termospinac ventilatoru
Moderátor: Moderátoři
-
alcoma
stale stejne vetrak se zapne ale uz se nevypne ad zkousim jakekoliv hodnoty!!!zkuste nekdo rici jake maji byt hodnoty tech zbyvajicich soucastek. v puvodnim schematu bylo ze ty 2 odpory pripojene na zem maji hodnotu 10K. trimr ma hodnotu 470R a odpor priopjeny knemu ma 1K2 jenze stimto trimrem me to nefunguje musel jsem tam dat 22K.
Vím, že pro zkušené a znalé je celý problém triviální a proto se nedivím těm reakcím typu "proboha, co tu řešíte!". Ale postavit si takový termostat je myslím nejlepší způsob, jak se seznámit např. s vlastnostmi OZ a jiných součástek.
Bastlení a samostudiu zdar!
-
alcoma
masar píše:U takto zapojeného teplotního senzoru lze těžko předem určit jeho teplotní koeficient. Poslední uvedené hodnoty rezistoru mezi C a B(9k) a mezi B a E tranzistoru (1k) těžko zajistí otevření tranzistoru, protože Ube vychází jen 0,6V. Proto bych nejprve zvýšil hodnotu rezistoru mezi B a E na 2k2 a bude-li to třeba změnu kompenzovat zmenšením spodního rezistoru děliče (10k) .
Toto musím trochu poopraviť. Prechod BE je klasická dioda s Tc -2,02mV/°C. Zapojenie odporov v CBE vytvára "delič" napätia a to tak, že ak napätie (v našom prípade) CE klesne pod 6V, napätie na BE klesne pod 0,6V a tranzistor sa zavrie. Tým stúpne napätie na CE, stúpne BE a tranzistor sa otvorí.... tranzistor sám seba stabilizuje tak, aby napätie na kolektore bolo násobkom odporov a napätia bázy. Ak sa ale zmení okolitá teplota o 1°C (20°C v tvojom prípade), zmení sa napätie Ube o 2mV (40mV). A keďže sme mali pomer odporov 9/1, tak deliaci pomer je 10 a zmenou teploty sa meni napätie Uce o 20mV/°C (400mV/°C).
Ak použiješ miesto 1k 2,2k, tak pomer je (9+2,2)/2,2 = 5,09. Potom napätie Uce je 0,6 x 5,1 = 3,06V a zmena napätia od teploty 40 x 5,09 = 203,6 mV/20°C.
Preto teraz nastavuješ teplotu okolo 9V (12 - 3) a s hysterezou 0,3V .
alcoma Pôvodne som chcel včera niečo napísať, ale hasil som iný problém, no som rád, že sa dostavil úspech.
Ešte jedna dôležitá vec. Ak som niekde uvádzal výstupné napätia IO 10V, 2V, alebo Ube 0,6V, tak to treba chápať ako orientačné hodnoty, ktoré v praxi môžu byť mierne odlišné, ale pomáhajú približne nastaviť pracovné body zapojenia - sú to čísla s ktorými sa ľahko počíta.
Môžem hovoriť do vedenia!