Regulovatelny zdroj 0-30V 0-3(5)A
Moderátor: Moderátoři
VIKES80 píše:zdravim vsechny priznivce bastleni,mam prozbu,nasel by se nekdo,kdo ma schema na spolehlivy a hlavne plne funkcni zdroj vise uvedeny.Co jsem koukal po netu,a nasel nejaka schemata,tak takrka u vsech jsou nejake nedostatky co se tyce funkcnosti...
Už asi 4 roky mi dobře slouží zdroj postavený ze stavebnice PS Electronic. Naskenované schéma přikládám. Nechal si líbit už opravdu hodně a až na výměnu vadného LCD modulu s ním nebyly zatím žádné problémy.
- Přílohy
-
zdroj.jpg- Zdroj 1,3-26V / 0-3A
- (123.1 KiB) Staženo 1036 x
Devo70 píše:To Svaradmin: Na akom rozsahu funguje meranie prúdu? Nemá chybu merania?
Měření proudu není nic moc. Jak je vidět ze schematu, měří se s přesností na 100mA (taky je trvale zapnutá desetinná tečka P3). Je to daň za jednoduchost. Měří se na bočníku 0,1 ohmu, čili úbytek je pro 3A roven 300mV. A protože jsou ty měřící moduly standartně do 199,9mV, musí se o řád míň.
Ale to je jen otázka měření a to se dá řešit. Mě to vyhovuje. Jinak je ten zdroj fakt solidní.
- Přílohy
-
Zdroj.gif- (46.73 KiB) Staženo 366 x
Devo70 sa pýta: To Svaradmin: Na akom rozsahu funguje meranie prúdu? Nemá chybu merania? Chyba merania je zapríčinená tým, že aj v stave bez záťaže cez sérivý "snímací" rezistor tečie prúd potrebný pre činnosť regulačných obvodov. Jeho veľkosť je približne 100-150 mA. Tomu sa dá zabrániť vhodným "usporiadaním", t.j. zapojením snímacieho rezistora, ale nie vždy je to možné.
Schema:
http://stepa.wz.cz/hobbies/sch-zdroj.gif
- Přílohy
-
blokování zákmitů.PNG- (9.04 KiB) Staženo 102 x
p.s. doplněno
Zkus zařadit odpor do série s D4