Plánovaná životnost 5 let, skutečná 45+

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sis2

#31 Příspěvek od sis2 »

programovatelné byly TI 58/59
jimirek
Moderátor

#32 Příspěvek od jimirek »

TI 57 taky, ale v omezené míře. Možná ji někde ještě mám, jen aku jsou už léta vadné.
MiraSt

#33 Příspěvek od MiraSt »

Valdano píše:Jen pro zajímavost Jak funguje téměř 100 let stará kalkulačka Addiator. Tahle rozhodně nepotřebuje baterku. :D
Já ji někde mám. Ale nevím kde. Tenkrát jsem netušil co to je. No, snad jsem ji nevyhodil. Uvidíme jestli se ještě objeví.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
JirkaZ

#34 Příspěvek od JirkaZ »

Mechanická kalkulačka Nisa taky nepotřebovala napájení.

Matně si na ni vzpomínám, ale asi i vzhledem k tehdejšímu věku jsem na ní ani nepracoval, ani to neuměl.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
AZK401

#35 Příspěvek od AZK401 »

sis2 píše:programovatelné byly TI 58/59

A pamatujete ten "zločin" kterého se dopustil nějaký pracovník výzkumného ústavu porušením devizového zákona, když koupil programovatelnou kalkulačku v Tuzexu za bony a prodal ji svému výzkumnému ústavu za Kč, dokonce i pro jistoru přes Bazar Klenoty - aby byla účtenka. Výzkumák oficielně devizy nedostal - dejte si to do plánu na rok 2000, soudruzi. Jenomže si počítal za bon 5,- Kčs (za tolik bony od veksláka koupil) a to byl cca dvojnásobek přepočítacího kurzu (VRCV), takže obohacení a jestli přiznal i toho veksláka, tak i porušení devizového zákona. Řešilo se to i v Rudém právu.

Nevím, jestli to byla pravda, nebo jenom takové "soudružské bu-bu-bu", aby nám inteligence moc nezvlčila.
EKKAR

#36 Příspěvek od EKKAR »

JirkaZ píše:Mechanická kalkulačka Nisa taky nepotřebovala napájení.

Matně si na ni vzpomínám, ale asi i vzhledem k tehdejšímu věku jsem na ní ani nepracoval, ani to neuměl.
To je ta, o který jsem psal dřív, že ji moje máti měla v práci - v nákladový pokladně na překladišti ČSD. Pozdější generace už měla elektromotorek a místo votrockýho točení kličkou se jen kleplo do součtovýho kňoflíku - zarachotilo to a nahoře naskákaly čísílka ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#37 Příspěvek od Celeron »

V tý Nise byla suprová malá, celokovová planetová převodovka. Spolu s velkým Mabušákem 540 jsme z nich dělali startéry na modelářský motory. Díky převodu to utáhlo i 20 ccm žhavíka nebo benzína.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Habesan »

Pár jich tady mám.
Doufám, že později, když už jste ty převodovky nepotřebovali, jste je do těch kalkulaček zase vrátili.
DukeNuke

#39 Příspěvek od DukeNuke »

AZK401 píše:A pamatujete ten "zločin" kterého se dopustil nějaký pracovník výzkumného ústavu porušením devizového zákona, když koupil programovatelnou kalkulačku v Tuzexu za bony a prodal ji svému výzkumnému ústavu za Kč, dokonce i pro jistoru přes Bazar Klenoty...
Tak jestli si myslíš, že tohle dnes neexistuje, tak se pleteš. Akorát koupíš, necháš to na firmě a jako protihodnotu dostaneš mimořádné prémie s nějakou tou kačkou navíc.
xsc

#40 Příspěvek od xsc »

Jenže dneska to normálně jde, tehdy jsi porušoval devizový zákon. Tehdy i podnik, který vyvážel do "kapitalistické ciziny" musel všechny příjmy poslat státu a pak čekat, co mu plánovači přidělí. S výjimkou Slušovic...
sis2

#41 Příspěvek od sis2 »

Jak už v jiném vláknu sdělil Karel, od včerejška Voyager 1 po pěti měsících nejistoty znovu správně komunikuje se Zemí. Tady je od NASA krásný přehled s čím právě komunikují jednotlivé obří paraboly systému Deep Space Network ve Španělsku, USA a Austrálii. Která anténa je používána, na jakou vzdálenost a s jakým zpožděním (doba šíření) komunikace probíhá. Ještě se dají (vpravo dole) rozkliknout podrobnosti o datovém toku, vysílacím výkonu nebo úrovni přijímaného signálu.
edit: z aktivity stanic DSN je mj. vidět častá komunikace se sondou New Horizons, což je další veterán, který putuje vesmírem od roku 2006, tedy už déle než 18 roků. Cíl mise bylo Pluto a jeho měsíce, kam sonda dorazila po 9 letech. V oblasti Pluta bylo nasbíráno asi 6 gigabajtů dat a jejich odesílání na Zemi následně trvalo více než 15 měsíců! Nyní je New Horizons vzdálen od Země skoro 9 miliard km, což je zhruba polovina toho, co mají za sebou Voyagery. Také zde je zdrojem energie plutoniový termogenerátor, ale menší než u Voyageru, po startu měl 250W, nyní už bude tak na polovině výkonu - ale dá se říct, že vedle V1 a V2 také NH "stále žije", letí a komunikuje!
sis2

#42 Příspěvek od sis2 »

PF 2025!
Na vzdálenost 20,8 miliardy km dnes běží obousměrná komunikace mezi stanicí DNS (Camberra, Austrálie) a sondou Voyager 2.
Ze Země se vysílá v pásmu S (2,29 GHz), výkonem 20 kW, signál od Voyageru v pásmu X (8,4 GHz a 20W) je v místě příjmu na úrovni pod -150 dBm, přenosová rychlost 160 bit/s. Signál putuje jedním směrem přes 20 hodin. Pomalu, ale jistě stále dál!
A dnes (3.1.) vysílá v pásmu X také Voyager1, který je ještě dál. Přijímá stanice DNS Madrid, signál -160 dBm. Takže nedávný přechod na "záložní kmitočet" v pásmu S byl jen dočasný.
Ingwarr

#43 Příspěvek od Ingwarr »

DukeNuke píše:Tak jsem při úklidu objevil kalkulačku :-)
Koupil jsem ji kolem roku 85 v Tuzexu za asi 150 bonů. Pravděpodobně funguje doteď jen proto, že do ní nemohly vytéct baterie. Za dva roky bude mít 40 let.
Mám Sharp EL-531A pôvodne batérie občas snou počítam, ale musím dávať pozor, pri zadávaní občas nahodí viac číslic kúpená v Tuzexe 88 roku, tuším 90 bonov. Dôvod kúpi radšej nenapíšem :lol:
xsc

#44 Příspěvek od xsc »

Sharp EL503 mi záhadně umřela už někdy v 90. letech, zato "chytřejší" EL514 žije dodnes.
EKKAR

#45 Příspěvek od EKKAR »

I já mám funkční Sharpku EL-514, kupovanou kdysi v roce 1983 v Olomouckým TUZEXu za tehdy neskutečnějch 250 bonů ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“