GES skončil (insolvence)
Moderátor: Moderátoři
Pro elementární výuku a osvojení si základů logickýho uvažování a manuální zručnosti se naopak hoděj tyto starý součástky výborně.
Kdo zvládne toto, může směle pokročit do vyššího levelu.
Nebo myslíš, že vše v budoucnu bude jenom o osazovacích automatech a programování, respektive AI ?
- petula
- Kontaktovat uživatele:
Sendyx píše:Petula, je vidět, že jsi nikdy nebyl u krachu nebo likvidace firmy podobné velikosti. Tvoje nápady jsou sice logické, ale v takových případech prakticky nerealizovatelné, pokud nedojde k řízenému ukončení činnosti.
V Německu dostal majetek do rukou správce konkurzní podstaty a ten majetek rozprodával na eBay.de . Podle německých zákonů ovšem pouze těm, kdo měli německou adresu. Nedostatek správce konkurzní podstaty byl v tom, že netušil co prodává. Neměl o tom "pojem". Takže jsem objevil, že prodává přístroj pro použití v jaderné fyzice, který stál nový v USA 218 tisíc USD. Přístroj byl dle foto na eBay velmi málo jetý. Vyvolávací cena byla 100 Euro. Okamžitě jsem koupil, vzal auto a ihned pro přístroj si dojel 1400 km. Bál jsem se, že někomu dojde, co to je za přístroj a obchod zruší. To se vyplatilo. Správce konkurzní podstaty netušil co to je za přístroj. Dokumentaci neměl. Tu jsem vymámil z výrobce v USA o několik měsíců později. Musel jsem podepsat řadu papírů o tom, kde přístroj je umístěn, k čemu ho budu používat atd atd.
Likvidace v Anglii: to byly nucené výprodeje z MOD. Aby jste měli představu, jak oni fungují. Nakupují vybavení, nejen měřící přístroje, ale obecně, všechno, veškerou elektroniku a také náhradní díly k autům, tzv. "na sklad". Měřící přístroje často se speciální výbavou, rozšířené, vylepšené přímo od výrobce. Přístroje leží na skladě a když jim uplyne záruka nebo vyprší kalibrace, tak je prodávají, nepoužité. Jenže v letech 2008-9 došla krize a tak začal horečný rozprodej celého skladu. Po paletách. Paleta do výšky 1m, nikdo netušil co v tom přesně je. Tisíce palet, každá za 50 liber. Prostě nekoukej a kup nebo jdi. Fungovalo to podobně, jak se prodávali tepáky z NDR v Moskvě za éry Leonida Brežněva. To asi také nevíte, bylo to podobné, mám to vyfocené. V tzv. GUMu (Gosudarstvěnnyj Univerzalnyj Market) byla v centru kasa. Tam jste zaplatili a dostali bilet. S biletem jste šli do dlouhé fronty na silonové tepláky s třemi bílými lampasy z NDR. Rusové si potrpí na lampasy.... Když na vás došla řada, odevzdali jste bilet a dostali tepláky s bílými lampasy... nějaké, nějakou velikost. Před GUMem na ulici jste si stahli kalhoty a tepláky vyzkoušeli., Když vám byli velké nebo malé, vyměnili jste je s někým na ulici za jiné.
Tak v MOD to fungovalo podobně a ve velkém. Zaplatili jste 50 liber za paletu, dostali účet a ze skladu Vám naložili na auto tolik palet, kolik jste si zaplatili. To jste odvezli a doma zjistili co máte. Bylo to výnosné, výnosnější než ty tepláky ze sovětského GUMu.
termit256 píše:Ja nemam problem s tim, aby se decka ucily delat zapojeni treba s logickymi obvody. Je ale vyrazny rozdil pokud pouzijou nejaky MH7400, nebo novejsi logicke rady. Jsou tam uplne jine spotreby, rychlosti, vstupni a vystupni proudy, vstupni kapacity apod.
Jenicek to napsal dobře… Já jsem, ještě s jedním kolegou. dětský kroužek elektroniky vedl několik let. Ono je to trochu jinak, děcka tohle vnímají jinak než my, můžu tě ujistit, že to co píšeš děcka vůbec nezajímá a blikač s MH7400 je baví úplně stejně jako blikač s SN74LS00 (apod) a sirénka s 2x βE555 (RFT) je bavila úplně stejně jako sirénka s NE555, to je jedna věc. Druhá věc je, že když máš pořídit nějakou krabičku s nepájivým kontaktním polem a základní sadou součástek, tak x20 to tu školu vyjde ve finále minimálně na několik tisíc, které by radši ušetřila a dala je děckám jinde. Další věc je, že děcka při zapojování občas něco zapojí špatně a součástka zařve, případně tomu nechtěně ohnou nožičky (či ty kreativnější chtěně, při výrobě čehokoliv neelektronického z nejbližších součástek
S tema staryma obvodama byl problem i s tim pajenim, za ty desitky let skladovani kdovikde to bylo tak zoxidovane, ze pajeni bylo za trest. Netusim jak to bylo po tech letech s funkcnosti obvodu, ale myslim ze decka budou mit dost prace s tim jestli maji spravne zapojeni, natoz aby jeste pocitali s moznosti ze IO je najaky nacaty a nefacha jim to i kdyz maji vsechno dobre zapojene.