Tak to je ještě prcek. Kdysi jsem klukům z energetiky v Kiekertu Přelouč pomáhal měnit něco, čemu říkali AR-ťák. Vypadalo to podobně ale mělo to 2000A, možná víc. Zabíralo to jedno celý pole 220x90 cm v rozvodně. Z trafačky to bylo napájený přes tři jednožilý kabely tlustý asi tak jako je AYKY 3x240+120.ransom píše:A jen pro porovnání. Vlevo staré AR-ko. Jmenovitý proud 800A, zkratová odolnost 40kA.
Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 5
Moderátor: Moderátoři
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
To jsem taky zažil zábavu. Vyměnili jsme v rozvodně distribuční rozvaděče s novými deony OEZ Modeion a připojili nové rozvaděče s technologií laněným hliníkem 240mm2. Mladý ambiciózní otitulovaný šéf nechtěl čekat a rozhodl se, že to nahodí sám. No dráteníci špatně zastrčili konec lana pod svorku na deonu technogie a nedali tam plastovou izolační vložku mezi svorky, že nějaké hliníkové fousy zkratovali dvě fáze proti sobě.ransom píše:A jen pro porovnání. Vlevo staré AR-ko. Jmenovitý proud 800A, zkratová odolnost 40kA. Vpravo nový Siemens řady 3VA (vyrábí to furt bývalý OEZ). Jmenovitý proud 800A, zkratová odolnost 55kA.
Stejnej jsme tam včera montovali místo toho dosluhujícího AR.
Celá ta příhoda okolo je na samostatné, dlouhé a velice zábavné vyprávění...
Mlaďoch stál u rozvaděče, naštěstí aspoň zavřel dveře. Druhý mu to v rozvodně nahodil. Ozvala se rána. Deon na odpis a půlka rozvaděče celá černá a ohořelá. Z mlaďocha si dost dlouho dělali srandu, že si zapomněl vzít hnědé bezpečnostní slipy...
Celeron: Dělal jsem i pár technologií, kde přívodní pole bylo až na 3200A. Myslím jako že jsem to osobně vymýšlel a pak vyráběl. Ono na tom vlastně nic extra není. Jenom je to všecko větší. Arion nebo něco od Schneidera, Cu šíny 120x10, přívod 10x paralelně CYKY-J 3x240+120, konstrukce na zafixování těch kabelů... A váží to hotový půl tuny. Vešel jsem se do skříně 1200 široký.
https://photos.app.goo.gl/Mh9QwBZ3uVNQPtNX7
Lituju jenom že jsem nebyl u toho, když druhá firma tahala od trafačky ty přívody (my dělali jen rozvaděče a instalaci po technologii). Klikatá trasa po stěně haly deset metrů nad zemí, asi 70m daleko. Ten kabel je těžkej jak prase a neohebnej. Jinde to děláme spodem, a taháme hliníkový jednožíly.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jinak u těch velkých ss vypínačů v lokomotivách je i magnetický obvod, který je buzený protékajícím proudem a vytahuje oblouk do té zhášecí komory.
Pěknej blábol! Ty ČBTV se braly protiúčtem při nákupu nové ČBTV. V té době, rok cca 1970, se tady o barevkách ani nesnilokonosuke píše:Ve velkých městech to možné bylo, sloužil jsem vlasti v Práglu
a pamatuji se...jo tehda starou čb televku vykoupili v krámu
protiúčtem za barevku, i tak se hospodařilo. (nebo na ND a pokusy
jaks uvedl)
Jinak i ja zacinal na vecech z zeleznych nedeli a to mnohem pozdeji v devadestakach - treba v Brne u "Srebraku" alias Schreberovy zahradky byvaly vydatne hromady. A presne jak Ransom popisuje, rozborka primo na miste
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: