Pračka Electrolux EWF10670W
Moderátor: Moderátoři
- jarmilerik
- jarmilerik
- tatramacek
- jarmilerik
Třeba programátor je jako náhradní díl za cca něco málo přes 4000 tisíce korun a toho jeste musi naistalovat nejakej manik, kterej bude mit electrolux na monterkach) tak to maji v podminkach) - se asi fakt zbláznili. Gumová napouštěcí hadice cca 600 korun a tak bych mohl pokračovat.
Tim samozrejme nemuzu rici, ze nelze pouzit dil z jineho modelu (omlouvam se, ale nejak mi zlobi PC a diakritika mi nefunguje).
Ted jsem dal nejdelsi program na cca 3 hodiny (prazdny buben), uplne v pohode. Zadny tacho, stoprocentne to souvisi s plnym bubnem. Bral jsem rukou za buben a remenici a zadnou vuli jsem nezjistil. (laicky pohmatem).
Zitra tam narvu 5kg hadru a budu motat bubnem. A uvidime.
- tatramacek
Rostav píše:Dost častá závada u tachogenerátoru je, že po zahřátí motoru dojde k přerušení vinutí. Po zchladnutí se opět spojí. Další možná závada je u relé motoru. Studený spoj nebo pecka na kontaktech způsobí snížení otáček motoru. Elektronika se snaží otáčky zvýšit a dojde k náhodnému spojení poruchového spoje a tím k náhlému zvýšení otáček.
Shrňme to
Problém se objeví s plným bubnem prádla - s náplní po nějakém čase...
Naprázdno se problém neobjeví..
Nemůže to být i tím, že motor je s prázdným bubnem bez zátěže a nehřeje se tolik a při zátěží se hřeje a rozpojí se obvod tacha ?
- jarmilerik
Jenže je tu pár ale,....
1. když pračka roztáčí buben čeká na zpětnou vazbu od tacha (tak proč kopance a ne plynulý rozběh). Přeci zapnu roztáčení a čekám na zpětnou vazbu. Ne hned plnej knedlík
2. proč tacho v klidu mezi otáčením bubnu po cca hodině praní dle voltmetru ukazuje cca 0,3 voltů
3. jak jsem již řekl, po cca 3 hodinách naprázdno se chyba neprojevila.
Zítra jdou do bubnu dvě larisy a ty jsou mokrý hóóóóóódně těžký a ještě přidělám na motor čidlo teploty.
Jinak se zeptám asi blbě, ale.
Objednám servis mimo servisní záruční opravu (pamatuji si když mi u téhle pračky odešel programátor po cca půl roce, přijel servisák a musel mít posvěcení snad z Vatikánu, že může desku programátoru - po půl roce vyměnit). Týden jsme čekali na resumé.
Tedy přijede fachman s electroluxem na prsou a řekne - je to banalita za cca jednoho palackýho, chcete - nechcete. Anebo, je v háji deska a cena cca jako Beko v akci .
Já trávím spousty času resusctitací něčeho, což by servisák bez jakéhokoli rizika vyřešil. Jenže žádnýho seriozního neznám.
Takhle objednám tacho a závada pokračuje, motor - to stejný, deska - tu sám instalovat nemůžu - viz můj předešlý příspěvek.
Kdyby tady fungovali firmy na principu opravíš - zaplatím, neopravíš - nemáš nárok na nic, to by bylo na světě krásně.
- jarmilerik
- jarmilerik
Napíšu v krátkosti, jak jsem na to přišel.
Jak jsem včera psal, dnes jsem provedl test s maximem prádla. Měřil jsem pomocí toho přípravku, co jsem si vyrobil napětí tacha, napětí statoru a napětí rotoru. Navíc teplotu motoru. Program nastaven na 2h50minut.
Vše fungovalo a přibližně po hodině a půl pračka náhle zastavila máchání. V tu chvíli na voltmetru od tacha bylo 0,2V.
Bylo mi jasné, že během chvíle to přijde - kopanec. Ruka na vidlici a připraven zasáhnout.
Skutečně. Během chvilky poslala řídící jednotka maximum na motor. Předtím bylo napětí na motoru 0 voltů. Okamžitě jsem pračku vypnul a zabránil nejhoršímu.
Už když jsem čekal na ten moment mi bylo jasné, co se stalo. Po vypnutí pračky jsem přepnul multimetr, který měřil tacho na měření odporu. A žádnou hodnotu jsem nenaměřil. Ta hodnota 0,2V byla totiž nějaká indukce na desce.
Motor měl teplotu 55 stupňů Celsia. Po ochlazení na cca 40 stupňů Celsia se postupně začal objevovat odpor tacha od 500 ohmů, až se ustálil na továrních 184 ohmech.
Tudíž je to nějaká výrobní vada tacha. Při této teplotě motoru (která je naprosto normální) nemůže docházet k této závadě. Ale budiž, stane se.
Spíše mě zaráží skutečnost, jakou reaguje pračka na tento stav.
Pokud by v případě této závady nebyl u pračky nikdo přítomen, může dojít vlivem těchto pohybů pračky k destrukci a vyplavení domácnosti. Přetržená napouštěcí hadice, pomlácené okolí pračky, atd.
Takže čekám na díl a pokud se to tím vyřeší, tak si dám po kalíšku. Nebýt ale Vás chlapi, tak už jsem to vzdal. Díky všem.
Pokud ne, může to dělat přehřívání motoru při praní. Při rozpojení tepelné ochrany přestane napájet motor a elektronika až 5 minut čeká než zchladne pak teprve napájení pustí. Až po několika neúspěšných pokusech hlásí chybu motoru.
Držím palce ať, se vám i nadále daří.