Zdroj EC 300X
Moderátor: Moderátoři
pripojim sa do tejto diskusie.
Mam zdroj Mercury KOB AP4350XA. Vadna poistka, primarne tranzistory C4106(nahradil som ich BU1508), primarne elyty(vymenene).
Po zapnuti naprazdno(zdroj ma uz predzataz), ide iba 5VSTDB, ostatne napatia chybaju. Elyty som meral aj menil, diody su OK. Riadiaci obvod je BAX86390328E.
Devo70 píše:Isiel v pohode 4 roky. Odrazu prestal fungovat. Mimo PC ide (skratovany PS_ON na GND).
Napatia drzi aj pri zatazi. 5VSB ok. Nevidno nic spalene, kondiky niesu vydute. Asi problem v obvode PowerGood? Poradte ludia
Hrdosť servisáka treba nechať v kúte, kúpiť trochu slušný zdroj a jednoducho ho hneď na začiatku vymeniť. Opravovať sa to absolútne neoplatí, (zabitý čas, spálený benzín pri zháňaní súčiastok, ...). A aj po "úspešnej" oprave to môže byť potenciálny zdroj problémov.
Priznajme si, že asi jednotky % sú poruchy spôsobené vadnými súčiastkami v korektnom zapojení a zbytok porúch sú chyby konštrukčné. (Sem patrí aj výber súčiastok s mizernou spoľahlivosťou/ životnosťou !).
Opakujem, že nie vždy sa zdroj rozbehne. Referenčné napätie na vývode 14 je 5V, teda je ok.
- ak sa nerozbehne, len mykne ventilátorom
TL494 vývod 4 3,75V
- ak sa rozbehne
TL494 vývod 4 0,08V
12V vetva 13,48V naprázdno
5V vetva 5,76V naprázdno
3,3V vetva 2,74V naprázdno
Vyzerá to na napätia na hranici, alebo za hranicou tolerancie.
http://home.zcu.cz/~ronesova/bastl/file ... ec200x.gif