Regulovatelný lab. zdroj (ELV) 0-30V 0-10A

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#166 Příspěvek od GeorgeB »

Kaca píše:Až budu mít zase nějakej skvost tak si ho vytisknu a pověsím raději doma na dveře a kdo bude chtít tak se může přijít podívat. Jinak už je to dobrý.

Jestli jsem Vás urazil, tak se omlouvám, nebylo to tak myšleno.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#167 Příspěvek od Kaca »

Nic se neděje. Je to OK!
Mám ještě dotaz: Existuje někde nějaký návod na stavbu něčeho jako je tohle ale v modernější verzi? Je to z AR A 3 75.
Děkuji a zdravím!! Kaca

Tady je odkaz na Amára: ftp://81.201.57.252/Amaro/
Přílohy
Výstřižek.PNG
(132.99 KiB) Staženo 432 x
EKKAR

#168 Příspěvek od EKKAR »

Myslím, že takhle komplikovanej ne, tovární zdroje mívají max. 3-4 sekce na sekundáru a přepínání relátkama.

Ale myslím že někde mám knížku od Kubína, kde má něco podobnýho vydanýho jako návod, zkusím to najít a případně oskenovat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od Kaca »

Děkuji! Také budu ještě pátrat.
Olchor

#170 Příspěvek od Olchor »

Tenhle zdroj mi už cca 30 let dobře slouží...
Akorát jsem dodělal drobné změny - přepinatelné proudové omezení 10mA - 3A, kdy 1A a 3A rozsah výstup vypne, aby se nepřetěžoval konec, místo palcových přep. jsm použil řadiče a na desetiny voltu cejchovaný drátový potenciometr.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od Kaca »

Tady je ještě dodatek který vyšel v AR A 6/79/218. To proudové omezení je prímové. No, ještě počkám jestli Ekkar něco najde.
Přílohy
Výstřižek.PNG
(242.64 KiB) Staženo 273 x
EKKAR

#172 Příspěvek od EKKAR »

Něco mám, akorát nevím jestli to je to co bys čekal. Plný rozlišení (600dpi) i s textem můžu poslat mailem.
Přílohy
zdroj2.jpg
(286.49 KiB) Staženo 438 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od Kaca »

Mám postavené tohle: http://uloz.to/xp5vukr/1-verze-stavebni ... zdroje-rar
http://uloz.to/xRdUvRH/2-verze-stavebni ... zdroje-rar

Měl jsem na mysli něco na vyšší napětí a možná i proud.
Tedy něco s parametry jako má ten z AR3/75

Přesto EKKARE moc děkuji a zdravím! Kaca
q200498

#174 Příspěvek od q200498 »

Tento zdroj ma zaujal a rad by som si ho postavil. Pred samotnou stavbou by som vsak rad skonzultoval niektore zmeny oproti povodnemu navrhu.

Vzhladom k mojmu pouzitiu by som zdroj staval ako 2 nezavysle bloky (= zdroje) 25V/10A ktore by som si v pripade potreby prepojil do 50V a 10A.

Upravy ktore potrebujem a rad by som sa spytal mudrejsich:
1. RE1 vyhodim, trafo bude mat iba st1-st5+st8, vdaka tomu sa mozem zbavit vsetkeho od R62 a R72 dalej. Je to tak?
2. Kazdy zdroj bude mat 2 chladice: 1 pre diodovy mostik a 1 pre tranzistory T2 az T7, ako urobit regulaciu? Staci zduplikovat celu cast riadenia teploty vratane T10 a D31 (takze bude D31.1 pre T2-T7 a D31.2 pre mostik)
3. Pomocne trafo (ST1 az ST4) je potrebne pre kazdy zdroj samostatne?
4. Kedze C20 a C21 prestanu existovat rad by som navysil kapacitu C22 o C20+C21 pripadne este x2, je nutne riesit 'rozbehovy' obvod pre takuto kapacitu (predpokladam ze momentalne sa pouziva R7 ako 'rozbehovy obvod' = prudove obmedzenie)?
5. Rad by som este spresnil regulaciu pretoze by sa mi hodilo nastavovat napatie pomerne presne od cca 10 mV a prudove obmedzenie aby reagovalo od 0.01 uA (aby som mohol testovat niektore hranicne stavy)

Ja zatial uvazujem takto:
1. Ano
2. Ano, ale nemoze sa stat ze pouzitim 2x T10 (raz pre diody a raz pre tranzistory) sa bude ochrana zaponat prilis skoro?
3. Vzhladom k tomu ze vystupny + je pripojeny na stred vinutia tak ano
4. Predpokladam ze nie (teda pri zachovani R7), ale neviem to dokazat, pripadne mozem R7 odstranit? Nejako nerozumiem preco 22mF nemaju ziaden obmedzovac prudu a 10uF ho potrebuje? Alebo je tam R7 za inym ucelom?
5. Vobec netusim ci by to slo pripadne ako (ci to uz nieje sci-fi)... to je uz pre mna moc zlozite, ale beriem to ako bonus takze ak nebude tak nebude

Zaroven by som sa chcel spytat ludi co tento zdroj maju ci tam niesu nejake chyby a co sa deje v medznych stavoch (ako napriklad som sa tu docital ze KAZ2 [ktory som chcel stavat povodne] pri odskoceni potenciometru dava plne napatie = znicenie pripojeneho napajaneho obvodu)

Co pouzivam (preco to chcem stavat ako 2 zdroje ktore si pripadne spojim): V 99% pripadov potrebujem napatie do 5 V a prudy radovo do 20 mA, ale casto hladam spicky ktore moze mat az niekolko A. V tomto zapojeni zaroven casto potrebujem 2 napatia (napriklad 2V a 5V). To zvysne 1% je 48-50 V a 4 az 8 A.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“