Ekologie nebo propaganda za státní peníze
Moderátor: Moderátoři
- vasekpetr1
A kutilmile - nelituju tě
To jen ty jak 🤐 zase žvaníš o politice, protože ty všechno víš a znáš. Přitom to, že se používá modifikované palivo od TVELu, protože při zkoušce s původním se nezasunuly zcela dvě tyče píše přímo Úřad pro jadernou bezpečnost...
https://www.sujb.cz/jaderna-bezpecnost/ ... avu-paliva
- feliz_navidad
fredis píše:Mě nezajímají nějaký novinářský hovna v nějakých článcích, ale pravda a fakta!! Vzhledem k tomu, že kazety dělá jedna fabrika (i pro ponorky!) a před ETE bylo v provozu v Rusku x elektráren s bloky VVER 1000, tak takovým může uvěřit jen ... To by se to muselo kroutit všude a to by byl pěknej fičák.
Palivo pro VVER-1000 v Temelíně ale není stejné, jako pro ostatní VVER-1000 v Rusku. Proto má také v označení písmeno "T" - TVSA-T (по русски ТВСА-Т). Je to dáno požadavkem ČEZu, kdy mělo původní palivo od Westinghouse být postupně nahrazováno ruským - v r. 2010 se měla odebrat 1/4 paliva Westinghouse a nahradit ruským. TVEL proto kvůli tomu vyvinul nové provedení paliva, které se liší od standardního používaného TVELem pro ostatní VVER-1000 a není tak odolné.
Nakonec společný provoz paliva od Westinghouse a TVELU SÚJB nepovolil, takže to vlastně bylo k ničemu.
V současné době je už druhá modifikace paliva pro Temelín, TVSA-T mod.2 Tahle modifikace je ale vlastní aktivita TVELU, kdy chce postupně unifikovat palivo pro všechny VVER-1000.
Budeš se asi hodně divit, ale mám. Protože jsem tu nukleární fyziku se zaměřením na energetiku študoval taky. Že jsem ji shodou různejch okolností nedodělal je druhá věc, ale můj původní záměr byl bejt Fredisovým kolegou z oboru. Takže naprosto přesně vím, co se píše do takovejch tiskovejch zpráv. Kdyby se měla brát stejným způsobem jako pravdivá výchozí zpráva tiskovejch mluvků o havárii 4. bloku Černobylský elektrárny, tak tam dneska vyrábí elektriku 6 bloků podobně jako v Záporožský elektrárně. Naše "atombaba" Drábová se sice tváří strašně přístupně a sdílně, ale ty si vážně myslíš, že v tak strategický otázce se pustí na veřejnost všecky detaily kšeftu? Přesně od toho jsou ty "tiskový zprávy" = nakrmit všecky vatou, aby neměli zájem hloub šťourat v otázkách, o kterejch ti nahoře nepotřebujou, aby se moc mluivilo ...xsc píše:A kdy ty už se konečně přestaneš do všeho blbě srát? Máš něco k věci? Ta zpráva SÚJB je taky výmysl pisálka, viď?
- feliz_navidad
fredis píše:Mě nezajímají nějaký novinářský hovna v nějakých článcích, ale pravda a fakta!! ...Mimochodem odkud čerpáš ty zaručené zprávy?
Informace jsou veřejně dostupné na stránkách IAEA (Mezinárodní agentura pro atomovou energii):
https://inis.iaea.org/search/search.asp ... N:47082462
pdf soubor lze volně stáhnout
fredis píše:Co ta sranda stála se nikdo nedozví.
Mění se 1/4 a roční náklady ČEZ na palivo jsou 3-4 miliardy Kč. Vzhledem ke stejnému výkonu ETE a EDU předpokládejme, že pro Temelín to je polovina, 1,5-2 miliardy. Cyklus byl 4-letý, 1/4 paliva by šla ven tak jako tak, nahrazovaly se 3/4 paliva, tj. 5-6miliard Kč jen za nové palivo v cenách r. 2022