Tak k tomuhle jsem se nikdy nepřinachomejtnul, můj Ferda už měl bošácký hranatý zapaltrafo s tímhletím vším zaintegrovaným v sobě (vývozní model ´91 s jednobodovým vstřikem BOSCH Monomotronic), černá kostka cca 10x10x10cm našroubovaná na pravým podběhu a propojená jen vn kabelem se střední jímkou víčka rozdělovače, veškerý ostatní káble vedly do další placatý krabice našroubovaný před řidičem na přepážku za motorem = ŘJ. A ta už se dala čipovat, akorát že na úrovni čiptuningovýho pravěku = musela se vypájet hlavní paměť s palivovou mapou, vymazat, nahrát novej soft a zapájet zpátky ... Chiptuning přes OBDE zásuvku byl sci-fi. A to ještě prej údajně první série měly EPROMku mazatelnou UV, já už tam měl modernější EEPROM, která šla smazat v programátoru ... Takže já měl v TP motor 135B = papírově 40kW a lambou řízenej kat, ale uvnitř byly písty s plochým dnem bez zahloubení (z typu 135A) - takže komprese 9,5 a v sání vstřikovač určenej pro golfa. Cuproniklový svíčky BRISK, modrý kabely TESLA Blatná, filtry MANN, no lítalo to hezky - na válcích naměřeno 57kW. Zajímavý - na "trojbodový" svíčky to nechtělo jet, střílelo to do vejfuku a přechody otáček stály za vyliž zádel - jak s BRISKama, tak s CHAMPIONkama stejný tepelný hodnoty. Na STK nebylo co řešit, typ motoru zvenku seděl, emise byly díky regulaci lambdou taky v cajku - a co je v ŘJ za soft tenkrát ještě nikoho nezajímalo (dneska U NÁS už jdou i po tom, aby soft v ŘJ byl originální fabrikou schválená = digitálně podepsaná verze). Bohužel, sežrala ho rez - když jsem ho v prosinci 2012 vez do Moravský na šrotiště, byly prožraný podběhy, prahy i spodky dveří - všecko, co se na něm v roce 2004 dělalo nový a pečlivě přepečlivě zatíralo protikorozní barvou, tak stejně během těch pár let totálně zrezlo ... Přitom na motoru bylo od GO asi 80-90 tisíc a šlapal jak formule ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!