Uchladí to ?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Bernard

#31 Příspěvek od Bernard »

Ventilátorem jsem vytahoval teplý vzduch z krbu, a zdeformoval se (ten ventilátor). Tím jsem zjistil, že pro delší životnost ventilátoru je lepší vzduch tlačit dovnitř. Jaké má tento způsob nevýhody?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pro "tunel" jsou nejlepší dva, jeden saje, druhej fouká ven.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
helios

#33 Příspěvek od helios »

Aký je problém použiť kovový vysokoteplotný ventilátor, napr. značky PAPST? Sú síce drahšie, ale teploty nad 100°C im nerobia problém. Mám ich vyskúšané.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Atlan

#34 Příspěvek od Atlan »

Bernard píše:Ventilátorem jsem vytahoval teplý vzduch z krbu, a zdeformoval se (ten ventilátor). Tím jsem zjistil, že pro delší životnost ventilátoru je lepší vzduch tlačit dovnitř. Jaké má tento způsob nevýhody?

Ked to budes tlacit dovnutra musis si uvedomit ze v zduch ktory upusta lopatky ventilatora neprudi kolmo na ventilator ale pod urcitym uhlom navyse tam bude asi aj nejaka turbulencia. tak ze ak ten ventilator umiestnic 1-2cm od rebier chladica stane sa to ze prud vzduchu bude brzdeny a odrazeny od rebier, navyse moze nastat to ze sa znizi prietok turbulenciami. SAmozrejme ak by sa umiestnil v dostatocnej vzdialenosti {tolko miesta v konstrukcii malo kto ma} tak by to bolo v pohode.

Tak ze ak vzduch fukat tak zabezpecit vzdialenost aby sa prudenie viac menej zmenilo zo sikmeho na priame. Aj ked sa vzduch vytahuje je dolezite aby starna ventilatora z ktorej je vyfukovany nemala prekazky. Tak ze ked bude fukat hned von zo zariadenia len cez mireizku tak ok.
rnbw

#35 Příspěvek od rnbw »

A preco sa potom pri chladicoch CPU vzdy na chladic ventilatorom fuka?
Bernard

#36 Příspěvek od Bernard »

Asi uvěřím Atlanovi, že na straně nasávání je to proudění laminárnější a z tunelu tak umožní větší průtok. Na chladiči CPU tunel není, tam bude priorita dostat do pohybu vzduch okolo povrchu všech žeber, a na to je asi nějaký zdivočelý proud vzduchu účinnější. Snad. :wink:
Atlan

#37 Příspěvek od Atlan »

Okrem toho ze sa chladi CPU su ofukovane aj ostatne suciastky okolo niekedy aj cipset.....
Navyse mozno aj nejaka cistiaca schopnost tam je ked to ventilator rozbije prach keby to nasavalo asi by tie rebra boli hned zapchate,,,,
feliz_navidad

#38 Příspěvek od feliz_navidad »

rnbw píše:A preco sa potom pri chladicoch CPU vzdy na chladic ventilatorom fuka?

1. Nenasává se vzduch ohřátý od okolních součástek. 2.Při konstrukci, kdy je ventilátor přímo na žebrech chladiče je z hlediska tlakových ztrát vhodnější provoz tlačný než sací. 3. Nižší zanesení chladiče prachem.
tomasjedno

#39 Příspěvek od tomasjedno »

Bernard píše:Asi uvěřím Atlanovi, že na straně nasávání je to proudění laminárnější a z tunelu tak umožní větší průtok.
Laminární proudění v tom tunelu není dobrá idea. Vzduch uprostřed se neohřeje 8-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“