kalafuna
Moderátor: Moderátoři
-
MirekD
http://www.elchemco.cz/lak_elch.htm
Jde o akrylátový lak. Při opravách se přes něj dá rozumně pájet. Skladovatelnost u mě zatím bez připomínek, mám ho cca 3 roky a nic se s ním neděje. Používám ho tam, kde už kalafuna nevyhoví, hlavně na ven - spokojenost, vadí mi jen to, že napadá plasty, některé silně, takže ne vždy se dá použít.
Asi tak v 75% případů používám kalafunu rozpuštěnou v IPA a přefiltrovanou. Na ochranu vyrobených desek ještě před osazením to nemá konkurenci. Ten IPA používám proto, že se dá koupit v požadované čistotě a bez příměsí. Líh (denaturovaný, lakařský, lékárenský, k pálení) má hodně proměnné složení, někdy byl lak bezvadný, jindy dělal bílé fleky, olupoval se, zůstal lepkavý a pod. Kalafuna v toluenu nebo C6000 rychleji zasychá, ale napadá plasty. Na vyleptané desky by to nevadilo, ale pokud je to za letního horka, toluen a aceton zasychá někdy tak rychle, že se nanesená vrstva dostatečně neslije a není pak hladká. Proto jsem nakonec zůstal u toho IPA.
Kalafunu kupuju v drogerii na váhu (drcenou). Bývají k sehnání dva druhy. Jedna je "obyčejná", je to určené na prasata, ta není moc dobrá, lak z ní vyrobený zůstává lepkavý. Pokud se tato kalafuna použije v pevném stavu jako tavidlo pro pájení pistolovkou, zůstává po ní dost černého "popela". Druhý druh kalafuny má v označení "čistá" nebo "čištěná" a to je ta, kterou používám. Vyhovuje jak na lak, tak pro tu pistolku.
-
MirekD
Přilnavost nebo odolnost venku samozřejmě zatím nemůžu posoudit, ale ten vzhled se mi nelíbí. Dělám něco špatně?
2. To, co popisuješ, je typické, pokud používáš nátěr a máš tam stopy mastnoty. Předehřej desku na cca 50-60 st.C a proveď nátěr silnější vrstvou - já to třeba naliji na střed desky a nakláněním rozliju, zbytky rozetřu štětcem-chce to cvik. Pomáhá, když časem ten lak zhoustne. Jinak jsou zkušenosti takové, že i při malé vrstvě chrání dobře. Ten lak není špatný, ale chce to najít způsob, jak jej dostat na desku esteticky. Pokud ho pak dosušíš za tepla, je poměrně rychle suchý.
-
MirekD
Ten lak s Elchemka je v tomhle ohledu lepší, stačí jednou přetřít a povrch je pěkný.
Malé desky jsem impregnoval až po osazení, omyté, systémem ohřát na 60 stupňů + ponor do laku + ihned vytáhnout, okapat a nechat 2 hodiny oschnout spoji dolů, pak ohřev na 60 st., ponor, okapat a součástkama dolů.
-
MirekD
Jinak pájitelnost je lepší než u toho akrylátu z Elchemka a naleptání plastů také nižší, asi za to může rychlejší odpařování ředidla a tím kratší doba jeho působení na plast. Takže MTS889 je dobrým doplňkem k tomu Elchemku, alespoň já tím asi pokryju všechny moje potřeby. Byl to dobrý tip.