Termočlánky J a K

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#31 Příspěvek od tomasjedno »

lesana87 píše:...Nemusím používat žádný referenční termočlánek a k chybě nedojde ani při změně teploty měřicího přístroje. Přístroj má přímo u svorkovnic/konektorů termočlánů teploměry a měří teploty studených konců...
Takže ne že ho nemusíš používat, ale máš ho už v měřáku zabudovaný, že.
Celeron

#32 Příspěvek od Celeron »

Nehádejte se, třeba Zepax 01 měl všechny unifikovaný signály z automatizace, tedy i 2, 3, i 4 drátový připojení termočlánků a navíc ještě teplotní kompenzaci přípojný svorkovnice. Přesnost byla 0,06 % z rozsahu ± 2 digity. Někde bych ještě vyhrabal I51 zdrojáky jak se to u každýho zapojení kompenzovalo. Kdysi jsem byl spolupachatel.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lesana87

#33 Příspěvek od lesana87 »

tomasjedno píše:Takže ne že ho nemusíš používat, ale máš ho už v měřáku zabudovaný, že.

Není tam referenční termočlánek vyhřívaný na nějakou známou teplotu, je tam polovodičový teploměr. A to je to, co od začátku tvrdím, že je jednodušší měřit přímo teplotu studeného konce, než vytvářet nějaký další konec (beztak je to jen přesunutý studený konec) a ten uměle vyhřívat/chladit.
lesana87

#34 Příspěvek od lesana87 »

Celeron píše:Nehádejte se, třeba Zepax 01 měl všechny unifikovaný signály z automatizace, tedy i 2, 3, i 4 drátový připojení termočlánků a navíc ještě teplotní kompenzaci přípojný svorkovnice. Přesnost byla 0,06 % z rozsahu ± 2 digity. Někde bych ještě vyhrabal I51 zdrojáky jak se to u každýho zapojení kompenzovalo. Kdysi jsem byl spolupachatel.

Nepleteš si to trochu? Termočlánek není napájený, nepotřebuje 4 drátové vedení, k ničemu by tam nebylo. 3W a 4W zapojení má smysl u pasivních (odporových) senzorů.
tomasjedno

#35 Příspěvek od tomasjedno »

lesana87 píše:
tomasjedno píše:Takže ne že ho nemusíš používat, ale máš ho už v měřáku zabudovaný, že.

Není tam referenční termočlánek vyhřívaný na nějakou známou teplotu...
Nic takového jsem taky netvrdil.
lesana87

#36 Příspěvek od lesana87 »

tomasjedno píše:Nic takového jsem taky netvrdil.

Tím "ho" v souvětí "Take ne že ho nemusíš používat, ale máš ho už v měřáku zabudovaný, že.", reagujícím na "Nemusím používat žádný referenční termočlánek a..." bylo myšleno co? UFO?
tomasjedno

#37 Příspěvek od tomasjedno »

Tím "ho" byl míněn referenční termočlánek (= termočlánek známého složení a teploty) anebo UFO, můžeš si vybrat.
lesana87

#38 Příspěvek od lesana87 »

Tak si tu slovíčkař, když tě to baví.
Celeron

#39 Příspěvek od Celeron »

lesana87 píše:
Celeron píše:Nehádejte se, třeba Zepax 01 měl všechny unifikovaný signály z automatizace, tedy i 2, 3, i 4 drátový připojení termočlánků a navíc ještě teplotní kompenzaci přípojný svorkovnice. Přesnost byla 0,06 % z rozsahu ± 2 digity. Někde bych ještě vyhrabal I51 zdrojáky jak se to u každýho zapojení kompenzovalo. Kdysi jsem byl spolupachatel.

Nepleteš si to trochu? Termočlánek není napájený, nepotřebuje 4 drátové vedení, k ničemu by tam nebylo. 3W a 4W zapojení má smysl u pasivních (odporových) senzorů.

Máš pravdu, vypadlo mě tam při editaci kus věty o odporovejch sondách. To je tak, když si to člověk po sobě nepřečte :oops: U termočlánků se mohlo volit, zda kompenzovat na svorkovnici nebo na 3 volitelný teploty vedení.
Jirka

FERYACT

#40 Příspěvek od FERYACT »

Celerone vracím se k začátku vlákna.Při měření pomocí termočlánků jsme do hliníku nebo mědi vyvrtali malou slepou dírku, vložili očištěný a smotaný konec termočlánku, důlčíkem zajistili a tepelně a elektricky vodivě spojili.To nám na oteplovačku stačilo.
Celeron

#41 Příspěvek od Celeron »

Jo, já už to mám vyřešený, strana 2 příspěvek 2.
Jirka

FERYACT

#42 Příspěvek od FERYACT »

Pokud někdo zapomněl že nejsme na vědecké konferenci ale na bastlu a že bastlíř nebude kupovat pro ojedinělé měření nějaký měřící přístroj.To jsou přístroje pro zkušebny a laboratoře.A pokud se technik vychloubá že má přístroj se kterým umí měřit cvičená opice to je jeho věc. Strýček googl mi prozradil že termočlánky,jímky,kompenzační vedení /běžně50m/ se prodávají.Názor že tato technika je to přežitek je tudíž nepravdivý.Pokud jsem přišel do sporu s Lesanou tak ta je na drobné šarvátky zvyklá což mi už asi před rokem napsala.Takže jí BO BO BO nekaž zábavu.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“