Přednost při výjezdu z křižovatky

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dracekvo

#31 Příspěvek od dracekvo »

BOBOBO
to si pleteš. Nikoho neobhajuju.
Jen říkám, že to pravidlo má svůj důvod.

To že vznikne nehoda hlavně pro to, že někdo vědomně porušuje předpisy a někdo jen nedbalostně něco zanedbá a může za to z většiny ten co jen zanedbal je jistě špatně.
Ale s tím nic neudělám. Raději se do toho zrcátka podívám a nemusím pak řešit, kdo má lepšího právníka.
BOBOBO

#32 Příspěvek od BOBOBO »

No to obhajuješ ! Nebo si nevidíš do huby . Byl tam včleněn odstavec , který ti dává NESMYSLNOU povinnost , tedy možnost hajzla vyhnout se trestu .
dracekvo

#33 Příspěvek od dracekvo »

Už jsem ti vysvětlil, že ta povinnost nesmyslná není. Dál k tomu nemám co říct.
BOBOBO

#34 Příspěvek od BOBOBO »

Nic nevysvětlil , opravdu dodat není co .
p32

#35 Příspěvek od p32 »

Když se vrátíme k tomu prvnímu dotazu, tak oba případy jsou naprosto shodné. V obou případech ten červený mění jízdní pruh a je proto povinen dávat přednost!
(i podle názoru vyučujícího z Dopravní fakulty Univerzity Pardubice)
Buď to neviděl a bral to podle tvého vysvětlení jako situaci na křižovatce, ale asi 30 m za křižovatkou (75 m od středu křižovatky) už je fakt mimo ni. Jestli to viděl a trvá na dávání přednosti tomu, co mění jízdní pruh, tak se s ním raději už nestýkej a když jo, tak se ho už na nic neptej.
petrfilipi

#36 Příspěvek od petrfilipi »

Vyučující z Dopravní fakulty byl ten, kdo mě na problém na Noci vědců upozornil. Jednalo se o jinou křižovatku (přímo v PCE), ale to je jedno.
Dnes jsem kontaktoval majitele místní autoškoly. Říkal, že tu křižovatku dobře zná a že je to jeden z velmi častých dotazů, které dostává. Dle něho je nutné řešit celou křižovatku jako celek a je úplně jedno, zdali je tam nějaký připojovací pruh pro červené vozidlo nebo ne. Na obrázcich, dle jeho názoru, není zobrazena ani celá křižovatka, do které se počítají i připojovací pruhy. V druhé situaci má tedy, dle jeho názoru, přednost červené vozidlo. Je to člověk, který se výukou dopravy zabývá celý život a když jsem byl se 17letým synem před prázdninami na 1. schůzce autoškoly, tak jsem musel konstatovat, že tento pán je absolutně akurátní. Nemyslím si tedy, že by mi říkal něco, u čeho si není 100% jistý.
Jako závěr bych viděl asi toto: já věřím jak pedagogovi z UP, tak i majiteli autoškoly. Pokud si myslíte něco jiného, je to vaše právo a já s tím nemám problém. Plně rozumím vašim argumentům (žluté auto bude muset třeba v druhé situaci v průběžném pruhu přibrzdit, ...). Až se ale dostanete do podobné situace v podobné křižovatce, myslete na povinnosti toho, kdo odbočuje vlevo.

Kdybyste měl někdo známého učitele/majitele autoškoly, zkušebního komisaře, dopravního policistu, ..., zkuste se jich zeptat.

Děkuji za vaše názory.

PF
dracekvo

#37 Příspěvek od dracekvo »

Jeslti si na to vzpomenu, tak se můžu zeptat na dalším školení řídičů.
Ten chlápek co k nám chodí toho ví taky dost.
Mě to prostě jen přijde logicky špatně a nebezpečné, že by auto co už jede na hlavní mělo zastavovat, aby pustilo někoho v připojovacím pruhu.
Ale nejsem expert, takže ruku do ohně za to nedám.

