Rozdíl v 5V z počítače a 5V z nabíječky.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
HF_Tech

#31 Příspěvek od HF_Tech »

Můžeš k tomu hodit schéma?
Možná bude stačit snížit kapacitu elytu na vstupu meteostanice na 47uF.
Vtip je v tom, že v počítači je u starších jenom polymerní pojistka a u novějších elektronická pojistka a ta si nechá ledacos líbit.
U nabíječek má IO zdroje vestavěnou nadproudovou ochranu a při zapnutí do vyšší kapacity se může několikrát zapulzovat nebo zůstane na nižším napětím než je 5V. A procesor se sekne.
Správně by přímo na USB konektoru nemělo být připojeno více než cca 10uF.
hafca

#32 Příspěvek od hafca »

U NANO je jen 100nF mezi 3.3V a mínusem.
Meteostanice má po 100µF a 100nF na VIN a 3.3V.
Našel jsem zdroj s trafem, který má 4.7V a AS3935 s ním naběhne bez problémů. Meteo nenaběhne, ale to může být i tím, že zdroj má jen těch 4.7V. Je v ní ještě několik modulů, které se při startu kontrolují a některému už to napětí nemusí stačit.
Takže chyba bude v tom, že jsem si napájení chtěl zjednodušit.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
p32

#33 Příspěvek od p32 »

Pracně jsem pročetl ty tři stránky rad a stále jsem nepochopil jedno. Proč ti nikdo neporadil, ať se na připojené napětí podíváš přes osciloskop? To bych asi udělal jako první a bylo by snad jasno.
HF_Tech

#34 Příspěvek od HF_Tech »

Protože to by bylo moc jednoduché.
"Lidé mají tendenci nejprve vyzkoušet všechny špatné možnosti..."
hafca

#35 Příspěvek od hafca »

Nemohlo by to být třeba tím, že momentálně žádný nemám? Stařičký C1-94 odešel na věčnost. Tak přemýšlím, jestli si mám ještě něco na stará kolena vůbec pořizovat a když ano, tak co?
mi-ro

#36 Příspěvek od mi-ro »

Biják je jedna z cest. Ale zarušení vůbec nemusí jít po drátech.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#37 Příspěvek od Celeron »

U těch Hajzlrín bývá problém s resetem. Po připojení napájení se neudělá správně úrovňově nebo časově. Zkus to připojit na adaptér a udělat reset tlačítkem, nebo klemou až po ustálení napětí. Třeba Wemos D1 je tím přímo pověstnej, občas nenaskočí ani z USB PC.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
martinkopp

#38 Příspěvek od martinkopp »

hafca píše:Program psal jeden autor a umí toho víc, než jen druhé shazovat.
A to, že nechápeš, že někdo má tu potřebu, si něco postavit, to je tvůj problém.
Tak se tady prosím přestaň vyjadřovat k něčemu o čem nic nevíš. Na tvoje doměnky jsem se opravdu neptal.
Děkuji.

Kdyby byl soft napsán správně, nemáš tyhle problémy, to je snad jasné. Ale ty ses rozhodl řešit důsledky místo příčiny, což je pro arduinisty naprosto typické jak jsem již uvedl a taky je pro ně zcela typické, že když jim někdo napíše v čem je problém, tak se okamžitě urazí. Tak neříkej že se vyjadřuju k něčemu o čem nic nevím :-)

A je úplně jedno, jestli jsi sw slepil z kusů kódu postahovaného odkudsi z internetu přímo ty, nebo ten patlal co výtvor prezentoval na svém webu. Výsledek vidíš sám - věc nefunguje. Na má slova si vzpomeň až po nějaké době přejde wow efekt a ty zjistíš že to je opravdu věc k ničemu a budeš ji vyhazovat do koše. Do té doby nezbývá než popřát hodně štěstí.

