A Progressive Communication Receiver (QST1981/11)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lesana87

#31 Příspěvek od lesana87 »

Odpojit anténu, to mě nenapadlo. :oops: Bez antény je ticho, respektive jen nekolísající šum. Takže to asi bude rušení z něčeho zvenku, třeba z počítače, kterej mi tu vedle běží. Tak už jsem se zase uklidnila, dík. :)

A ještě jeden blbej dotaz, ono se jedním BFO nedá přijímat USB i LSB? Já myslela, že jo, že když můžu naladit jak to srozumitelné postranní pásmo, tak i to nesrozumitelné (jak tam mluví jako v kódu Navajo), tak že to při té opačné modulaci bude jen obráceně, tam co je srozumitelné bude to nesrozumitelné a naopak. Ale teď jsem si dodělala druhé BFO a na těch 80m se mi s ním nedaří naladit nic srozumitelné. Tak nevím, jestli mám to BFO naladěné na blbou frekvenci nebo to prostě nejde. :oops:
Bernard

#32 Příspěvek od Bernard »

Na pásmech pod 10 MHz se vysílá jen LSB, nad 10 MHz jen USB. Takže na 80 m USB nenajdeš.
Achab

#33 Příspěvek od Achab »

Komunikační přijímače mají obvykle BFO s přepínatelnými krystaly LSB/USB, nebo dva samostatné BFO se společným výstupem, přepínané přímo napájecím napětím. Některé starší konstrukce měly BFO přeladitelný o asi ±2kHz kolem MF kmitočtu, ale není to příliš praktické. Rozladění se používalo hlavně u LC oscilátorů na nízkých MF kmitočtech, kde se lépe udrží stabilita.
lesana87

#34 Příspěvek od lesana87 »

Takže Bernardovu odpověď chápu tak, že s BFO pro LSB naladím srozumitelně jen LSB a s BFO pro USB jen USB. Tak to jsem měla docela kliku, že jsem jako první postavila BFO pro LSB, že jsem tu neřešila, proč mi ten superhet nefunguje. :oops: :)
Mám dva samostatné BFO, protože mají stejný krystal (ty samé jsou ve filtru), každý poladěný na jinou frekvenci. Přepínají se výstupy, přes které jde i napájení.

Je zajímavé, že BFO nemá na výstupu žádný buffer a přesto z něj do SBL1 leze trochu víc zakulacená, ale jinak čistá, sinusovka. Na rozdíl od toho VFO, ze kterého do stejného SBL1 leze ten hnusný obdélník. Pak že někdy méně není více. :?
masar

#35 Příspěvek od masar »

lesana87 píše:...Tak už jsem se zase uklidnila,...
No moment, takže je ověřeno, že to byl PC, např. jeho vypnutím? :wink:
Odpojení antény (podobně jako naladění preselektoru) dokazuje jen kudy, ale ne odkud to leze.
lesana87

#36 Příspěvek od lesana87 »

Víc tajemnej bys nemohl být? :?
Achab

#37 Příspěvek od Achab »

Rušení může mít původ i mimo budovu. U mě se v menší míře vyskytuje taky, i když mám svod antény koaxiálem. Nešlo se vyhnout několikametrovému souběhu asi 0,5m s elektroinstalací. Na nestíněný jednodrátový svod byly hvizdy s různým odstupem a intenzitou na všech pásmech.
lesana87

#38 Příspěvek od lesana87 »

Teď už tam tu 8 kHz pravidelnost nevysleduju ani se zapnutým PC, už je slyšet moc stanic.
masar

#39 Příspěvek od masar »

lesana87 píše:Víc tajemnej bys nemohl být? :?
Bavíme se o zdroji rušení, kterým je podle tebe PC, ale jak vidím, tak bez ověření, že tomu tak skutečně je. Že "to" leze z antény přes preselektor bylo zřejmé od začátku. Takže až zítra. :wink:
lesana87

#40 Příspěvek od lesana87 »

No já jen mám pocit, že víš od začátku, čím to je, jen si hraješ na hrad v Karpatech. :?

Tak už vím, že mi funguje i druhý BFO, ty rádiové stanice kolem 3.9MHz vysílají nosnou i obě postranní pásma. :)
masar

#41 Příspěvek od masar »

Vím prdlajs, jinak bych se s tím dávno pochlubil. :wink:
Achab

#42 Příspěvek od Achab »

Kolem 3,9MHz jsou rozhlasové stanice AM, nosná se zapnutým BFO vytvoří zázněj při LSB i USB.
lesana87

#43 Příspěvek od lesana87 »

No ten zázněj pěkně pomáhá v ladění, stačí sjet na nulovou (neslyšitelnou) frekvenci zázněje a je naladěno. :)
Achab

#44 Příspěvek od Achab »

Pro příjem AM by měl být BFO vypnutý a místo produkt-detektoru zařazen AM detektor. Ovšem rozhlas přes SSB filtr s šířkou pásma kolem 2,5kHz moc kvalitně hrát nebude...
masar

#45 Příspěvek od masar »

Nedalo mi to, abych vás nezkontroloval na websdr.
:wink:
Přílohy
EnchedeNL.png
(61.28 KiB) Staženo 157 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“