Já třeba jezdím tak, abych hlavně neboural a pokud možno ani neomezoval.
Takže když by bylo auto v připojovacím pruhu na mé úrovni, tak bych malinko ubral, aby se mohl zařadit přede mě.
V druhém případě, když bych usoudil, že je to nějaká lemra, tak bych zatopil pod kotlem, abych byl dávno před ním, než se dostane k přejíždění z pruhu do pruhu.

EDIT:
a taky si myslím, že už je to jiný úkon co nesouvisí z křižovatkou. Protože to auto nejdříve bliká do prava a když odbočí, tak musí blikat doleva.
Takže podle mě provádí dva na sobě nezávislé manévry. Nejdříve odbočení. Podruhé změnu jízdího pruhu.
EKKAR

#38 Příspěvek od EKKAR »

"Červený" vozidlo přijíždí ke křižovatce po vedlejší, sjíždí z přímýho směru do odbočovacího pruhu, v něm vykoná odbočení a potom se z něj připojuje do průběžnýho pruhu hlavní silnice, to znamená, že ten pruh ve svým průběhu mění svoji funkci z odbočovacího na připojovací. Hranice křižovatky se počítá pro každej jízdní pruh extra, je to 5m od konce zakřivení jeho okrajový čáry. "Žlutý" vozidlo je v daným místě ve svým pruhu už za hranicí křižovatky na hlavní silnici v průběžným pruhu, což je značený tím, že mezi ním a tím pruhem, ve kterým se pohybuje červený vozidlo, je nejdřív "plná" neboli "podélná čára souvislá" - kdyby tam hned od začátku byla přerušovaná, platilo by ustanovení o přednosti protijedoucího vozidla a "žlutej" by měl "červenýho " pustit = "dát mu přednost", ale právě ta skutečnost, že tam je na začátku souběhu ta plná a až po určitý vzdálenosti přechází do přerušovaný znamená jedinou věc - v místě konce pruhu ležícího nejvíc vpravo má přednost "žlutej", i když přijel proti "STOPce" a i když "červenej" by pro něj ve kterýkoliv jiný křižovatce byl "protijedoucím", kterýmu je při odbočení vlevo povinnej dávat přednost.

Ta křižovatka vcelku totiž vypadá takhle: https://mapy.cz/s/betafemeco . Je to vlastně nájezd na "polodálniční" úsek silnice I/37 do Perníkovic respektive sjezd z něj pro vjetí do samotný Chrudimi. Tohle uspořádání má jasnej účel = vyloučit pokud možno střet zaviněnej nedáním přednosti protijedoucímu tím, že se protijedoucí změní na připojujícího se a navíc má taky psychologicky zpomalit toho, kdo je "rozpumpovanej" předchozí jízdou po právě týhle kvalitní silnici a přimět ho zpomalit před vjetím do obchodní zóny na východním okraji Chrudimi.

Co nejjednodušejc řečeno, v místě, kde podélná čára souvislá oddělující tenhle pruh od průběžnýho přechází do podélný čáry přerušovaný už to není odbočovací pruh, ale pruh připojovací a proto pro něj platí veškerý ustanovení pro připojení = tzn. řidič v něm jedoucí nesmí ohrozit řidiče jedoucího v průběžným pruhu a může ho svým zrychlením i předjet, aniž by spáchal přestupek. Naopak řidič v průběžným pruhu ho ani nesmí pouštět tím způsobem, že by vyjížděl ze svýho pohledu víc doleva - naopak mu ale může usnadnit připojení tím, že mírně zpomalí například ubráním plynu - ale už brždění bych považoval za bezdůvodný ohrožení vozidel jedoucích za ním (v tomhle případě tím "žlutým) po hlavní silnici. Naopak "žlutej" může připojení "červenýmu" usnadnit i zrychlením, tzn. vytvořením větší mezery ZA SEBOU.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od jjilek »