Ale zkusím to ještě naposledy. Zamysli se, proč s napětím z nabíječky nemá problém mobil (ani žádné jiné) zařízení s nesrovnatelně citlivějšími a složitějšími obvody než tenhle bastl. Opravdu si stále myslíš že je problém v nabíječkách? Zvlášť když jsi jich zkoušel několik?
EKKAR

#39 Příspěvek od EKKAR »

Zrovna telefon je nesmyslnej příklad, protože jeho základním zdrojem je baterka, eventuálně dobíjená zvenčí NĚJAKÝM ZDROJEM. Veškerá vnitřní elektronika founu je živená vlastním měničem, kterej je optimalizovanej i k tomu, aby spolu s baterkou potlačil všecko vnější rušení. Zkusils někdy úspěšně napájet founa neakumulátorovým zdrojem?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
hafca

#40 Příspěvek od hafca »

to martinkopp
Tak ještě jednou, a napíšu to pomalu abys to pochopil. Oboje funguje a funguje to bez problémů. Kdyby bylo něco špatně, tak to nechodí ani z počítače.
Fascinuje mě, jak se dokážeš navážet do lidí, které neznáš a jak umíš kritizovat program, aniž bys ho viděl. Ale je možné, že je to jen tím, že ostatní soudíš podle sebe. A do toho, co já si udělám je ti velké kulové.
Přestaň to tu plnit tvými invektivami a jdi si hrát na jiný písek.
HF_Tech

#41 Příspěvek od HF_Tech »

Ono by stačilo postovat schéma a pak by možná stačilo zvětšit RC konstantu na nožičce "reset". Jestli se nemýlím, hihi
martinkopp

#42 Příspěvek od martinkopp »

hafca píše:to martinkopp
Tak ještě jednou, a napíšu to pomalu abys to pochopil. Oboje funguje a funguje to bez problémů. Kdyby bylo něco špatně, tak to nechodí ani z počítače.

Uvažuj, kdyby tomu tak skutečně bylo, nezakládáš tohle vlákno.
Na stole v laboratoři funguje všechno, jestli je věc dobře udělaná se pozná až v reálném životě. A to tahle slepenina zcela evidentně není.

Jen namátkou:
Máš na začátku programu dostatečnou prodlevu pro náběh napájecího napětí?
Máš zaplé a správně nakonfigurované BOR/POR aspol?
Máš zaplý WDT?
Máš správně ošetřené chyby a všechny nestandartní stavy I2C?
Máš na I2C pull-upy spávných hodnot?
Atd, atd...
Ale ty jako správný arduinista máš svoji hlavu, víš všechno nejlíp, takže bastl je dobrý a že špatné jsou nabíječky :-)
martinkopp

#43 Příspěvek od martinkopp »

EKKAR píše:Zrovna telefon je nesmyslnej příklad, protože jeho základním zdrojem je baterka, eventuálně dobíjená zvenčí NĚJAKÝM ZDROJEM. Veškerá vnitřní elektronika founu je živená vlastním měničem, kterej je optimalizovanej i k tomu, aby spolu s baterkou potlačil všecko vnější rušení. Zkusils někdy úspěšně napájet founa neakumulátorovým zdrojem?

Samozřejmě a několik mi jich tak stále v různých SMS signalizátorech bez problému roky běží, nejstarší Ericsson a1018 snad už 20let.
Ale i novější se dají použít bez baterie, například vysloužilý smartphone jako kvalitni webkamera zdarma apod. Jen musíš obvody mobilu přesvědčit, že tam baterie je vložena.

Prostě nabíječka není příčinou jeho problémů.
hafca

#44 Příspěvek od hafca »

HF_Tech píše:Ono by stačilo postovat schéma a pak by možná stačilo zvětšit RC konstantu na nožičce "reset". Jestli se nemýlím, hihi
Přílohy
det.png
det.png
HF_Tech

#45 Příspěvek od HF_Tech »

No vida, tak žádný rušení.
Copak má to UNO zapojeno mezi nožičkami VIN a +5V :roll:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“