Andrea píše:medulin píše:230V proti fázím (sdružené napětí) a 115V proti zemi (fázové napětí)
Jak může být sdružené napětí 2x větší než fázové, to je dvojfázová soustava?
Tak autotrafo jsem přeměřil. Na výstupu není proti zemi 115V, ale 135V, měřeno bez zatížení. Tak se omlouvám za chybnou informaci. Je to autotrafo zapojené do hvězdy, ten předpokládaný střed hvězdy je opravdu střed. S revizním technikem jsem se dohodl že střed vnutí autotrafa připojím na nulový vodič. To už jsem vykoušel a nemělo to na nic vliv. A ještě tam musím dát proudový chránič, jak na výstup z autotrafa, tak na vstup do autotrafa. Sice jsem nepochopil proč i na vstup autotrafa, ale těch 1500Kč za další chránič nikoho nezabije. Střed cívek na autotrafu musím protáhnout přes chránič a na nulovou sběrnu. Jinak při nestejném fázovém zatížení dojde k vybavení chrániče vlivem vyrovnávacího proudu. Chrániče budou ještě otestované na vypínací proud i rychlost vybavení. Jen doufám že chránič nebude náhodně padat, pokud navíječky padnou za provozu, tak výroba jde do odpadu
Takže poučení pro příště, s třífázovýma autortafama jsou v ČR problémy a při koupi zahraničního autotrafa se musí najít střed vynutí a ten uzemnit. Pravděpodobně někde na něco normotvůrci pozapomněli a pořád nejsme kompatibilní s okolními státy.
Další menší autotransformátor jednofázový z 400V na 220V je ve vysavači (korejské výroby) který nasává granulát do protlačovacího lisu. Ten musím vyměnit za klasické trafo a uzemnit jeden výstup. Jen si říkám, ještě že to řízení vysavače není řešeno elektronikou na plošném spoji s připájeným autotrafem. Už tak bude asi v případě reklamace problém.