instalace OS MS-DOS a Windows 95

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pocitujlasku

#31 Příspěvek od pocitujlasku »

4.00.950 B je OSR2
na 95-tky existuje neoficialny service pack, ktory pridava podporu usb a nejake tie vylepsenia. Oficialne MS predaval cd s roznymi programami, tusim sa to volalo windows power pack, alebo tak nejako.

Osobne sa ale stale priklanam k 98. Oproti 95-tke je stabilnejsi a ma uz v sebe podporu USB a celkovo je sviznejsi.
No vidis, a tak si sa bal
judeware

#32 Příspěvek od judeware »

Rozpoznání O.S. podle počtu "kabinetů":
- WIN95 -> 17
- WIN95OSR2.1 USB -> 26
- WIN98 -> 66
- WN98SE -> 69

Netřeba duplicit DOS + WIN9x. Doporučuju 98SE (HDD až do 137GB na 100% bez náhrady ESDI506.PDR a spec. ovladačů IDE, USB tiskárny aj., doplněk pro veškeré flash disky a USB HDD+CD, řada současných grafik, VIA sATA...), pro režim DOS stačí v MSDOS.SYS uvést direktivu BootGUI=0 (zůstane "stát" v DOSu 7.10). Po zadání win [Enter] započne spouštění O.S., jako kdyby k zastavení v reálnému režimu nedošlo. Mám pro ten účel vzorový MSDOS.SYS, AUTOEXEC.BAT, CONFIG.SYS a "WIN32.BAT". Jinak se PeCe chová v režimu DOS programů (LSD2000, Norton atd.), jinak ve hrách pro DOS (zvukovka ála Sound Blaster), jinak se konfiguruje pro přechod do GUI. Má někdo o uvedené zájem?
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od CZJKP1 »

A jak to poznám, kde poznám ty počty kabinetů?

Ono je to asi jinak, než jsem uvedl. Ale sám nechápu pořádně jak, tyto dvě tabulky se rozchází...

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_95

http://support.microsoft.com/kb/253756/cs

Konkrétně nechápu řádek USB Supplement to OSR2 na wikipedii.

Na MS je totiž napsáno OSR2 podpora USB NE, možnost doinstalace NE...

Tak jak to tedy je? Mají někde chybu? Nebo to blbě chápu?

Podporovala tedy OSR2 USB nebo jen OSR2.1 a anglická OSR2.5, poněvadž OSR2.5 (Tedy W95C) nejspíše česky nevyšlo..
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od CZJKP1 »

pocitujlasku píše:4.00.950 B je OSR2
na 95-tky existuje neoficialny service pack, ktory pridava podporu usb a nejake tie vylepsenia. Oficialne MS predaval cd s roznymi programami, tusim sa to volalo windows power pack, alebo tak nejako.

Osobne sa ale stale priklanam k 98. Oproti 95-tke je stabilnejsi a ma uz v sebe podporu USB a celkovo je sviznejsi.

A co je tedy OSR2.1 dle tabulky taky 4.00.950 B ??? Jak poznám OSR2 od OSR2.1
judeware

#35 Příspěvek od judeware »

A jak to poznám, kde poznám ty počty kabinetů?

Na CD je ve složce WIN95 (WIN98) určitý počet souborů ".CAB".

A co je tedy OSR2.1 dle tabulky taky 4.00.950 B ???

Tady nás pánové od M$ matou, ale to "B" znamená na 100% WIN95 OSR2*. Verze 2.1USB se dala poznat tak, že to bylo vytištěno na obalu ("s podporou USB") - v praxi jsem ale kvůli změně specifikace USB tenkrát rozchodil jedinou myš a M$ se na další opravy kvůli nasazení WIN98 vybodl.

Dobré vodítko je i výpis integrované verze "MS-DOSu" (příkazem ver [Enter], lhostejno, jestli v reálném režimu, nebo v okně GUI).
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od CZJKP1 »

Jedná se o soubory jenom typu Win95_01.cab atp.. Mám tu Win95C o kterých nevím jistě že jsou C ale nejsou nejspíše české dle souboru Read Mé.txt

Je tam Win95_28.cab, a potom WPIE4X86.CAB..

Opravdu, ty na které odkazuji na uloz.to mají 26 kabinetů.

Netuší někdo, jak je to u těmito OS s jazykami, myslím, na jakém principu to pracuje, že je to OS anglicky, česky atp.

Chtěl bych totiž na svém budoucím PC Win95C ale ty jsou jen anglicky, nešla by jednoduše udělat nějáká sestava atu češtinu vytáhnout z OSR 2.1 a natáhnout ji do OSR2.5
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Panda38 »

Čeština - co jsem tak viděl u Windows souborů, bývají zkompilované přímo pro konkrétní jazyk (texty jsou součástí exe/dll souborů, skoro vždy jako resource), jazyk lze tedy změnit jen výměnou všech programových souborů, není podporována jednoduchá změna.

