Oprava úsporky ???

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Duvsan

#166 Příspěvek od Duvsan »

Priateľu, keď opravujem 22W úsporku výmenou celého predradníka, tak použijem elektroniku z 22W, popr. 21W alebo 23W, dajme tomu 20W a dosť. Okrem svetelného toku je tu ešte žeravenie vlákien. Ale vždy lepšie silnejšiu trubicu a slabšiu elektroniku, ako naopak.
Duvsan

#167 Příspěvek od Duvsan »

Tak tá 20W kukurica v kuchyni dnes ľahla. Vydržala peknú radu rokov, ale v porovnaní s úsporkami sa nezaplatila. Je v tom riadny zdroj s Chip-Rail CR6848T na primáre a LM358N na sekundáre, dokonca i optron. Poistka je čierna. Jeden elyt je so strieškou. Som zvedavý, čo ďalej. Inak ide o FXS1660-136SMD

Načo je tomu tak komplikovaný zdroj?
Hydrawerk

#168 Příspěvek od Hydrawerk »

Jó hoši, samotné ledky s pořádným chladičem mohou mít životnost značnou. Ale zvláště u neznačkových modelů led žárovek bych měl obavy o ten spínaný zdroj...
Taky si všimněte, že tyhle "kukuřice" žádný značkový výrobce (LG/Philips/Osram/Samsung...) nenabízí...
Hydrawerk

#169 Příspěvek od Hydrawerk »

Jinak tahleta furt svítí. http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... 02_192.jpg
Pomalu uvažuju o opravě stejného druhého kousku.
Hydrawerk

#170 Příspěvek od Hydrawerk »

Moc se to sem nehodí, ale tuhle zářivku Philips jsme používali v komoře od dubna 2011. Nedávno se jí spálila obě vlákna. Vydržela tedy necelé tři roky, což není zlý, ale čekal bych více. Má 120 cm, 36W a byla vyrobena v Polsku. Prý byla dost levná, stála prý jen asi 30 Kč, mohlo se tedy jednat o nějakou nepovedenou výrobní sérii, nebo tak něco. Provozovala se s kvalitním předřadníkem Osram, který je vybaven pozvolným startem.
Omluvte prosím sníženou kvalitu fotky, původně jsem ani nezamýšlel ji sem dávat.
Přílohy
Philips 36W 120 cm made in Poland--.jpg
(111.75 KiB) Staženo 48 x
Duvsan

#171 Příspěvek od Duvsan »

Tie ledky chladí len kúsok medi na pásikoch z DPS, na ktorých sú osadené. Neberie mi rozum, že po rokoch svietili snáď ako za mlada. Po oprave napájania by mali ešte čosi vydržať. Ale načo je tomu tak zložitý zdroj?

V Lídli som videl stropné svietidlá LED, 10W, cena nejak 10€. Jedno bolo otvorené, nahliadol som dnu, riekol niečo o chrapúňoch a išiel ďalej. Mám chuť sa ísť pozrieť, či tam ešte nie sú.
Duvsan

#172 Příspěvek od Duvsan »

Tak ten elyt so sebou vzal mosfet FQPF5N60C. Má AVElmak vhodnú náhradu?
Tu niečo je, ale prúd 2,8A proti 4A. Jedno značenie a dva trandy? Niečo som prehliadol?
Môžem použiť FQPF8N40C?

A podľa všetkého je v ťahu i Chip-Rail.
Victronix

#173 Příspěvek od Victronix »

Tak jsem se taky pokoušel opravit úsporku z Ikea.
Nevím jak se vám to daří, ale skončil jsem u rozborky.
Rozbil jsem jí dřív než jsem se dostal k pajšlu.

Jak to rozděláváte :?: 8O
Duvsan

#174 Příspěvek od Duvsan »

Dvomi šróbovákmi. Je potrebné mať cit.

Napadla ma trochu divoká myšlienka, hneď som ju zavrhol, ale spýtať sa snáď môžem. Veľké percento úsporiek odchádza na vlákna. Keby som chcel jednu upraviť tak, že obe vlákna dám do skratu (a zmierim sa s pomalým štartom), čo všetko treba povymieňať (okrem tranzistorov), aby bol zdroj dostatočne dimenzovaný? Jedna mi tak vydržala niekoľko týždňov, dve ani deň. Dík
Otkundes

#175 Příspěvek od Otkundes »

Rozborka úsporky, bez zničení trubice, je obvykle vždy trochu problém.
Moje how-nou:
Osvěčilo se mi úsporku chytit za plastovou část s citem do svěráku, pak vzít pilu na kov a opatrně plast naříznout, v dělící rovině mezi vrchní a spodní částí krytu. Hloubka jen asi 1 mm, délka řezu asi 2 cm. Úsporku vyjmu ze svěráku a na trubici (skleněnou část), pak nasadím mikrotenový sáček (třeba od svačiny) a omotám kolem trubice přebytek sáčku. Lze použít třeba i ponožku. Pak do zářezu vsadím šroubovák se širokým břitem a opatrně zářez rozevírám tak, abych na trubici netlačil. Pokud přesto praskne sklo trubice, sáček ho zachytí, nezraní - a větrám průvanem...
rnbw

#176 Příspěvek od rnbw »

Zatial som kazdu rozobral - bez pilky, bez zveraku a bez rozbitia, akurat plasty sa trochu "ozuzlali". Do medzery skrutkovac a opatrne pacit.
Hydrawerk

#177 Příspěvek od Hydrawerk »

Otkundes, podobně to dělám i já. Je to trochu vidět zde. http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... a1_995.jpg
Victronix

#178 Příspěvek od Victronix »

Díky za tipy.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od Habesan »

Mám na to starší tupý nůž, část pracovní hrany je konkávní a část konvexní.
Úsporku položím na stůl na prkénko, závit nebo větší část krytu chytnu levou rukou. Pravou rukou vtlačím nůž do drážky a trochu naplocho zapáčím.
Otevírám tak i ty, které jsem získal s už rozbitou trubicí, na vytěžení tranzistorů.

Do budoucna uvažuju o konstrukci roztahováku. Dva páry nožů, z nichž každý vytvoří kruhový otvor o průměru rovném zářezu ve štěrbině, by pevně obemkly kryt v tom místě, a následně se od sebe vzdálili cca 1 mm.

Včera jsem získal zářivku, které skoro nic nebylo, jen jí odpadl drát (nulák) od objímky, protože byl pod ni špatně (nebo vůbec ne) zalisován.
Tak jsem ho k ní připájel a svítí, jenom trochu bručí, na to se ještě podívám.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Hydrawerk

#180 Příspěvek od Hydrawerk »

Tuhle závadu jsem opravoval jen jednou u dosti staré a dlouhodobě přehřívané 20W úsporky Philips.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... 01_463.jpg
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... 02_228.jpg
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 223#602223
Ty ovíjené spoje bývají dosti spolehlivé. Autor asi opravoval nějaké hodně levné neznačkové úsporky. V úsporkách odchází různé komponenty, ale tyhle ovíjené spoje skoro vůbec. Daleko častěji se spálí vlákno v trubici...
Přílohy
oprava úsporky AR 02-2014.jpg
(277.7 KiB) Staženo 129 x
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“