Audio sestava - prosím o radu.
Moderátor: Moderátoři
Sendyx píše:Nechci se hádat, ale mám pocit, že ceny aparatur poněkud padly - byla doba, že slušný standartní výkonný konec stál 45000 a více, dnes je něco obdobného za polovic. A když se podíváme na cenu reproduktorů - mám ceník z roku 1991, kde 18" Volt stál 31000Kč, dnes je za cca 10.
Ono těžko soudit, zase požadavky na techniku jsou někde úplně jinde, než dřív. S trochou nadsázky by se to dalo říct i tak, že slušný standardní koncák jde koupit za 20kKč, ale i za téměř 10x tolik (viz třeba zesilovače Lab.Gruppen). Koupit slušný "riderový" aparát je i dnes záležitost stovek tisíc, ale i desítek miliónů Kč. Jaká byla situace před 10-15 lety nedokážu zodpovědně posoudit, ale z vyprávění starších a zkušenějších vím, že nákladnost tohoto "koníčku" se v průběhu let zas tak zásadně nezměnila.
Nicméně pořád si myslím, že pokud někdo jezdí 10let za stejné ceny, je něco špatně.
Sendyx píše:Jedna věc je požadovat v riderech LG a podobné zesilovače, druhá věc je běžný standart.
Jenže pro profi práci je právě QSC, LAB, do určité míry Crest Audio atd., standard...
Sendyx píše:Když srovnám ceny tehdy a teď, průměrný plat tehdy a teď, tak je to mnohem lacinější.
To si právě až tak úplně nemyslím - jistě, poměr mezi cenami zařízení a velikostí platů je podstatně příznivější, než dřív. Ale profi třída je stále velmi drahá a kdo chce pracovat na profesionální úrovni, tak si prostě nemůže dovolit používat Behringera, QSA, nedejbože Omnitronic atd.
Jestliže má někdo zvučení jako koníček, případně dělá akce s malými nároky na techniku, tak je bezesporu na tom lépe (cenově) než před pár lety. Může si dovolit nabídnout nižší cenu, než někdo jiný s profi zařízením, avšak i zde platí - za málo peněz, málo muziky...
Ale to už jsme se příliš vzdálili od tématu...
Původní vlákno bylo, že na Aukru někdo nabízel z tohoto pohledu nejšmejdský šmejd za peníze, které dotyčný dá za nové věci podobné třídy.
Jen by mě zajímalo, jestli to vzal, nebo se ohlídnul po něčem z této diskuse.
Na nikoho neútočím, nikoho neshazuji, proti nikomu z vás nic nemám (rád se poučím ze zkušenosti druhých) a víc toto vlákno zatěžovat nebudu.
Sendyx píše:Rozdíl mezi prodejními cenami QSC a LG je dost značný....
Při srovnatelných parametrech vychází cenově QSC v České republice skutečně cca o 20% levněji. Cenovou politiku distributorů nemá smysl hodnotit. Vím, že v této branži jsou u některých firem běžné marže klidně i 60-70% Jistě víš, jak se například změnily ceny u Allen&Heathů poté, co jejich distribuci převzali v Prodance. Takže ty ceny jsou zase jen a jen o "kšeftu".
bubo10 píše: Sám za sebe - když už jsem to takhle rozpoutal, bych to uzavřel tím, že mnozí z vás tu předvádíte, jakě špičkové aparáty jste kde viděli a znáte a Prodance vlastně jsou svým vybavením potom amatéři i když zvučí světové megahvězdy po Evropě.(Opravdu nemají konce za milióny, jenom za několik horních desettisíc.)
Kde tu prosím pěkně hovoříme o tom, jestli jsou Prodance amatéři nebo profesionálové? Této firmy a její práce si velmi vážím, ono ne nadarmo se vypracovali k pozici největší firmy v tomhle oboru. Ale kdes přišel proboha na to, že zvučí megahvězdy po celé Evropě? Prodance je v první řadě prodejní firma a ty hvězdy o kterých mluvíš, zvučí úplně jiné firmy, které takový aparát vlastní (třeba T-Servis). Navíc, aparát nejsou jen konce za milióny (nebo desetitisíce), ale i další a další vybavení a věř tomu, že na většině významných akcí (ať už to jsou koncerty v halách typu Sazka Arena nebo naopak open air festivaly) ten aparát řádově za milióny nebo klidně i za desítky miliónů uvidíš... A je úplně fuk, jestli to budou věci od Prodance, od Music Data nebo třeba ProMusicu.
Psal jsem konce!!! za milióny - jak tady někdo uváděl (samo, že celý aparát je mnohem víc).
Na výstavách, když se bavím s lidmi od Prodance nabývám dojmu, že vlastní takovou firmu - třeba spolupracují.(jenom jsem uváděl, že i tak renomovaná firma nemusí všude používat to nejdražší i když to prodejně nabízí) To, že jezdí po Evropě mám od nich - třeba se jenom někdo vytahoval.
Opět připomínám, že původně se jednalo o něco, co ve třech kusech stálo cca 10 litrů na co jsem reagoval, že by podobná věc použitelná byla, načež se snesla hromada názorů jak je to fuj a že by si o to nikdo ani kolo neopřel.
Neberu vám vaše ideály, ale nabývám dojmu, že mnozí z diskutujících by si nesedli za nic na světe už z principu do škodovky. Jen prosím nerozvíjet diskusi o autech.