Návrh impulzního zdroje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marun

#31 Příspěvek od marun »

aha myslel sem že to proudové trafo převádí proud na napětí ale to převede ten odpor na sekundaru trafa.
pro upřesnění ten zdroj si chci udělat do své dílny a také jsem z toho chtěl udělat soč ale když jsem se podíval na uzávěrku školního kola a an to co tam někteří dávali tak sem si řekl že je to blbost dělat z toho soč
Atlan

#32 Příspěvek od Atlan »

tie tranzistory nemyslis vazne IRFIZ44N ?
marun

#33 Příspěvek od marun »

ne je to tam jen kvuli patici mam nejake 600V 10A 200W
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Na netu je spousta inspirace jak to má s tim proudovým trafem vypadat.
http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=900
marun

#35 Příspěvek od marun »

postavil sem pomocný zdroj s tny podle http://danyk.wz.cz/impulz4.html ale zdroj jen pulzuje a na výstup se dostane napětí naprazdno 11,5V protože tam mám málo závitů na sekundáru a při záťěži 820R odporem to spadne na 0,5V
Atlan

#36 Příspěvek od Atlan »

To si si teda vybral ..... Ten primar je dobre navijat lakovanym vodicom s hedvabim. Alebo lakovanym vodicom + nit, tak ze medzi zavitami bude vlozena nit. Koli tomu ze vychadza velke napetie medzi susednimi zavitmi. O izolaciii medzi primarom a sekundarom sa nebavim urob to poriarne, co sa tyka tej priesvitnej pasky... To uz lepsiu sluzbu prekaze maliarska paska aspon sa hned nerostopi. Inak pozri si datasheet pouziteho io. Neviem aky typ mas presne ale co som pozeral vyuzivaju este napajanie z pomocneho vinutia.. ale to som len preletel.
marun

#37 Příspěvek od marun »

je to tny268 asi to bude tou izolaci primarni vinuti je jen lakovany drat izolace mezi primarem a sekundarem je asi 10 vrstev izolačky
Atlan

#38 Příspěvek od Atlan »

To by nemalo vadit ze to mas len lakovanim zatial to vydrzi. Co mas za jadro, kolko zavitov ? Inak beha to na 132khz co je dost ... Neprehodil si zaciatky vinutia ?
marun

#39 Příspěvek od marun »

primar ma asi 140 zavitu mezi kazdou vrstvou je izolacka sekunsar ma jen 10 abych si zjistil volty na zavit ale ty konce si nejsem jisty
Andrea

#40 Příspěvek od Andrea »

Jak chceš u flybacku zjišťovat volty na závit?
Atlan

#41 Příspěvek od Atlan »

Tak skus zamenit vyvody na sekundare ako sa to bude chovať.
inak nieco je tu... len ci to dobre pocita http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_ ... e.html#Hdw
marun

#42 Příspěvek od marun »

skusil jsem prohodit sekundár trafa pulzovalo to taky napětí naprázdno bylo jen 5V a při zátěži míň cvakalo trafo ale pulzy stejné a pinu 1 u toho tny bylo 5,8V a na 4 byl 1V mám tam zenerku 24V kvuli požadovanému výstupu 25V napadá mě jestli to nemůže být tím že to dočasně napájím zdrojem ze zesilovače 100VDC přes 100R odpor a na trafu jak danyk mám ten tranzil 180V
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Tak nejdříve skontroluj výstupní regulaci. Na výstup připoj regulovatelný zdroj a zvyšuj napětí, měř na optočlenu jestli se otevře jeho tranzistor při napětí které požaduješ na výstupu. Ten integráč má ochranu proti přetížení a proti selhání regulace. A taky strašně rád odejde při neopatrném dráždění. Muj malý typ je, že máš málo závitů na sekundáru a tim se ti výstup nedostane ani na požadované výstupní napětí, takže nejde regulace a obvod periodicky skouší startovat.
marun

#44 Příspěvek od marun »

zkusil sem trafo dvoukanalem oscilem abych zjistil konce vinutí ana výstupu je naprázdno 5V při zatížení 820R odporem to padne skoro na 0 je tam zener 24V požadovane vystupní napětí je 25V a těch 5V je tam i při napájení 30VDC i při 100VDC nechtěl jsem to hnet zapojit do zásuvky abych to nezničil
Andrea

#45 Příspěvek od Andrea »

Podle datašítu je minimální napájení 50V. Když máš osciloskop, tak snad vidíš, co to dělá, jestli se ten IO restartuje nebo limituje kvůli proudu nebo jede naplno nebo co vyvádí.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“