Pripojeni 4Ohm repro na 8Ohm zesilovac
Moderátor: Moderátoři
Samozřejmě že je nutno přístup k problému nesouhlasících zatěžovacích impedancí volit podle ceny. Jiná situace při ev. poruše bude u high-endu za desetitisíce a jiná zase u běžné "plastové" komerce, kterou je často lépe vyhodit než opravovat.
Dále souhlasím s názorem, že nejsnadnější je použití transformátoru 8/4ohmy. Nevím ovšem, jest-li je takový transformátor snadno dostupný a jest-li nevnese do signálu významnější zkreslení.
Omlouvám se za možná opožděný příspěvek.
Sendyx píše:Ježíšmarjá...
4. budete se oba divit, ale třeba některé konce LA6xxx nezničí nikdo zkratem, ale právě sníženou zátěží - na polovinu až třetinu, přestože mají nadproudové a tepelné ochrany... jednomu troubovi už měním v jeho věži čtvrtý.
To si sťažuješ? Ja by som už dávno vymenil opravára.
Čo sa týka preťaženia zosiľovača, sú tri možnosti.
1/ Zosiľovač vlastnej konštrukcie. Ak staviaš 50W zosiľovač, tak v návode sa používa taká čarovná veta: "na rovnaký vykon dimenzujeme aj tranzistory", takže s veľkou pravdepodobnosťou tvoj zosilňovač bude mať veľkú rezervu.
2/ Komerčný zosilňovač. Pravdepodobne bude prepočítaný na optimálne náklady, ak je kvalitný značkový, bude mať rezervu najmä s ohľadom na dynamiku. Ak máš VUmeter, tak ho nebudiť na maximum.
3/ Zosilňovač "AZIJSKEHO" pôvodu, to je ako auto ak má písané 160km/h a 6l/100km, tak to presne sedí a viac z toho nedostanete. Tu treba súhlasiť so SENDYXom a nepokúšal by som to.
Co se týče komerčních výrobků je to otázka náhody. Známý si na 6Ohm věž JVC připojil 4Ohm bedny Tesla. S tím že se se nemá co stát když nepřidá hlasitost to vydrželo 1 týden než ji zničil.
Zesilovač Technics sem provozoval (nevědomky) asi 1rok do 4 Ohm ale Hitachi to nevydržel ani 5 minut. Až když shořel tak jsem měřil bedny (spíš pro zjištění jesli mi je to uhoření vývodů od hybridů neoddělalo)a jaké bylo zděšení když měly 4Ohm a na štítku stálo
Jak technics tak i Hitachi byli osazeny hybridy STK, jen jiné řady.
Já se však tomuhle řešení vyhýbám a známým jej nedopočuju.
Tvrzení že když nepřidám hlasitost nad 1/4 nemůžu nic zničit někdy sice funguje, ale ne vždy a jak zaručíš aby třeba děcko tím potíkem neotočilo víc než má?
Navíc je problématické chlazení kdy nižší hlasitosti (větší napětí na tranzistorech) a nižší zátěži (větší prod do repro) ja větší tepelná ztráta na koncových tranzistorech .
Takže se přikláním k Sendymu - pokud nechceš zničit jak zesilovač tak i bedny (jenmálo těchhle zesilovačů odpojí repro při zničení konců - většinou do nich pustí plné napájecí napětí) nepřipojuj 4Ohm bedny do
Sendyx píše:Jenže Videoton z roku 1 má slušně udělaný konec a bytelný chladič. Současné levně vyráběné krámy na tom jsou často velmi špatně už pro jmenovitou zátěž.
Mám možná černé vidění světa, protože cca 20x do roka odstraňuji následky, způsobené různými radily-idioty. Zrovna jsem expedoval věž Sharp, už podruhé zničený konec tím, že nějaký podobný chytrolín poradil majiteli, že na věž s uváděným nom. 2x 6 Ohm může připojit pár 4 ohm beden, jen to nesmí tak solit....
Jiná věc by byla, kdybychom se bavili o konkrétním modelu.
Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit tento názor. Dostal jsem od kámoše domácí kino 5.1 od LG, kde mu nefungoval šuplík, tak jsem si řekl, že bych ho mohl využít jako rádio, nebo zesilovač. Měl jsem 5 reprobedýnek 4ohmy a 30W, se kterými jsem to zkoušel na velmi mírnou hlasitost. Asi po 5 minutách ticho ve všech kanálech. Proč asi? Je tam nějaký integrovaný koncák v jednom švábu. Předpokládal jsem, že malá hlasitost nemůže uškodit. Švábovi uškodila. Je to způsobeno tím, (jak jsem četl někde v této bastlírně), že polovodiče fungují s pomocí dýmu - když se dýmu podaří uniknout, součástka již nefunguje...
Jediné spolehlivé řešení dotyčného problému je buď výměna reprosoustav, nebo výměna receiveru /podle toho, co je v sestavě levnější/. Všechna ostatní řešení fungují buď blbě, nebo vůbec.
Všichni ti, co tady doporučovali nějaké "maximální otočení" potenciometrem hlasitosti jsou podle mého názoru nebetyční blbci. Proč? Mají snad hifivěže a levné receivery vestavěné slušné VU-metry, aby bylo možno kdykoliv přesně nastavit dovolenou úroveň? Vstupní signály mohou mít rozdílnou úroveň, ostatně rozdílnou úroveň mohou mít i jednotlivé nahrávky - jak 🤐 poznáte bez přesného měřáku, "kolik můžu otočit"???