postřehy z provozu na LPG
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
http://nakadah.rajce.idnes.cz/svicky/
Brisky Silver DR15YS-9 po 10kkm na LPG. Ještě před první montáží jsem zmenšil elektrodovou vzdálenost z 0,9 na 0,7mm. Na ten poprašek jsem se ptal přímo v Brisku - bylo mi odpovězeno že se jedná o zplodiny ze síry v palivu (kdybych prý jezdil na Polský LPG, bylo by to ještě víc). Z oleje to není, motor má spotřebu oleje 0,1-0,15l/1000km (spíše netěsnostmi motoru směrem ven).
Jo a elektrodová vzdálenost se nezměnila, 10kkm je na ně málo. Motor s nimi funguje OK jak na benzín tak na LPG - při všech režimech.
Co se zvýšení VN a s tím spojeným probitím "zapalovací cívky" týká, v životě jsme se s tím já ani můj mechanik nesetkali a připsal bych to ošizení konstrukce cívky, která je navržena na hraně použitelnosti a stačí málo a je po ní. Běžně používané cívky bez problémů drží a "opálení" elektrod svíčky a s tím spojená větší vzdálenost elektrod na jejich činnost má v praxi minimální vliv.
A co hodně odchází - jsou zapalovací moduly společný pro celej motor na motorech TSI (něco jako měl favorit, ale bez rozdělovače - krabkovitý zapaltrafo se 4 vývodama vn kabelů pro svíce). Tam stačí aby nějaký zvíře (nejčastějc kun(d)a) přehryzala kabel k 1 svíci, výboj pak nepřeskočí na jiskřišti, ale "vrátí se" do modulu a prošvihne izolaci - modul se pak musí následně měnit celej, což je "pjekně mastný". Důvod hryzání zvěře do kabelů u skoro výhradně jednoho typu motoru zatím nikdo oficiálně nezveřejnil ...
Jakou máte zkušenost se svíčkama a ulitím? Chápu, že u stříkaček to není častý problém, ale přece jen. Na motorce s karbecem (Virago 750) jedno ulití a NGK už nechodí. Denso tohle snáší líp. Brisk sem zatím netestoval.
Jak to je s kvalitou NGK teď, nevím. Ale před lety mi v Golfu 1.6 fungovaly 3-elektrodové NGK korektně a když jsem je možná po 70.000km vytáhl, tak měly střední elektrodu opálenou do trojúhelníku, vzdálenost možná 1,3mm, ale motor pořád korektně jel. Pravda po výměně za nové tam byla citelná změna k lepšímu.
V Audi A4 1,8 20V mám předepsané 3-elektrodové NGK BKUR6ET-10 a nebo Bosch F7LTCR. Ale tak nějak ctím, že na LPG to chce 1 elektrodovou a častěji měnit. Náhrada od Bosche pro LPG je FR6DC+ za pár peněz.