RMG Grundig C8000 Automatic, vadné trafo

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
easyjam

#31 Příspěvek od easyjam »

serviceman píše:Prohlídni ten externí vstup. Podle schéma je tam drátová propojka jako pojistka a dioda. Adaptér 12V musí vyhovět, nebo trafo cca stejné velikosti, když je to na 6 monočlánků.
Servisní manuál v PDF (nutno přejmenovat) C 8000.

Obrázek

ta pojistka 125 mA je k radiu a ta pojistka 1A je k zesilovači? nebo ke kazeťáku?
-------------------------------------------------------
ODPOR JE MARNÝ
V PODSTATĚ JSEM AMATÉR
serviceman

#32 Příspěvek od serviceman »

Myslím, že bys měl jít od toho a přenechat to znalejším.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Artaban001

#33 Příspěvek od Artaban001 »

V první řadě měl zkusit, zda ten transformátor po úplném odpojení sekundáru od rádia po zapnutí hřeje - Pokud ano, není co řešit. Pokud ne, zbytek doměří i ohmetrem, zdrojem s ampérmetrem nebo testem diod pokud ví jak na to.
Zdrojem s ampérmetrem - změří odběr i když rádio hraje. Pokud zapojí zdroj na vstup Gretzu, měl by jej zkusit v obou polaritách, aby ověřil stav diod, či blokovacích keramických kondenzátorů (to ověří i testem diod ve stavu bez napájení).
Pokud byla příčina v trafu, tak s tím už stejně nic nenadělá. Když tam nabastlí nějaký 12V trafo, tak by mu to mělo fungovat. No a mezi námi - já bych, když bych se dostal k funkčnímu takovýmu přístroji, tak bych vývod na 110V odpojil a bezpečně izoloval. Zvlášť, když to není nějak speciálně chráněný proti omylu.
easyjam

#34 Příspěvek od easyjam »

Tak jsem tam dal trafo z televize má 10V rádio (FM o.k.) hraje ale podle mne je trafo slabé když tam dám kazetu a zapnu play cca po 5 sec se vypne (no kazety na tom nebudu přehrávat) . Těžko říct jestli v kopru motor nebo je trafo slabé. na MW LW K/SW1 K/SW2 toho moc nechytím ale kromě teleskopické antény je tam vstup ještě na jednu externí anténu, neporadil by mi někdo jakou anténu tam připojit?
Přílohy
20160101_004110.jpg
(238.15 KiB) Staženo 73 x
ODPOR JE MARNÝ
V PODSTATĚ JSEM AMATÉR
easyjam

#35 Příspěvek od easyjam »

ZVUK2000 píše:Píšeš že z trafa se kouří? V jaké poloze máš přepínač 220/110V?

přepínač byl v poloze 220V ale vevnitř někdo přehodil kable 110/220 takže když byl přepínač na 220 do trafa to běželo na 110V ato asi z toho důvodu že tam byly zkorodované plošky na těch pojízdných ližinách (takže to nehrálo) v plastu který byl na tom malý plošňáku přitaven takže jsem to pájkou rozpatlal a vyčistil a pak zase napatlal pájkou zpět. V tom rádiu není ani jeden šroubek vše je zaklapávací do plastu nebo přiletované a na přepínači na MW je asi studeňák nebo jsou zkorodované ty ladící trimry
Přílohy
20151220_031647.jpg
(253.43 KiB) Staženo 86 x
20151220_031637.jpg
(283.44 KiB) Staženo 80 x
20151220_031617.jpg
(269.14 KiB) Staženo 110 x
20151220_031607.jpg
(297.52 KiB) Staženo 95 x
20151220_030436.jpg
(290.63 KiB) Staženo 88 x
ODPOR JE MARNÝ
V PODSTATĚ JSEM AMATÉR
jinovak55

#36 Příspěvek od jinovak55 »

Ta zdířka ze zadní stěny je na anténu FM 300 ohmů , klasický dipol.
easyjam

#37 Příspěvek od easyjam »

takže anténa za zásuvky ve zdi mi nebude fungovat? myslím že má 75 ohmů......?
ODPOR JE MARNÝ
V PODSTATĚ JSEM AMATÉR
Hill
Administrátor

#38 Příspěvek od Hill »

