Tak si vezměme na pomoc matematiku, není-li to na tebe příliš.p32 píše:Ale to přece vůbec není pravda. Kdo ti to nakecal? Obchodník má za každou platbu kartou poplatek určený smlouvou. A už jsi někde viděl obchodníka, co si zavede platební terminál s danými poplatky a nedá si to do režie? Do stejné režie, kterou uplatňuje v nákladech spolu s náklady na energie, výplaty pracovníků a dalšími vedlejšími náklady. Tyto náklady mu musí pokrýt právě výnosy (obraty) tak, aby měl ještě nějaký zisk a zákonnou rezervu pro zákonné případy výpadky výnosů.DukeNuke píše:POkud zaplatíte u obchodníka kartou, automaticky přijde obchodník o peníze.
Jsem obchodník. Prodávám plechovky s pitím á 10Kč. Z toho jr nákupní cena 5Kč, nájem, elektrika a další (čili režie) 3Kč a zisk 2Kč. Pořídím si terminál pro platbu kartou. Plechovka nyní stojí 11Kč, z toho 5Kč je nákupka, 4Kč režie a 2Kč zisk. To ovšem platí pouze pro platbu v hotovosti. Při platbě kartou se mi z těch 11Kč odečtou 2%, takže zisk je 1,88Kč.
A je jedno, jestli se s tím smířím a budu prodělávat, anebo určím cenu plechovky na 11,20Kč. V tom případě při platbě kartou získám cca2Kč, ale při platbě v hotovosti cca 2,22Kč. A proto preferuji platbu v hotovosti. Jasné?
Každopádně, pro restaurace to bude ještě horší. Už jsem našel dvě, kde za platbu v hotovosti dávají slevu 10%. A tato položka se objeví i na účtence - sleva za hotovost. Takže hotovost se vyplatit rozhodně musí.