Doporučuji se podívat na tuhle animaci:
https://www.bezpecnecesty.cz/cz/bezpecn ... ovaci-pruh
Otázkou je, kdy je to ještě křižovatka a kdy už připojovací pruh.
Navíc ve městě nesmíte zrychlit víc jak na 50 km/h.
Tento problém je na jednom? místě v Olomouci, kde navíc v průběžném pruhu občas jede souvislá řada aut těsně za sebou a nemáte vůbec možnost najít mezeru.
p32

#40 Příspěvek od p32 »

EKKAR píše:Co nejjednodušejc řečeno, v místě, kde podélná čára souvislá oddělující tenhle pruh od průběžnýho přechází do podélný čáry přerušovaný už to není odbočovací pruh, ale pruh připojovací a proto pro něj platí veškerý ustanovení pro připojení = tzn. řidič v něm jedoucí nesmí ohrozit řidiče jedoucího v průběžným pruhu a může ho svým zrychlením i předjet, aniž by spáchal přestupek.
Ano, to je přesné a nebavilo mě se takhle rozepisovat. Prostě za tím, co jsem předtím napsal, tak si stojím a toho vyučujícího bych se prostě zeptal, podle čeho usuzuje v místě připojování, že je to ještě křižovatka. Obě situace jsou prostě stejné a jestli si řidič předtím kousnul do rohlíku či zapálil cigaretu, tak to s tím nemá nic společného.

Přidal bych ještě dotaz, podle čeho se pozná připojovací pruh od průběžného.
6.3 Připojovací pruh
Jako připojovací pruh se vyznačuje přídatný pruh určený pro zařazování vozidel do dopravního proudu
průběžného pruhu. Od přilehlého průběžného pruhu se připojovací pruh nejdříve odděluje podélnou čárou
souvislou (č. V 1a) v délce zpravidla 30 m, min. 20 m (navazuje na značku č. V 13a, případně č. V 13b),
šířka čáry je 0,25 m. Na značku č. V 1a v dalším průběhu navazuje podélná čára přerušovaná (č. V 2b) v
provedení 0,5/1,5/0,25 m. Pokud připojovací pruh dále končí, napojuje se značka č. V 2b na vodicí čáru č.
V 4 (obr. 9).
A samozřejmě, že připojovací pruh se může opět změnit v průběžný pruh.
petrfilipi

#41 Příspěvek od petrfilipi »

Ekkare, tu definici konce křižovatky

"Hranice křižovatky se počítá pro každej jízdní pruh extra, je to 5m od konce zakřivení jeho okrajový čáry."

máš odkud? Já ji ve vyhlášce/zákoně nenašel - je tam jen začátek křižovatky a nic o 5 metrech. Ona to asi bude ta nejzásadnější věc pro posouzeni přednosti - jsou ta dvě auta ještě v křižovatce nebo ne?

PF

Edit - mrkněte sem na nákres skoro na konci diskuse. Tam je taky hranice křižovatky až na konci připojovacího pruhu.
xsc

#42 Příspěvek od xsc »

Dost rozhoduje, jestli je tvar křižovatky vyznačen na dodatkové tabulce.
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