Ten kazeťák má mechanické hlídání, jestli se pásek zatahuje do kazety. Když se ti mechanika do 5 s vypne, znamená to, že motor i setrvačník se točí, ale nehýbe se přivíjecí unašeč.
Ale to je teď vedlejší.
Nerozumím tomu, k čemu potřebuješ externí anténu: to se vyskytuješ někde uprostřed Atlantiku, že vestavěné antény nestačí?
Že toho na LW a MW (a přes den i na KW) moc nechytíš, je způsobené především tím, že na těchto rozsazích už zbylo ve světě jen málo vysílačů. Tohle rádio má normálně velmi dobrou citlivost. Jestli je i pro místní příjem citlivost nedostatečná, pak je třeba spíše hledat závadu v AM dílu a teprve pak se starat o vnější anténu, za ni totiž normálně slouží dvojlinka k dipólu UKW (FM).
fredis

#39 Příspěvek od fredis »

jinovak55 píše:Ta zdířka ze zadní stěny je na anténu FM 300 ohmů , klasický dipol.

Kterou zdířku máš namysli? Tu na zasunutí síťového kabelu? :roll: :lol: Jinou tam jaksi nevidím :wink: .
rnbw

#40 Příspěvek od rnbw »

Vidim tam farebne kabliky s krokosvorkami. Ak su rovnake, ako mam ja, tak si daj pozor, vedia vyrobit neexistujuce zavady.

Jednak je vodic extremne tenky, takze maju velky odpor, ale navyse v tych svorkach nie je vodic prispajkovany, ale akoze nakrimpovany. Svorky ale krimpovacie nie su, takze je to "nakrimpovane" kuskom plechu, ktory ma normalne drzat kabel proti vytrhnutiu. Casom sa to uvolni a vznikne prechodovy odpor kludne aj 100 Ω.
Hill
Administrátor

#41 Příspěvek od Hill »

fredis píše:Kterou zdířku máš namysli? Tu na zasunutí síťového kabelu? :roll: :lol: Jinou tam jaksi nevidím :wink: .

Nemůžeš ji vidět, protože není na panýlku s konektory pro napájení, ale na zadní stěně v rohu nahoře.
Skutečně je pro doulinku 300 Ω, tehdy byla dvoulinka nejběžnějším vf vedením. Navíc mohla dvoulinka i s FM anténou posloužit i jako anténa pro AM.
Ale, pokud byla anténa pro FM předpisově uzemněná, moc to na AM nepomohlo.
V naprosté většině případů tento přijímač žádnou vnější anténu nepotřeboval.
easyjam

#42 Příspěvek od easyjam »

ano souhlas toto video je toho příkladem - pouze teleskopická anténa vzadu je taky zdířka na anténu - rádio MGF MINERVA RKS 600 (licence grundig) na LW chytím až 5 stanic v noci pokud tam neprosakují z jiného pásma:
https://www.youtube.com/watch?v=6F0ZDdQjkRE

Prostě jsem porovnal rozsah radia MINERVA RKS 600 a radia GRUNDIG C8000 a došej jsem k závěru že tam bude někde chybka

vše co jsem shromáždil o anténách ale nevyznám se v tom moc:
http://uloz.to/xFoeEG6k/anteny-pdf
ODPOR JE MARNÝ
V PODSTATĚ JSEM AMATÉR
Hill
Administrátor

#43 Příspěvek od Hill »

Kašli zatím na antény, těmi bys řešil jen následek, ne příčinu, napřed tu odstraň.
Sice tam Grundig dával zlacené kontakty přepínačů, ale jen do přepínačů v kazeťáku, v rádiu jsou jen stříbřené, ale ani toho nebylo zase tolik, aby se nedalo prošoupat, takže budeš mít m.j. problém s přechodovými odpory v přepínačích. Ty snižují činitel jakosti laděných obvodů a samozřejmě tím rostou ztráty.
easyjam

#44 Příspěvek od easyjam »

Hill píše:v rádiu jsou jen stříbřené,

ano ano ona to vlastně nebyla koroze ale ten kov byl zčernalý (ne prošoupaný vykoupal jsem to v aurexu) takže takový stříbrný studeňák - něco podobného bude v těch přepínačích, ale oba tišťáky jsou k sobě kolmo přiletované takže kdybych se chtěl k tomu dostat musel bych to rozpájet abych to mohl vyčistil a nejsem si jistý jestli bych to dal zase dokupy na těch přepínačích jsou naletované vlasové dráty z feritové antény a i tu jedinou českou stanici co chytím na MW tak šumí (oproti radiu minerva kde ta jediná česká stanice na MW nešumí ,protože je blízko) , tak nevím jestli se do toho budu pouštět
ODPOR JE MARNÝ
V PODSTATĚ JSEM AMATÉR
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“