. Rozhodně se mi to nechce dělat z hromady IO...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“