HP AC Power adapter, nefunkční
Moderátor: Moderátoři
Po výměně všeho zničeného (spínací FET i malý tranzistor, který měl s odporem v S u fetu fungovat jako nadproudová ochrana, dvě diody v můstku, jedna zenerka a pojistka v přívodu 230...) zdroj cykloval a nedával plné napětí. A bylo to právě tou 1N4007, která se chovala jako odpor cca 20 ohm - tzn. skoro do zkratu... Dal jsem místo ní FR107 a všechno OK.
Ale zpátky k problému: může být vadný řídící obvod zdroje IC1 nebo sériový odpor (smd odpory) z +320V, kterými se nabíjí elektrolyt v napájení IC1 - startovací obvod. To by mohlo jít vysledovat - a na příslušném pinu IC1 by mělo být napětí někde mezi 12 - 16V. A pak bych kouknul na vývod IC1, který vede k řídící elektrodě spínače (asi Fetu) - když nemáš osciloskop, tak nekoukneš, ale aspoň bys tam měl (v případě, že řídící obvod žije) naměřit nějaké napětí.
U těchto zdrojů nadproudová ochrana funguje dobře, takže Fet se nezničí ani při tvrdém zkratu výstupu, spíš odejde ten odpor v napájení anebo řídící obvod. Nejčastější důvod nefunkčnosti je samozřejmě špatný elektrolyt v napájení toho IC, ale na to už tě navedli ostatní...
Zdroj najednou(jak blesk s čistyho nebe)nejde.Všechny elyty jsou OK,i diody,tranzistory nevykazují vadné příznaky.Když jsem to rozebral tak jsem ,asi po dvouch dnech diagnotikování dospěl k závěru,že problém je ve zhášecím obvodu s RC a diodou 1N4007,kde právě tato dioda dovolila vytvoření špičky,která i paralelně připojenym kondíkem k D S FETU, asi 1nF/1kV prošla na S a dál přes R na pin IO a zničila ho.Kterej pitomec tam tuhle diodu dal,v tomhle zapojení je nevhodná,to je jak udělat ze 4 varikapů usměrnovač pro zdroj(na hlavu postavený)-je teda fakt,že je to chytře promyšlený ,aby zdroje dlouho nevydržely a běžný opravář na to nepřišel....
Startovací obvod je v tomhle zdroji dělanej jako pomocnej usměrňovač s BA159,filtrovaný napětí 340V jde přez R 4K7!!!!!!!!!! přímo na pin (tuším)8.I špičky v síti můžou ohrozit IO.Kdo tohle navrhoval????..,......
Zdroj mi tu leží na jeho opravu nechvátám takže budu bádat dál,odpájel jsem řídící IO a furt si říkám jestli to má cenu koupit novej za 40Kc.