Teoreticky by bylo možné resource editorem ty texty přenést mezi bináry. Ale stejně by to pak asi moc nefungovalo, nebyl by zajištěný správný jazykový ID (LangID) v systému, jazykově závislé informace by byly rozhašené.
Naposledy upravil(a) Panda38 dne 16 dub 2013, 20:50, celkem upraveno 1 x.
pocitujlasku

#38 Příspěvek od pocitujlasku »

preklady tam boli robene "namieru", teda sa prepisovali original texty priamo v res. Ziadne MUI, LIP ako je to teraz v XP-ckach a novsich.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od CZJKP1 »

Tak to jo, a netuší někdo, jestli byly opravdu jen Windows 95C vydané anglicky, česká verze opravdu nevyšla?

To na ulož to na co odkazuji bude nejspíše OSR2.1, poněvadž to má 26 kabinetů a na uloz.to se uvádí s podporou USB tak tomu musím zatím věřit, nechce se mi instalovat virtual PC..

A měly tedy podporu USB Windows 95 OSR2,0 nebo ne

Nebo co chtěl autor říct tímto řádkem??

Na Microsoftu je že nelze stáhnout a nemá, na wiki USB Supplement to OSR2.. To zní jako USB podpora pro OSR2, že by to šlo nějak upgradovat? Nebo doinstalovat? Ale na MS zase jasně je že nelze stáhnout.. Jak to tedy prosím je?????

Prostě ty dvě tabulky si nějak odporují...
Přílohy
Výstřižek95.JPG
(16.28 KiB) Staženo 52 x
Výstřižek95MS.JPG
(11.66 KiB) Staženo 60 x
pocitujlasku

#40 Příspěvek od pocitujlasku »

Uz som si spomenul, vo win95/98 ak chcete aby system startoval len do dos-u tak v msdos.sys pridat BootGUI=0
555

#41 Příspěvek od 555 »

zdravím vás.....tak s jinou CD-ROM mi bootování funguje..nakonec jsem se tedy vykašlal na ten MS-DOS..
ale mám zde pouze win98čky nakonec...a upravenej autoexec.bat aby mi ještě předtím než začne nabíhat windows se mi spustil M602..a další programy .pak když to ukončím tak probíhá nájezd do windowsu...což mi vyhovuje :-)

jen jsem si stáhl z uloz.ta nejakou instalacku WIN98ček ale neni v CZ...:-(
PS: ale už stahuju CZ verzi :-)
V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.
PotPalo

#42 Příspěvek od PotPalo »

Ak to niekoho zaujima: Windows 98SE vedeli nabootovat aj do starsieho MS-DOS. Subory starsieho DOSu boli pomenovane IO.DOS, MSDOS.DOS, COMMAND.DOS, AUTOEXEC.DOS, CONFIG.DOS, v CONFIG.SYS bolo tusim BootMulti=1, a BootMenu=1, dalej si to nepametam :? Ak sa v menu pri boot zvolila "starsia verzia DOSu", prislusne subory sa premenovali a spustil sa starsi DOS.

Nieco o MSDOS.SYS je tu: http://www.computerhope.com/msdossys.htm
555

#43 Příspěvek od 555 »

mě to zajímá určitě :-) já jsem si pak uvědomil, že mi samostatný MS-DOS a windows 95 nebo 98 bude k ničemu...když opravdu tyto dva OS (95 a 98) ho obsahují bez nějakých problémů:-)

jo kdyby to byl PC nějaký 286 nebo 386 tak tam dám ten MS-DOS a nic víc,jelikož ten k tomu patří a patřil a windows 3.11 :-)

pak jsem tedy zvolil tu 98čku..:-)
stáhl jsem z uloz.ta nějaký kompletní zazipovaný balíček se všemi aktualizacemi pro něj :-)

ale jen trošku odbočím asi od mého původního vlákna...když mě bylo 13let. ..dostal jsem svůj první PC a to tento :

http://www.1000bit.it/scheda.asp?id=583

koupili jsme ho přes inzerát z novin.......to byla mašinka.. :) nevím jestli dnes by byla v ceně nebo ne ale to je jedno..dneska bych si tak nafackoval nejradši že já 🤐 pak při koupi nového PC (pentium 1) se tento dal na půdu a časem sme ho vyhodili úplně. :cry: :cry:
V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.
p32

#44 Příspěvek od p32 »

Jó Olivetti, toho nelituj. Byla to placka, kde se nedalo nic upravit a ani opravit. A nakonec to bylo jen za trest.

