Magnetofonová nostalgie (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
Nikdy jsem neměl žádné pochybnosti o kvalitě od Akai, navíc měly ve stejné kvalitativní třídě velice atraktivní vzhled /oproti Revoxům třeba/ a taky různé atraktivní vychytávky směrem ke komfortu ovládání /autoreverzy, omega apod./
Revoxy obecně, byly pro zájemce o tuhle třídu vždycky dražší i málo atraktivní, přestože technicky a zvukově dokázaly i víc, než jejich japonští konkurenti a celkově byla divize Revox pana Studera určitě spolehlivější, než cokoli jiného.
Už i proto, že byly celkově jednodušší a možná je měl Wili i víc promyšlenější, co se třeba spolehlivosti a životnosti ovládací "elektroniky" týkalo.
Známý ještě furt a úplně bezchybně, provozuje elektronkový Revox G36.
Koupil ho v Německu po roce 1989 za pár šušňů kvůli tomu, že měl vadný levý motor, se závitem nakrátko asi, neměl tah a přehříval se. Tady ho nějací šikovní lidi dokázali sehnat a od té doby to provozuje.
Má měněné za celou dobu existence pouze 2 sady hlav /třetí je nedávno nasazená, půjčoval jsem mu just-pás/, kladky, nějaké řemeny, tuším elektronku oscilátoru a občas ho vyfouká od prachu. Na tak složitý stroj se měnily vlastně jen spotřební /opotřebovatelný/ věci, co se mění i jinde a častěji.
Vůbec ale třeba netuším, co je v tom použito za materiál a jakého původu /hlavně elyty, svitky i hermetická relé/, že až na tu jednu ECC81, nebylo dosud nic z toho potřeba měnit..?
Za větší zákazníkův peníz zákazník očekával, že ten výrobek po něm zdědí jeho děti, protože svého majitele přežije jen za cenu výměny opotřebitelných dílů, servis minimální, raději zcela nepotřebný.
Aby Japonci převálcovali trhy svými výrobky, stačila jim nižší cena a hezčí vzhled. Parametry zajímaly jen některé známé značky.
Má to osmistopou univerzální hlavu a celostopou mazací, kterou jsem vrazil do starší B116 a udělal si prima celostopou mazačku pásků
TheLastUnicorn píše:konosuke: Soudruhům v Japonsku mohla být nějaká B9 tak leda u zadele...
na silnici u Jablonce tam jsem potkal tři Japonce
neměl vůbec pochyby - toť špióni z Toshiby !
v ruce každej nesli jeden magič z Tesly...
Harry.pa píše:Bylo by dobré detailní foto hlavy, ještě jsem ANP957 neviděl.
. . . ani si nejsem jistý, jestli se vůbec sériově vyráběla.
jediné celostopé hlavy byly ANP912 - kombinovaná a ANP914 - mazací . . .
o jiných fakt nevím
http://reeltoreel.cz/HlavyTesla.html
Ale mazací je taky celostopá. Nahrávali se všechny čtyři stopy najednou jedním směrem a pásek se neotáčel (pokud se archivoval) Pak se tedy otočil a opět se nahrávali čtyři stopy současně a původní čtyři stopy se mazaly.
Edit--- pracoval jsem na výrobě hlaviček v Pardubicích (mechanické části) ale v době kdy magnetofonové končily a vše se plně věnovalo devítistopým do EC5004. Proto jsem se divil, že by se to té 957 vešlo.
ronoda píše: pracoval jsem na výrobě hlaviček v Pardubicích (mechanické části) ale v době kdy magnetofonové končily a vše se plně věnovalo devítistopým do EC5004. Proto jsem se divil, že by se to té 957 vešlo.
To už musí být hodně dlouho, co jsi tam dělal.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ale znám jenom tu EC5004, bylo tam mraky mechanických dílů kvůli kterým se nakoupili první souvislé NC stroje v Československu (vlastně druhé, pardubická Tesla byla na druhém místě po Aero Vodochody) Ty stroje
(měli označení NC450) byly dva a chodili na to exkurze dívat jako na zázrak.
Takže mi prošli rukama všechny tvarové díly na tuto paměť. I když bylo vše z duralu, byla to těžká kráva. Jen základovou desku jsme dávali na stroj ve dvou (mlaďoši by dneska asi padli smíchy nad váhou a kapacitou:-))
Edit: jo k těm hlavičkám, počítačové se vyráběli na Kijevské v přízemí pod pasem kde jeli B90. Když dnes jedu náhodou kolem, je mi z toho docela smutno.
EditII: Všiměte si těch časů na rozběh, zastavení a převinutí. To bylo na hraně fyzikálních vlastností.
http://prog-story.technicalmuseum.cz/in ... ky-ec-5004
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Všechny předchozí ten magnet neměli. v schématu jsem ho nenašel. Hlavně tam nic nedělá. když ho rukou domáčknu tak slabě drží. jako solo funkce na převíjení vlevo to taky nevychází, protože to neodbrzdí vpravo. nevím jestli jenom nefunguje, nebo jsem jeho význam nepochopil.