Chlazení vody peltierovým článkem
Moderátor: Moderátoři
Otkundes píše:Chladný vzduch je těžší, zkuste tu bedýnku otočit. Pak by měla začít fungovat i cirkulace vzduchu uvnitř. Pak ještě zbývá posoudit tepelný výkon toho článku, vzhledem k obsahu bedýnky.
Do autochladniček se do 15L dává 12V 4-4,8A. Já mám 9L a odběr téměř stejný.
EDIT: Nechal jsem to otočený +- hodinu a pasivní chladič se stále nestíhá chladit, ale trochu to pomohlo.
- tomasjedno
Když je výchozí stav pod rosným bodem okolního vzduchu, tak ohřeje. Když je výchozí stav nad rosným bodem okolního vzduchu, tak ochladí.BOBOBO píše:Ale , ale pánové , to jste si nedal nikdo na stůl vychlazenou Zemanovku , když nesmím pivo . No vysráží se na ní vzdušná vlhkost a i ta mi ji ohřeje...
Laskavý čtenář sám uváží, jestli tohle vlákno založil člověk se zteplalou colou, nebo s vychlazenou.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
_luky_ píše:Taky jsem dospěl k jednoduchému řešení:
Polystyrenová bedna na cca 40l, z domova přivézt pár (4kusy) 1,5l PET lahví plné vody z mrazáku.
Podobně se dá chladit pivo na "lesní bečce". Každej má povinnost si přinést krýgl a jednu "namraženou petku".
Teď nevím, jestli není lepší slaná voda...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- tomasjedno
Rozhodně ne. Zmrzlá voda je skvělý, a navíc levný, snadno dostupný a ekologický rezervoár chladu.ZdenekHQ píše:Teď nevím, jestli není lepší slaná voda...
Posolit to znamená sice směs ochladit, ale kalorie se tím nezmění - jenom se ze skupenského tepla převedou na neskupenské - roztaje to. Dobré na výrobu zmrzliny a na prudké ochlazení nápojů, ale ne na transport a na udržování picí teploty.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jirka
PS: Ty dnešní aktivní nebo pasivní autoledničky, ty jsou na trefení teploty mnohem horší...
Vůbec nevím proč tomu tak je.