Už rostou...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
kokun

#226 Příspěvek od kokun »

Je to "Bedla jedlá" (Bedla vysoká) - dovezl jsem ji z lesa i s dlouhou nohou (na kole). Ještě má (vedle na talíři) malou kámošku (foto: 24.9.2015 b.jpg).
Když jsem projížděl městem, tak vykuleným "čumilům" jsem říkal: "nejedu z hřibů - to sebou vozím, kdyby náhodou mělo pršet (a dal jsem si ji nad hlavu". :lol:
Honza - kokúň

#227 Příspěvek od kokun »

Teď hodím "na plac" jedno takové téma k diskuzi:
Posledních několik let se setkávám s jedním takovým "škůdcem hřibů" (kromě červů a slimáků) - většinou praváků, ale viděl jsem je i v jiných - je to ten černý brouk vedle hřiba. Má téměř černé, kovově lesklé krovky.

Houbařím od mládí (už jako kluk), ale nejintenzivněji tak posledních 5, či 6 let, co jsem v penzi.
Dříve jsem tohoto brouka nezaznamenal (aspoň si nevzpomínám), ale může to být právě tou intenzitou sběru.
Často nacházím vedle hřiba hromádku "pilin" (z toho hřiba) a uvnitř hřib pořádně vykotlaný.
Chtěl jsem o onom "škůdci" něco najít na NETu, ale nedaří se mně (asi nezadávám do vyhledávače ty správné slova).
Ale logickou úvahou jsem dospěl k následujícímu: Onen "škodič" se neživí "hmotou hřiba" (to by po něm nezůstávala ta hromádka "pilin"), ale příp. červy v něm. Proto, když náhodou žádné červy nenajde (jako na přiloženém snímku), tak putuje k dalšímu hřibu. :roll:
Kolikrát se mně podaří, že brouka donesu z lesa domů (zavrtaného v hřibu) - než dojde k pokrájení hřiba, tak najednou zjistím, že je díra až v klobouku.

Tyto 2 jsem uvěznil do zkumavky před 3 týdny, s "úlovkem" z 2.9.tr. - jak se zřejmě mezi sebou "prali", tak přišli navzájem o některé nohy 8O :lol:
Nemá někdo povědomost, jak se onen "škodič" jmenuje a příp. nějaké info o něm?
Díky za diskuzi.
Přílohy
24.9.2015 d.jpg
Brouk "kazisvět" (už mrtvý, ve zkumavce je další).
Tady nic "k snědku" nenalezl, tak vycouval :-)))
(75.74 KiB) Staženo 41 x
Honza - kokúň

#228 Příspěvek od p32 »

To bude mít něco společného s imigranty. :wink:
milous2

#229 Příspěvek od milous2 »

Že by skarabeus ? :lol:
stasek

#230 Příspěvek od stasek »

Taky mě to připadá jako vruboun, fotka není moc detailní.
milous2

#231 Příspěvek od milous2 »

Tak tak.

"Vruboun posvátný Kdo by neznal skarabea, posvátného brouka starých Egypťanu, opředeného mýty, který byl u nás degradován na obyčejného hovnivála. Brouka, který byl pro Egypťany posvátným zvířetem a symbolem "slunce povstávajícího ze země", které brouk tlačí po nebi. Stal se pro ně uctívaným symbolem převtělování a věčného života. Byli překvapeni z toho, že z obyčejného trusu může vzejít nový život a považovali to za zázrak. Pro nás je jen broukem, který se hrabe ve výkalech."
konosuke

#232 Příspěvek od konosuke »

Co by ne...Ian Gillan tak pojmenoval své sólové album (Scarabus 1977) i když spisovně Scarabaeus ale možná šlo o něco jiného...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
kokun

#233 Příspěvek od kokun »

Jó srandičky - na ty vás užije. Ještěže já mám pro ně pochopení - ostatně i mně je sarkasmus vlastní. Doposud mně pobavil nejvíce tento výrok:
p32 píše:A tady furt nic. Byl jsem dvakrát na náměstí a jen plno aut, houby žádné. :cry:

Ale teď zpět k broukovi "houbokazovi":
Taky mně ta podobnost nejvíce sedí na vrubouna posvátného (foto "VRUBOUN._-_chrobak.jpg") i když ten "můj brouk" nebude asi mít s "hovniválem" (foto "vruboun-05a26002.jpg") mnoho společného.
Teď bohužel nemám živého (nepoškozeného) brouka k dispozici, ale on se určitě zase brzy objeví (hned si nachystám zkumavku, abych s ní šel rovnou do lesa a nespoléhal jen na to, že ho přinesu v hřibu domů). Pak bych tu dal jeho lepší foto.
Přílohy
vruboun-05a26002.jpg
Tento "hovnivál" to určitě nebude.
Mj. má barvu spíše do bronzova.
(118.4 KiB) Staženo 33 x
VRUBOUN._-_chrobak.jpg
Vruboun posvátný:
Tento je mu nejpodobnější.
Je černý - i nožky by mohly být stejné.
(31.98 KiB) Staženo 31 x
Honza - kokúň

