Voltmetr s ICL7107
Moderátor: Moderátoři
Příští týden zkusím koupit nový obvod a uvidím, co uvidím. Tento je sice přinesený z obchodu v polystyrénu s alobalem, ale kdo ví co s ním kdo dělal před zabalením.
A kutilmile - nelituju tě
Mám tu ještě jednu desku, tak zkusím jiné součástky a stejný převodník. Možná se mi něco s něčím pere, nebo dělám nějakou školáckou chybu, kterou nevidím.
- Přílohy
-
prevodnik_02.jpg- Detail nápisu na převodníku.
- (175.59 KiB) Staženo 181 x
-
prevodnik_01.jpg- Pohled na desku a součástky na ní.
- (176.11 KiB) Staženo 182 x
- weed_smoker
- serviceman
V té větě jako kdyby chybí slovo. Ta deska je vyrobená někým jiným nebo samovýroba?Neniu píše:......Podařilo se mi v "šuplíku" pár desek pro měřák napětí podle knihy Poznáváme elektroniku III....
To si myslím, že je dost pravděpodobná příčina. Někde ti chybí propojka nebo tak něco. Nějaký vstup možná plave ve vzduchu. Proto mě zajímá, jak vznikla deska.Neniu píše:.....Možná se mi něco s něčím pere, nebo dělám nějakou školáckou chybu, kterou nevidím.
Lepší by bylo zkusit vyměnit obvod než dělat novou desku - možná se stejnou chybou. Zaměřil bych se na shodu desky se schématem, kontrolu vlasových trhlin nebo zkratů.
Ten převodník se chová identicky i na nepájivém poli, takže mám pocit, že deskou to nebude. Pokud se všechno dobře povede, tak ve středu budu mít nový převodník a pak uvidím, kde je chyba. Tedy možná uvidím, kde je chyba.
Dneska se mi podařilo koupit nové převodníky a po výměně na desce se měřidlo chovalo úplně stejně jako s převodníkem původním. Tak mě napadlo se pořádně podívat na spoje a povedlo se mi tam najít cínový můstek...
Jen mi není jasné, proč se to na nepájivém poli chovalo stejně a to tam zcela určitě ten můstek nebyl. Možná kapacitní vazby, kdo ví. Ještě to musím vyzkoušet.
Každopádně měřilo funguje dobře a schéma i deska v knize jsou v pořádku.
Díky za všechny nápady a omlouvám se za pitomý dotaz.
EKKAR píše:protože to je verze s obráceným pinoutem označená 7106R
Tak to je také dobrá zrada
No tak jsem zase jednou za blbce, ale třebas to tu někdo najde a dá si příště větší pozor. Stejně ty další převodníky potřebuji do dalších věcí, takže nejsou koupené zbytečně, jen se to mohlo obejít bez nervování, co mám kde špatně.