Jak vyhledat zkratovaný kabel?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lesana87

#31 Příspěvek od lesana87 »

Že je něco blbost, respektive hovadina, jsi tu psal akorát ty. Žádný profík nebude zapalovat oblouky na kabelu, když neví, kudy a čím ten kabel vede.
Kremik

#32 Příspěvek od Kremik »

Celeron > Co se čílíš, každý se přece snaží pomoct si nejprve sám a teprve když to selže, obrací se dál. Hill také ve svém obrázku nevyužil volnou žílu v káblu, i když se k tomu vyloženě nabízí. Myslíš, že mi to vadí? Vůbec ne.
Hill
Administrátor

#33 Příspěvek od Hill »

Ano, pro tento účel by se dala využít volná žíla, ale nevím, jestli taky není nakopnutá.
samec

#34 Příspěvek od samec »

mi-ro píše:A vypadá to, že je přetrženej úplně páč na druhým konci žádný odpor nenaměřím.
Výborne. Tak zmeraj kapacitu medzi žilami a podeľ hodnotou 64pF/m. :coolglema:
jenicek

#35 Příspěvek od jenicek »

Všechny tyhle měření kapacity, odporu apod. jsou jen teorie, ale v praxi to nefunguje a radí to pouze Ti, kteří nic takového prakticky nikdy nedělali.
:wink:
Hill
Administrátor

#36 Příspěvek od Hill »

Upřesnil bych to a shrnul: každá metoda za určitých podmínek funguje, jen přesnost a spolehlivost každé z nich je závislá na dalších faktorech, které nelze předem vyloučit, nanejvýše omezit jejich vliv:

Když do kabelu zavrtáš vrut třeba v nosném roštu sádrokartonu, bude bezkontaktní hledačka (nebo i ten tranzistorák) k ničemu, protože hledaný signál bude tím roštem roztahaný daleko od místa poruchy. A co teprve, jestli je ten rošt pospojený s ochrannou soustavou.

Když ale víš, že je jeden drát přerušený, a ještě zkratovaný na sousední, je ta šance vyšší.
Při kombinaci měření odporu smyčky na konci se zkratem a kapacity na přerušeném konci už se dá porucha lokalizovat přesněji, a to tím přesněji, čím delší kabel je. Ovšem zase nevíš, jaký je přechodový odpor v místě zkratu, ani jaké další kapacity vůči sousedním kabelům tam hrají, takže díru nakonec bude stejně potřeba vysekat větší.

Metoda děliče už není závislá na přechodovém odporu v místě zkratu, dokonce, když odpojíš na obou koncích kabel, ani nehraje roli nějaký zavrtaný vrut. Jen potřebuješ ty dlouhé dvojlinky k vyloučení vlivu případně současně poškozených dalších žil v kabelu.

Různé ohřevové a průrazové metody pro termokameru či stetoskop se taky nehodí všude, zvlášť, když nevíš, jakou částí stavební konstrukce kde prochází. Obě metody pracují s různě vysokým a předem neodhadnutelným rizikem iniciace požáru (a tomu může pak podle podmínek trvat i několik hodin, než prohoří) či přeskoku na jiný kabel v souběhu a jeho poškození. K tomu je potřeba o té stavbě vědět maximum.

Takže nejjistější by bylo obrátit se na profíka s měřicí soupravou na vyhledávání poruch na kabelech, už jen proto, že po odkrytí místa poruchy se může objevit i narušení plášťů dalších kabelů ve svazku, přičemž žíly samotné poškozené být nemusí.
Nebo ten kabel prostě odpoj a natáhni vhodnou cestou nový. Pak se ale nedovíš, kolik toho v místě poruchy vlastně někdo nakopnul, aniž by to bylo měřitelné na dalších kabelech.

Znal jsem proutkaře, který dokázal překvapivě velmi přesně vytrasovat v zemi v hloubce 150 - 180 cm pancéřové olejáky 35kV pod napětím (ověřeno následně Choceňáky s vyhledávací soupravou a několika kopanými sondami), ale ten by u svislých rozvodů nn asi nepochodil.
mi-ro

#37 Příspěvek od mi-ro »

Započal jsem s vizuálním hledáním. Daří se ale pomalu. :D
Přílohy
2025-12-01_14.42.25_11zon (2).jpg
2025-12-01_14.42.25_11zon (2).jpg
..to bude jen ňákej odpůrek
jenicek

#38 Příspěvek od jenicek »

Ideální uspořádání pro tu termokameru :wink:
sis2

#39 Příspěvek od sis2 »

Jó, takhle to vypadá v podhledech v každým obchodním centru, stavěným v minulých pětadvaceti letech. Hlavně pak tam, kde se finišovalo, aby se otevřelo před vánocemi...
Já jsem v těch divokých dobách používal ruční reflektometr velikosti multimetru (něco z pražského Micronixu, typ už nepamatuju) - tenkrát stál kolem 15 kKč, bylo kolem toho řečí při odsouhlasení nákupu, ale "zaplatil se" na první instalaci, kde šikulové v rámci tahání kabeláže pro CCTV zkusili ukrást asi 1,5 km koaxu. Tak se jim o to zkrátila faktura, rozkřiklo se to, a pak už vždycky vykazované délky kabeláže "seděly"... A daly se s tím dobře najít i přerušení nebo zkraty na napájecích rozvodech, občas loudili o odměření i silnoproudaři. Na 200m délce to šlo s přesností asi na 30 cm.
samec

#40 Příspěvek od samec »

mi-ro píše:Započal jsem s vizuálním hledáním. Daří se ale pomalu. :D
Uf, ale to si nevravel, že to je v Bangladéži. 8O
mi-ro

#41 Příspěvek od mi-ro »

Teď jsi elektrikáře v Bangladéši urazil. :D
keemo

#42 Příspěvek od keemo »

Toto co to :?:
Přílohy
Screenshot_20251201-220558_Brave (1).jpg
Screenshot_20251201-220558_Brave (1).jpg
mi-ro

#43 Příspěvek od mi-ro »

Nee, jsem možná blízko. Na konci tohoto podhledového pekla je průraz, kam vede i "můj" kabel a jsou tam i nově instalované průduchy klimatizace. Je fakt že hliníková nohavice vedoucí do průduchu má kontakt s PE v rozvodné síti. Tím jsem včera prozatím skončil. Nvm zda se běžně zemní a nebo si nese kostru už agregátu klimy ale nyní ještě zkusím vadný kabel úplně odpojit z obou stran a pak znouvu proměřím kontak odpojených konců s trubkama klimy. Pokud bude, máme pachatele a hlavně místu kde bude třeba klofat.
Milan_F

#44 Příspěvek od Milan_F »

jenicek píše:Všechny tyhle měření kapacity, odporu apod. jsou jen teorie, ale v praxi to nefunguje a radí to pouze Ti, kteří nic takového prakticky nikdy nedělali.
:wink:
Tak to pozor! Za jistých okolností a konstelace hvězd se měřením kapacity dá dosti přesně určit místo přerušení kabelu. Konkrétně jsem takhle našel načnutý UTPčko s přesností na metr. A nejednalo se o žádnej vědátorskej měřák. Byl to lepší tester UTPček.
rnbw

#45 Příspěvek od rnbw »

Ten pouziva pravdepodobne metodu TDR a nie meranie kapacity alebo odporu.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“