#234 Příspěvek od kokun »

kokun [size=75]včera[/size] píše:Jen ta předpověď počasí jim nějak nevyšla - téměř celý den polojasno, anebo téměř jasno.
A déšť, co měl přijít v 16hod., dosud nikde. A bylo by ho v lese zapotřebí, jak soli. I tady bylo dnes už hodně sucho a to jsem tam nechal tak 10÷15 malých kousků - nwm jestli mají šanci vyrůst a nezaschnou. :roll:

Tak očekávaný déšť přišel asi o 20hod. později - prší asi od 13hod. - zase spíše takový "zahradnický".
Ale má pršet ještě i zítra, takže pokud na mně ty "malé kousky" počkají (ona je to profláknutá lokalita - když rostou, tak není problém tam potkat třeba i 10 houbařů :cry: ), tak si pro ně zítra odpoledne, nebo v NE ránu půjdu :roll:
Honza - kokúň

#235 Příspěvek od kovar »

Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
kokun

#236 Příspěvek od kokun »

Zatím budeš nejblíže - pokud ne přímo trefa:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Chrob%C3%A1k_lesn%C3%AD
Chrobák lesní (Anoplotrupes stercorosus) je brouk z čeledi chrobákovitých. Je dlouhý 12-20 milimetrů, modročerné kovové barvy. Štít hladký, krovky podélně rýhované. Rozšířen po celé Evropě. Živí se výkaly, hnijícími houbami, připadně hnijícími mršinami. Samička klade zjara vajíčka do podzemních chodbiček, které zaplní trusem určeným k výživě larev. Larvální vývoj trvá celý rok. Larvy se zjara zakuklí. Nová generace se líhne v červnu.

kokun píše:Má téměř černé, kovově lesklé krovky.

Jen to potlačuje moji doměnku, že se živí červy v houbách. Wiki píše, že se živí hnijícími houbami a já jej nacházím i v úplně zdravých (zvonivých) pravácích - ponejvíce ale v těch napadených červy.
Ovšem podoba s Vrubounem posvátným je úžasná. :o
Až najdu živého, porovnáme zdejší fota se skutečností.

kovar - díky!
Přílohy
Geotrupidae_-_Anoplotrupes_stercorosus.JPG
Chrobák lesní.
(101.93 KiB) Staženo 56 x
VRUBOUN._-_chrobak.jpg
Vruboun posvátný.
(31.98 KiB) Staženo 49 x
Honza - kokúň

#237 Příspěvek od kovar »

Vruboun posvátný je chráněný a vzácný.
Já mám ve sbírce Nosorožíka.
No ve sbírce , spíše ve sklenici . Jednou jsem ho našel na cestě mrtvého a tak jsem si ho schoval.
kokun

#238 Příspěvek od kokun »

Tak proto ta znalost - zajímáš se o brouky :prst:
Já věděl, že se tady něco o něm dozvím - chodí sem (na EB) mnoho chytrých lidí.

Ještě jeden dík!
Honza - kokúň

#239 Příspěvek od kovar »

Nezajímám se o ně. Jen se mi ty příšerky líbí. :D
Mám schovanou i jednu 6cm dlouhou krtonožku.
Ta bestie dokáže na zahrádce udělat stejnou škodu jako krtek!
Před 10ti lety se mi "chudinka " utopila ve vaně s vodou na zalévání zahrady. :D
kokun

#240 Příspěvek od kokun »

A jak rozeznat od sebe ty praváky? :lol: Je jich taky několik:
Např.: Hřib smrkový , Hřib dubový , Hřib bronzový , anebo třeba Hřib borový .
A říká ti něco (zákonem chráněný!) Hřib královský? - všechno to jsou praváci (a ještě je jich několik) :roll:
Taky se dá s pravákem splést Hřib žlučník - není sice smrtelně jedovatý, ale oběd zkazit dokáže:
Užití: je nepoživatelný pro svou velice hořkou chuť. Jediná houba dokáže dokonale zkazit celé jídlo. Vyloučit se nedají ani žaludeční a střevní potíže.

A kozáků je taky několik - Slováci říkají kozáci i křemenáčům 8O
Naposledy upravil(a) kokun dne 25 zář 2015, 22:42, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

Zpět na „Nezařaditelné“