Prúdová zaťažiteľnosť kondenzátora.

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jasin

#31 Příspěvek od jasin »

Řešil jsem stejný problém v indukčním nabíječi 500kHz. Kapacita cca 100nF byla nejdříve složena ze dvou běžných svitků RM7,5. Protože se značně zahřívaly skládal jsem kapacitu z více kusů. Nakonec tam mám 5×22nF paralelně a jsou při provozu mírně vlažné. Napětí je tam cca 3 V proud mohu jen odhadnout protože je Qkrát větší, tedy určitě víc než 5 A.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#32 Příspěvek od kutilmil »

Dakujem Jasin konečne trochu konkretne info
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od ZdenekHQ »

To jsem zvědavej, čeho se nakonec doberete...

Danhard se na to podíval čistě prakticky a správně.

2 kutilmil :

1. Když jsem psal, že máš příliš mnoho parametrů, tak teď jsi přidal další, t.j. Z=0.5R. Takže napájení máš 80V, Z=0.5R a proud 5A. Kde je chyba ?

2. Proč by při seriové rezonanci nemohly být na kondíku stovky voltů při napájení desítkama voltů ? Já v praxi běžně dosahuju na cívce v seriové rezonanci napětí stovky voltů při napájení obdélníkem 12V. Při hodně vysokém Q tam bude klidně kilovolt.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
voitano

#34 Příspěvek od voitano »

Když už jsme u těch kondenzátorů, může mi někdo vysvětlit, proč je kondenzátor označen 1000V DC/ 250V AC - je to 0,68uF MKP .
weed_smoker

#35 Příspěvek od weed_smoker »

Proud kondem se udává hlavně u těch silnějších (desítky až stovky uF na stovky V,obvykle se uvádí AC).Mám tu rozběhový (nebo jaký) olejový kondy SIEMENS a nějaký "exotický" od LCC (na 100uF/800V a RMS 90A jsou dost malý).Jsou to skoro jediný kondy,na kterejch jsem ten proud viděl napsanej(pak ještě takový impulzní žlutý MKT/MKP s kapacitou pár nF na 630V- ).
BTW ty hodnoty napětí AC menší hodnoty než DC jsou proto,že AC v minimu nebo maximu dosahuje asi 1.41x to,co ukáže měřák a mělo by to mít rezervu napětí aby se kond nepropálil každou špičkou,co na něj přijde.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“