samponek píše:No jo, Jupiter je taky 11x větší než Zem a skoro třikrát víc přitahuje.
Já bych řekl, že přitahuje asi 300x více než Země
Moderátor: Moderátoři
samponek píše:Šutry padají všude stejně, i sem, akorát na Měsíci je to vidět.
Když už teda, tak DucK Tape (doslova "kačeří ev. kačení páska"), což ale akronym - duck je synonymum od "ponořovat se " nebo "potápět se" (asi právě spojitost s kačenama - ty se taky potápí) = ta páska je voděvzdorná. A palubní tlak v Apollu byl 220 až 250kPa jednoduše proto, že to odpovídá parciálnímu tlaku kyslíku v běžný atmosféře na úrovni moře (21% O2 + cca 78% N2 + 1% páry, CO2, argonu atd při tlaku cca 101 kPa dává PŘIBLIŽNĚ tu 1/5 baru částečnýho tlaku samotnýho kyslíku). Při tlaku nižším by se astronauti dřív unavili = pocit jako ve vyšší nadmořský vejšce.Celeron píše:Zase ty starý jednotky atmosféry! Používej bary nebo paskaly![]()
Nevím, proč zrovna zvolili 0,2 barů, stačilo pouze 0,16 barů kyslíku. To je parciální tlak kyslíku ve vzduchu, co člověk vydechuje. A přitom i ten vydechovanej vzduch s 16% kyslíku stačí pro dýchání, viz umělý dýchání z plic do plic.
Máš pravdu, čím nižší tlak, tím slabší tlakovej obal a tím menší váha. LEM měl v podstatě potah z silnějšího alobalu a Duct Tape měli s sebou na případnou opravu díry.
EKKAR píše:O žádným "dattejpu" jsem nikdy v souvislosti s překladem "lepicí páska" neslyšel, ale "daktejp" je za Velkou Mlákou v oblasti utěsňování nebo připevňování poměrně rozšířenej pojem ...
lesana87 píše:EKKAR píše:O žádným "dattejpu" jsem nikdy v souvislosti s překladem "lepicí páska" neslyšel, ale "daktejp" je za Velkou Mlákou v oblasti utěsňování nebo připevňování poměrně rozšířenej pojem ...
Že jsi o tom neslyšel, neznamená, že to neexistuje.
https://en.wikipedia.org/wiki/Duct_tape