Oprava úsporky ???
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
- Artaban001
- Artaban001
- Artaban001
Jinak, podezření na nedostatečné množství rtuťových par v trubici, jsem měl též. Po připojení trubice o výkonu 20 W, ke zkoušenému předřadníku 23 W, po chvíli provozu, začalo světlo v ohybech trubice žloutnout, následkem zvýšeného tepelného namáhání (přetížení) trubice. Pokud uvážím tažení různých pseudoekologů proti rtuti a marketingové tvrzení výrobců, o minimalizaci rtuti v trubici, něco na to asi bude...
Škoda, že si výrobci střeží své how-nou a nejsou ochotni sdělit příčinu "zrůžovění" světla, u některých svých výrobků. Jistě to mají dobře vyzkoumáno...
- Artaban001
Pokud odejde tak, že odstřelí tranzistory a další obvody kolem nich, došlo k přetížení měniče, nebo se u něj seply obě větve současně.
Když jsem zkoušel upravit spořivku tak, že jsem šlusnul přerušený vlákna, tak výboj na zbytku vlákna ležícím na skle trubice způsobil prasknutí, následný zavzdušnění způsobilo zhasnutí výboje a předřadník se za vzniku kouřových a zvukových efektů odporoučel do věčných lovišť. U nejlevnějších usporek se výboj zapálí dřív, než se stihne uplatnit vliv nažhavení vláken. Po zapálení výboje se už vlákna ohřívají samy od výboje.
No a podle mě by zvýšení odporu vláken o nějaký ten ohm mohl snížit náběžný proud zářivkou a tím snížit proudové namáhání měniče.
Jinak o tom amalgánu to není nic z mé hlavy. U nás se denně spotřebuje okolo 20 trubic denně. Svítidla jsou napájený předřadníkama na 24V. Kolikrát zelený trubice (mají zelený nápis) po delší době startují stejně jako sodíkové výbojky. A taky tak i svítí (dost do žluta).
Co jsem různě po netu pátral, tak se rtuť dávkovala do trubic následujícím způsobem:
buď se určité množství rtuti zatavilo do skleněný ampulky, ta se volně vložila do trubice. Ta se následně naplnila "pracovní směsí" plynu a po té při odčerpání na určitý "podtlak" ampule praskla a rtuť se uvolnila do uzavřeného prostoru. Později se chemicky navázal na sodík a vzniklý amalgán, který je relatívně neškodný, se vložil do prostoru trubice a potom se naplnila směsí.. Po ohřátí amalgánu se uvolní rtuť..
http://www.osram.cz/osram_cz/novinky-a-znalosti/kompaktni-zarivky/kompaktni-zarivky-skolikovou-patici/technicke-informace/amalgamova-technologie/index.jsp
Duvsanovi však elektronika "po chvíľke svietenia rachla". Tedy za provozu, nikoliv při startu.
Ještě bych upřesnil, že i za provozou úsporky, jsou vlákna mírně ohřívána proudem, závislým od pracovního napětí trubice (doutnavého výboje) a reaktance kondenzátoru, kterým jsou konce trubice přemostěny.
Přidáním odpůrků do série s vlákny, se zhorší účinnost. Odpůrky budou elektroniku spořivky přihřívat, a to jak při startu, tak i za provozu.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
13003.jpg- (44.6 KiB) Staženo 45 x
- Artaban001
Už jsem se s tím setkal. Ale věděl jsem to ještě před zapájením.
Označení výrobce: ST13003. Vhodný zejména pro impulzní měniče v osvětlovací technice a altenativní náhrada za nedostupný EB13003, EN13003 nebo MJE13001. Pozor na změnu v pořadí vývodů! Pro více informací - viz odpovídající datové listy.