Z toho čtení bych pochopil, kdybys chtěl kombinovat DRDOS 6.0 a W95 nebo W98, které mají svůj MSDOS v sobě a jsou na něm postavené jako lepší grafická nádstavba než W3.1, ale jinak mi to připadá jako sado-maso.
judeware

#45 Příspěvek od judeware »

Ještě pár postřehů...

Pro Panda38:
...Windows občas chtějí něco z instalačního CD a těžko se jim dodatečně mění cesta k tomuhle adresáři...

Win95 a 98 instaluji zásadně z HD z adresáře, bootování z instalačního CD bývá dost problematické a navíc ho pak Windows často chtějí znovu i za provozu, což dost obtěžuje.

Tohle jsem dělával běžně. Paradoxně byla ve své době rychlejší instalace z CD-ROM než ze složky na HDD, pač se nemuselo tolik rejdit ramínkem sem a tam (zdrojová složka C:\WIN95 ---> cílové složky Program Files, Windows atd.). :D
Celý klíč registru si z hlavy nepamatuju, ale jde o textovou proměnnou (v terminologii M$ shitu "hodnota") sourcepath s obsahem D:\WIN98 (dle M$ "údaj hodnoty"). Po instalaci se instalační složka z CD zkopírovala na HDD pod názvem např. WIN98.INS a v registru došlo na úpravu sourcepath=C:\WIN98.INS

Pro PotPalo:
Windows 98SE vedeli nabootovat aj do starsieho MS-DOS...

Ano, v letech 96-98 jsem to tak měl na svém prvním PC. :) Dnes používám jedině kombinaci reálného režimu W98 s možností přechodu do GUI WIN98SE (při vhodném partitioningu možno kombinovat s Linuxem na témže HDD). Neplatí pak omezení DOSu - limit oddílu FAT16 2GB apod. I v reálném režimu lze používat FAT32 (samozřejmě bez použití dlouhých názvů souborů běžným SW), mám vyzkoušený sATA disk 250GB dělený jako C: 114471MiB (120GB dekadicky) a D: zbytek. Pokud se obsah bootovací diskety převede na čistou flešku příkazem SYS A: F: ("F" - písmeno aktuálně přiřazené v GUI), dá se zní bootovat pomocí boot menu BIOSu novějších PC a fleška je pak čitelná i po předání řízení na C:

Přikládám vzor kořene C: užívaného od roku 2003 na vlastním PC (Athlon 2500+, 512MB paměti, sATA adaptér VIA8237, grafika Radeon 9250 AGP8). Podobný koncept užívám asi od roku 1997. Využívám k tomu boot menu DOSu v config.sys:
První položka - programy pro DOS, jako Norton a e-CAD LSD2000 (optimalizováno na maximum volné konvenční paměti, asi 624kB)
Druhá položka - hry pro reálný režim DOSu s podporou XMS i EMS a funkční zvukovkou SB Live! PCI (PCI I/O adresa a INT10 se překládá na konvenční prostředky ISA "A220 I5 D1" extra rezidentem)
Třetí položka - submenu pro hry, kterým vadil ovladač EMS (při snaze o zachování maxima volné konvenční paměti)
Poslední položka - pro zavedení GUI WIN98 (GOLD nebo SE), nastaví výchozí proměnné a odskočí na další .BAT

Textové řetězce s češtinou v config.sys a autoexec.bat dávají čitelný výsledek jen v boot menu (nebo čtením v Nortonovi apod.) v GUI se zobrazují nesmysly, protože využívám těch DOSovských znaků základní codepage 437, které vypadají "česky" (a formulace v boot menu tomu přizpůsobuju) :wink:

Zásahy v obou souborech se s léty měnily podle HW - jinak to vypadalo se zvukovkou OPTi931 ISA PNP, jinak v s grafikami PCI (jiná velikost VGA BIOSu), jinak bez přídavného BIOSu sATA řadiče. Z celkových 384kB prostoru UMB něco sežere VGA BIOS (48kB), něco VIA sATA, něco systémový BIOS (je to víc, než běžných 64kB). Proto je při zavádění ovladačů a rezidentů využito maximálně příkazů DEVICEHIGH a LOADHIGH s určením regionu /L:"číslo bloku". Stačí k tomu výpisy z programu mem.exe s parametry /C, /D, /F. Já si pro pořádek pomáhal i debugem, poněvadž nebylo zřejmé, kde končí VGA BIOS, SYSTEM BIOS ani sATA BIOS. Proto např. explicitní určení pracovní oblasti EMS pomocí "FRAME=" atd.
Přílohy
root_9x.zip
Vzorové soubory pro současné nasazení DOSu 7.10 (programů a HW pro DOS) a GUI WIN98
(1.98 KiB) Staženo 67 x
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“