Já to napsal nepřesně. Těch 5m "od hranice křižovatky" je zóna, ve který se nesmí odehrávat vícero věcí, aby to nebyl přestupek. Samotná HRANICE KŘIŽOVATKY je pro každej pruh jiná, je to čára kolmá k ose danýho jízdního pruhu vztyčená z bodu, kde na okraji jízdního pruhu končí zakřivení jeho okrajový čáry. V daným místě u Chrudimi je hranice křižovatky pro červený auto tam, kde končí křivka linie oddělující jeho pruh od průběžnýho - až po tenhle bod je jeho pruh odbočovacím. Aby měl právo přednosti před vlevo odbočujícím protijedoucím vozidlem, musela by v daným bodě bejt mezi jeho pruhem a pruhem průběžným přerušovaná čára. A protože v místě, kde je hranice křižovatky pro odbočovací pruh "jako od Pardubic" (on to je ale přesně příjezd od I/37 ze směru od Slatiňan a dál od Vysočiny) je plná čára ("podélná čára souvislá"), přes kterou podle zákona č.361/2000Sb nesmí vozidlo s výjimkou objíždění statický překážky nebo odbočování na místo mimo vozovku přejíždět ani přesahovat svým obrysem, ani obrysem nákladu, je tím definovanej začátek připojovacího pruhu, ve kterým má řidič povinnost dát přednost vozidlům v průběžným pruhu respektive zrychlit natolik, aby se mohl bez problémů zařadit do provozu v průběžným pruhu, aniž by vozidla v něm jedoucí jakkoliv ohrozil. Omezit je může, ale nesmí u nich zapříčinit jako reakci prudkou změnu směru nebo rychlosti vozidla v průběžným pruhu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
PavelFF

#44 Příspěvek od PavelFF »

Další pohled, aby to nebylo tak jednoduché je, že z hlediska červeného auta se vůbec nejedná o křižovatku. Ono nejede křižovatkou. Jede pouze připojovacím pruhem. Jeho pruh nic nekříží.

To, že někdo 50let přesvědčivě něco vykládá a učí neznamená nutně, že musí mít pravdu. Mezi zkušenými revizáky se najdou zásadní rozpory, mezi soudními znalci se najdou zásadní rozpory (mezi ekonomy, politiky, doktory, právníky, dopravními experty,...).

V praxi chrudimské dilema obvykle vyřeší obyčejná fyzika. Žluté auto řítící se po hlavní z východu stovkou bude rychlejší (není tam omezení rychlosti) než najíždějící červené v připojovacím pruhu, a tak červené dá ještě rádo přednost řítícímu se žlutému.

Avšak žluté auto, odbočující doleva od jihu, bude zřetelně pomalejší (poloměr zatáčení cca 8m) než rozjeté červené na poloměru asi 21m. Červené tak vyjede rychleji a nikoho neomezí.

Osobně jsem zastánce varianty, že žluté má přednost vždy.
EKKAR

#45 Příspěvek od EKKAR »

PavelFF píše:...
V praxi chrudimské dilema obvykle vyřeší obyčejná fyzika. Žluté auto řítící se po hlavní z východu stovkou bude rychlejší (není tam omezení rychlosti) než najíždějící červené v připojovacím pruhu, a tak červené dá ještě rádo přednost řítícímu se žlutému.

Avšak žluté auto, odbočující doleva od jihu, bude zřetelně pomalejší (poloměr zatáčení cca 8m) než rozjeté červené na poloměru asi 21m. Červené tak vyjede rychleji a nikoho neomezí.

Osobně jsem zastánce varianty, že žluté má přednost vždy.
Nemáš pravdu. Omezení tam je - komunikace "z východu na západ" je část silnice I/17, na který podle zákona č.361/2000 Sb platí rychlostní omezení na maximálně 90km/h. Že tam lidi lítají víc je jiná věc. A obrázek rozhodně neříká, ve kterým okamžiku který auto vjelo do křižovatky ani jakou rychlostí se v ten moment pohybuje - ten obrázek zobrazuje moment, kdy se červený a žlutý vozidlo ocitnou vedle sebe v ukázaným místě a otázka na řešitele zní "Který z nich je povinný dát přednost tomu druhýmu (a případně dovysvětlit proč)". Řešení je jednoznačný, pokud jedou vedle sebe, žlutý má přednost, pokud červený není schopný dostatečně rychle akcelerovat a zařadit se do průběžnýho pruhu bez toho, aby bylo žlutý vozidlo ohroženo.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“