Neco k puvodnimu tematu...
1) Na WinXP lze PAE aktivovat patchnutim kernelu a HALu, je to jen par byte - umele omezeni (windows server postaveny na stejne code base toto omezeni nema, resp. ruzne vyssi velikosti), to je celkem snadna vec.
2) o dost vetsi problem je, ze je potreba, aby vsechny ovladace v systemu byly na PAE pripravene, coz zhusta nebyly.
Sam jsem nekolik let experimentalne provozoval multiboot s XP-PAE na 8GB RAM a nasel jsem na tom nejake mouchy, ze uz jsem vedel ktera aplikace nacte nejaky ovladac a ten mi wokna sestreli, bohuzel to byl HW/SW ktereho jsem se nechtel vzdat, takze jsem se nakonec na PAE patch vyprdnul a misto toho nainstaloval PAE ramdisk, ktery pouzivam na swapak a temp.
Cili pokud je to nake PC, kde je kriteriem spolehlivost, tak bych tam PAE nezapinal. Misto hnoje P4 to dat aspon na nake C2D s SSDckem a pobezi to jako z praku i se 4GB. Pokud tam nebezi naka na narocna 3D aplikace, tak je vyhodnejsi pouzit VGA s co nejmene VRAM, pripadne onboard VGA, protoze ten framebuffer krade pouzitlenou pamet systemu, takze pri pouziti 512MB VGA muze zbyvat pouze kolem 3,3GB s dalsima MMIO zatimco treba se 128MB VGA to muze byt nekde 3,7-3,8GB. Take je mozne parametrem /3G v boot.ini upravit rozdeleni pameti mezi kernel a user space ve prospech aplikaci, ale zmensi se tim zas diskova cache, coz na SSD nemusi nijak vadit...
A Win98 SATA umi, pokud se nastavi v SETUPu rezim IDE compatible/legacy. Ale existuje i AHCI ovladac az pro 6 kanalu. Taktez pro WinNT4... A jeste tady trochu poprudim s Win98 bezici na 14. generaci Core i5
https://www.youtube.com/watch?v=G7qm3GFy9tg