Celeron píše:Koukám do novýho sešitu s reklamou Lídla. Maj tam různý baterkový krámy od Parkside. Někomu se možná i hodí na elektroinstalaci dvoukotoučová drážkovačka, naštěstí na 230V.
Ale do kolen mě poslal elektrickej šroubovák se superkapacitorama. Nabíjecí doba 60 sekund. Celkem by mě zajímala vybíjecí doba při práci s ním...
Divný, nedávno jsem četl, že superkapacitory nejsou schopný dodávat větší proudy a napětí pro motorový pohony. A když jsem chodil do školy, tak bylo v nějaký učebnici napsáno že "Kapacita 1 Farad byla obtížně dosažena pouze v laboratorních podmínkách". Asi nějak stárnu.
Mistr to vlákno hyperinteligentně zamknul, zatímco sem to psal, přitom diskuse není o nákupu v lídlu, ale o bordelu co je v akci.
Zrovna sem si to počítal pro použití v lokomotivách na rekuperaci (akumulátory jsou na to nepoužitelný) a energetická hustota je stále k smíchu - 1 Ah je, při lithiových 3,6 V, 1000 F. Při 7,2 V je to 500 F. Tady ten superkap bude mít tak desítky/stovky mF. Tipuju že to je tak na nabití a pak pár minut práce. Jako hračka dobrý, něco jak ty svítilny s kličkou.
Jinak pokud použijí elektronicky řízený synchronní, resp. krokový motory na adekvátně nižší napětí, tak se to asi dá. Problém kondenzátoru totiž je, že náboj je přímo úměrnej napětí, a tedy jak klesá náboj, tak víceméně lineárně klesá napětí, na rozdíl od iontovýho akumulátoru, kde se napětí drží, dokud je dostatečný množství reakce, která dodává elektrony na výstupu. Proto je to na reálný použití bez měniče za tím docela ku hovnu.