Zesilovač podle AR z roku 1985 - identifikace keram. kondu
Moderátor: Moderátoři
Ono to stálo snad jen dvě kila, není to nic zázračnýho a mám rozdělané podstatně lepší kousky na hraní. Teda na zimu. V létě se flákám na chatě a nekutím.
To eLeMko ti ale neprojde u prvních dvou verzí - ani 2020, ani 1420 na to nemají připravenej plošňák, to jsou verze s DPS určenou pro šváby TDA/MDA2010 nebo 2020. Pro instalaci LM1875 bys musel celej konec tý původní DPS amputovat a nabastlit tam část z desky určený pro verzi 2030. A proč tenkrát vzniknul Zetawatt 1420 s těma příšernostma MA1458 a nepoužily se dederónský B062D nebo B082D? No protože se u nás jednoduše na pultech nevyskytovaly a dederóni s jejich exportem k nám dělali stejný vobštrukce jako v případě, kdy měli začít dodávat krátký trojhřídelový převodovky a přední poháněný nápravy s homokinetickýma kloubama pro společnej projekt výroby aut s motorem vepředu (začátek 70. let). Mezivládní dohody podepsaný na úrovni centrály RVHP v moSSkvě byly, ale realita byla někde jinde. Jediný dederónský šváby, který byly u nás koupitelný, byly (občas) A2030D, (velice málo kdy) A277D, (sem-tam) A225D, A290D, B520D nebo B260D. Jinak co se z celý jejich produkce dalo u nás koupit, tak jedině přes překupníky, co tam měli známý nebo rodinný příslušníky a vozili sem po kapsách šváby po desítkách kusů - inzerce v Amáru toho byla plná.ransom píše:Pak ještě se hodí zařadit vypínač korekcí, vyměnit MDA na konci za LM1875, přidat Bluetooth modul s HD kodeky, vyměnit trafo za audio spínaný zdroj, použít místo TP289 na hlasitost krokový attenuator...
Každopádně MA1458 nebyl ani v době vzniku moc dobrý nápad. Byly snad desetkrát pomalejší než původní MAA748 s 10pF kompenzací. V tu dobu už navíc byly k mání lepší OZ z NDR. Když už tam tehdy někdo chtěl nacpat dvojité.
A kutilmile - nelituju tě
A nenapadá tě, že všecky ty úpravy, co jsem popisoval, by tak nějak vyžadovaly novej tišťák, a že by to byl úplně jinej zesilovač? Že tedy šlo o hyperbolu, neboli nadsázku?
Použítí dvojitých OZ bylo tehdy naprosto samoúčelný. Zejména proto, že se MA1458 stejně jako MAA741 na audio absolutně nehodí.
Nevím, kde u vás. Ale B082 a B084 jsem měl v ruce někdy před revolucí. A2000 a A2030 taky. To víš, Praha.
Já měl ale jinej problém. Já dhebil byl tehdy tak konzervativní, že jsem odmítal používat nový součásti. Vždyť já byl tak natvrdlej, že jsem z MDA2020 a MAA748 dělal zesilovače ještě v roce 95. Když už bylo dávno dostupný úplně cokoli (a řekl bych že líp než dnes).
Měl jsem v ruce měřič, kde byl B520D, ale C520D šly koupit. Nevím, oni měli v tom značení systém jak koza na ledě. Třeba taky vyráběli ekvivalent operáku uA709 (= naší řady MAA501-504) pod označením A109D ve futrálu DIL14 tzn. přesnej mechanickej ekvivalent MAA503. U nás byl jako ND nesehnatelnej, i když do praček Romo se montovaly dovozový dederónský termostaty, kde byl použitej - a který právě proto, že to byl aušus nejaušusovatější odcházely jak na běžícím páse, za asi 8 let co jsem bydlel u rodičů a máti používala Romo PAC4 v ní tyhle termostaty odešly asi 4, než jsem zjistil, že jdou opravit jednoduchou náhradou A109D za libovolnej bipolární interně kompenzovanej operák, dokonce i jen v DIP8 futrále - a nacpal jsem do nich tuším LM741 vybraný z nějaký trofejní techniky ...judeware píše:Spíše C520D....A225D, A290D, B520D nebo B260D.
Jinak - s tím Zetawattem by mě zajímala jedna "akce". Musely by se učunit oddělený modulový desky RIAA preamp - korekce - výkonovej konec tak, aby se daly třeba jednoduchým spájením můstků RYCHLE propojit do kompletu, fungujícího jako celej Zetawatt - ale umožňující navzájem zaměnit části zapojení s operákama 741 vs s dvojoperákama 1458 a podobnýma a s koncem na základě TDA/MDA typů 2010,2020,2030 i LM1875. Takže by byla třeba kombinace vstup a korekce 741 s koncem LM1875 nebo vstup a korekce s NE5532 a k tomu konec MDA/TDA2010 a další varianty.
A tohle zhodnotit na jedný sešn, na jedněch bednách, se stejným zdrojem signálu poslechově i případným měřením. Jednoznačně by se tím daly vyřešit odpovědi na otázky "co víc šumělo" nebo "co bylo nejčastějším problémem" právě u Zetawattu.
Pri Zetawatte bolo dobré dať keramiku 100 - 150nF priamo na vývody napájania MDA, lebo niektoré MDA sa vedeli rozkmitať.
Je to našponovaný a je tady 236V a nechtěl jsem riskovat, že odprásknu i SGS, protože jiný nemám.