Aký OS na starší NTB
Moderátor: Moderátoři
Á, už viem, bolo to niekde tu: http://rtfreesoft.blogspot.com/2023/03/
Ako pozerám, každý mesiac je niekoľko nových verzii. Napravo sa dá vybrať mesiac.
PotPalo píše:Počkať, teraz pozerám že mám nejakú inú verziu... kde ja som ju zobral? Súbor basilisk52-g4.8.win32-git-20230311-3219d2d-uxp-6f99b9744-xpmod.7z (marec 2023)
Á, už viem, bolo to niekde tu: http://rtfreesoft.blogspot.com/2023/03/
Ako pozerám, každý mesiac je niekoľko nových verzii. Napravo sa dá vybrať mesiac.
Zkuste to znovu jestli Vám to ještě v těch WnXP funguje. Já si zrovna stáhl z adresy https://rtfreesoft.blogspot.com/search/label/serpent nejnovější verzi prohlížeče Basilisk z 28.10.2023 pro Win XP 32-bit, která je ke stažení viz odkaz níže a byla vydaná doslova před pár dny v sobotu
https://o.rthost.win/basilisk/basilisk52-g4.8.win32-git-20231028-3219d2d-uxp-db8e04921c-xpmod.7z
ale ani s ní přístup do George nefunguje a při pokusu o přístup na přihlašovací stránku George se objeví akorát hlášení viz přiložený obrázek. Takže to vypadá, že se v tom zase pohrabali a už to asi nefunguje ani v tom Basilisku.
JirkaZ píše:U ČS prostě na Linuxu používám aktuální Firefox a vůbec nic neřeším.
Otázkou je jestli by vám to také šlapalo bez problému pokud byste vzal třeba 15 až 20 let starou distribuci Linuxu se starou verzí Firefoxu. To je asi tak srovnatelné s těmi starými Windows XP.
Jen jsem to chtěl vyzkoušet když už se tu někdo zmínil, že mu to na WinXP funguje. Samozřejmě tímto provozování zastaralých Win XP nikterak neobhajuji a sám provozuji novější notebook s Windows 11 Pro a tam samozřejmě není s instalací nejnovějších verzí prohlížečů ani s přístupem do George žádný problém podobně jako v aktuálních distribucích Linuxu.
Kód: Vybrat vše
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/109.0Samo že hneď to nejde, ale keď sa použije menší trik, tak to ide aj s tou marcovou verziou bazilíšky čo mám:Valdano píše:Zkuste to znovu jestli Vám to ještě v těch WnXP funguje. .
Do adresného riadku napísať a prejsť na about:config
Potom pravé myšítko, New > String
zadať meno položky: general.useragent.override.george.csas.cz
zadať hodnotu: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/118.0.0.0 Safari/537.36
Tak, a teraz si pre stránku www.george.csas.cz akože na Windows 10 64-bit s nejakým novším browserom. Dobré je, že pre každú stránku si takto môžeš nastaviť taký useragent, aký tá stánka požaduje. https://www.useragents.me/
PS: Jádro prohlížeče Basilisk je založeno na odnoži jádra Gecko, které používá i Firefox. Takže ta nastavení jsou podobná ne-li prakticky totožná. Já při tom testování vytvořil parametr general.useragent.override bez specifikace domény a s ID useragentem definovaným pro Firefox a šlape to OK. Problém byl evidentně v tom, že staré Gecko jádro Firefoxu 52 (tj. poslední verze FF pro WinXP) nepodporovalo nové funkcionality, které nová odnož Gecko jádra v Basilisku podporuje a díky tomu to s George funguje bez problému i ve starých WinXP.
- jardafiala
- pocitujlasku
Deather píše:pocitujlasku, neplanujem pouzivat nejake speciality. Mozno obcas prepalit FW v mobile, ak bude treba, pouzivanie na net, lahsia uprava fotiek, stahovanie hudby, pocuvanie hudby..Fakt zakladne veci.
O wine som pocul, dokonca aj ten AIMP3 ma verziu pre wine. No ma to nejake chyby.. A ty pouzivas linux alebo prave ten w7?
Prepalit sw som neskusal cez linux, ale ja pouzivam to, co mi aktualne vyhovuje. S linuxom som v kontakte od roku cca 2003, aj server, aj klasicke domace pouzitie.
Aktualne mam na pracovnom mam desiatky, na starom domacom sedmicky a na netbooku, kde boli origo osmicky a pohyb mysou trval sekundy mam Lubuntu - nie je to zazrak, ale je to malicke, prenosne a pouzivam to, ked nieco potrebujem rychlo pozriet, alebo nastavit cez web.
a este mam taky mini server s debianom a raspi3, kde mi bezi moje domace IoT.
Odkedy je dostupny dotnet nativne aj na linuxe, tak je to ovela lepsie, lebo si vela veci viem nakodit
- nostalcomp
A proč by se ten systém nemohl dál používat? Open source bych tam dal jako druhý O.S. a basta. Koexistence ničemu nevadí (pokud je disk dostatečně velký).Deather píše:A teraz o čo mi ide... Windows 7, ako všetci vieme, skončili podporu. Má ešte význam ich používať, alebo tam hodiť nejaký linux?
To dělají pouze diletanti. Ti ostatní vypiplají O.S. se vším potřebným do maximální dokonalosti a pak udělají zálohu systému ("bitová kopie"), čímž eliminují potřebu reinstalace jednou pro vždy.Ivan_01 píše:...prinajhoršom to naformátuješ a ideš odznova.
Co je to "nepodporovaný hw"? Na podobné pojmy jsem alergický.keemo píše:serviceman píše:Dej tam SSD a W11.
ted jsi se predvedl... na x let stary a nepodporovany hw...
Stačí vyčistit O.S. (snížit počet rezidentů, či chcete-li, počet procesů po náběhu O.S. a "ustálení" plochy), Win7 se dají zredukovat na 28 a obsazenou paměť hluboko pod 1GiB (u notesů je to horší).keemo píše:no, na beh systemu ano, na jakekoliv prohlizeni netu se soucasnymi prohlizeci se zaplni ty 4GB ram a odezva pujde srat...
Hloupá argumentace. Skutečnost, že majitel počítače není odborníkem, informatikem&servisákem, nijak nesouvisí s tím, jestli je v onom stroji O.S. typu open source, nebo komerční.Hubert_79 píše:A pak jsou Jirko lidé, kterým je to tak nějak jedno a počítač je pro ně něco, jako rychlovarná konvice nebo vysavač. Takoví lidé jsou ti též trnem v oku?
A co je na onom O.S. "zastaralého", Valžáne?Valdano píše:Samozřejmě tímto provozování zastaralých Win XP nikterak neobhajuji...