C1-64, problém se zdrojem VN
Moderátor: Moderátoři
Jo v tomhle zapojení nemůže být za potenciometrem jasu kond na zem to bys šlusoval trafo
....na jednom při měření na E se po přiložení mulťáku rozsvítil jas naplno.... na ktorom? tranzistori? Môže ísť o vf kmitanie.
Jo, je to ten velký kulatý klobouk!! Ještě taky prověřím ty zdroje po zahřátí, ale U držely.Co kdybych ten U4 odpojil, jestli se to taky bude hřát?
1.ten C1-64 je můj, vypadá, že je v pořádku (všechno funguje jak má) a návody nebo cokoliv jiného k němu nemám (jediné příslušenství ja síťová šňůra, a tu jsem už upravoval - viz dále), jak jsem už psal, tak bohužel VN (nebo části, kde by teoreticky VN mohlo být) bohužel nemám čím změřit
2. Sekl jsem se, když jsem napsal, že Tektronix 453 byl jen s nuvistorama - jak jsem si nakonec zjistil, tak byly dvě verze - buď z nuvistorama, nebo s FETy, lišily se jak podle data výroby (změna byla tak roku 68/69), tak i dle označení PCB - starší měly plošňáky označené předponou V*** (jako valve) a novější Q*** (jako ...ehm... tranzistor), popravdě jsem se setkal s tímto osciloskopem poprvé na těchto stánkách: http://www.diyguitarist.com/TestEquipment/Tektronix453.htm a asi jsem si toho moc nepřečetl
(ale když jsem tu fotku zahlédl poprvé tak jsem to fakt moc nechápal
3. tak co k tomu osciloskopu... je v pořádku, funkční, jediné, co mi trochu vadí je ten větrák - prostě je moc hlučný, kdyby někdo věděl, jak ho opravit, upravit nebo nahradit, tak bych to ocenil, plánuju někdy se k němu dostat o buď ho nějak zrepasovat (v práci podobné motory oravujeme, tak to snad úplně katastrofálně nedopadne), nebo vyměnit za nějaký kvalitní PC ventilátor - ale musel by se asi napájet trochu jinak (co si dívám do schématu, tak na ventilátor jde 27V a napájecí větev se táhne ještě dál, takže doufám, že odpojením ventilátoru nerozhasím celý osciloskop
4. K VN v osciloskopu - sice nemůžu sloužit, ale možná by mohlo pomoct např http://lampilich.narod.ru/ind_elt/elt/11lo1.html - katologový list obrazovky 11ЛО1И nebo by bylo dobré porovnat si schéma s BM556 (stejná obrazovka) http://stepa.wz.cz/index.php?page=BM556 , akorát je problém, že nevím, kde to schéma sehnat (takový malý detail
5. Úpravy osciloskopu - zatím jsem se odhodlal jen k výměměně síťové šňůry (za třívodičovou, aby byl osciloskop uzeměný), na což stačila jen malá úprava - cca 5cm kabelu na konci s očkem, který je připájený k původní zástrčce v osciloskopu, která je čtyřpólová a měla tedy dva póly nepoužívané - když opomenu tan kabel, tak se úprava nedá vůbec poznat (řekněmě, že já ten osciloskop beru spíš jako technickou památku nebo jako úkaz ze sovětského svazu, než jako než jako normální měřák), dále jsem konečeně upravil (zpiloval) BNC konektory - bylo potřeba hlavně zkrátit a trochu posunout ty "zobáky" - přikládám takový menší výkres (jako konečné řešení konektorové otázky), kritické jsou hlavně dva rozměry a to hlavně vzdálenost "zobáků" od počátku konektoru (nahoře 5,85mm) a délka "zobáků" (nahoře 1mm), po mírném zpilování už jdou všechny konektory v pohodě nasadit
6. K praktickému použití osciloskopu si doporučuju stáhnout manuál k tomu Tektronixu http://bama.edebris.com/manuals/tek/453 - oc rozdílů není, možná tak rozdíl v kalibračním kmitočtu (u rusa 2Khz, u usa 1Khz - teda doufám, že to tak má být
Kód: Vybrat vše
1. kanál - X, 2. kanál - Y
režim vstupů - 2. kanál (РЕЖИМ РАБОТЫ)
přepínač polarity 2. kanálu - "+" (ПОЛЯРНОСТЬ)
přepínač vnitřní synchronizace - jen 1. kanál (ВНЧТР. СИНХР.)
u obou kanálu stejnosměrná vazba
druh rozkladu - vnější (ВИД РАЗВЕРТКИ - ВНЕШ)
synchronizace X vnitřní
přepínač druhu synchronizačního napětí synchronizace X - stejnosměrné
Posun X a Y už normálně ovládáním kanálů
6. A k opravě bohužel nemůžu sloužit
- Přílohy
-
BNC.gif- výkres BNC konektoru - východ VS západ
- (13.33 KiB) Staženo 88 x
K tomu nastavení jasu - u mně funguje skoro od nuly (na 1/8 dráhy potenciometru už jdou průběhy vidět), takže bych to bral jako projev nějaké závady - nechci ale hádat, oč jde (prostě nevím
K tomu ventilátoru - asi mám něco podobného, jako bylo v tom C1-99, je to hodně sovětského střihu (železem se nešetřilo), ty plastové "záchodové" ventilátory jsou narozdíl od tohoto výtvoru hodinářžská práce, a vrtule popravdě vypadá docela nebezpečně, po zapnutí musím zesílit vždycky rádio, a to se potom ke mě často ani nikdo nedozvoní