Odpojovač zdroje podle proudového nastavení

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michal22

#31 Příspěvek od Michal22 »

Michal22 by už měl jít spát.
Máš pravdu, zamotal jsem se do toho, opravdu je max. výkon, který jsou USB porty papírově schopny dodat do zátěže, roven 120W (10 x 2,4 A x 5 V).
A na důkazy se vykašli, já svoji chybu umím přiznat :-)
Dobrou...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

Dobrý, to bylo hlavně kvůli Mírovi a Zdeňkovi, aby to zas nepřeháněli s mazáním při moderaci - já si dávám bacha, kdy citovat kousek a kdy celej post, abych zachoval souvislosti - a v tomhle by jakýkoliv vypouštění části citace bylo dost problematický vzhledem k zachování smyslu citace a odpovědi na ni. A chybu udělá každej, ne že ne... Takže to dál necháme plavat, vše vyjasněno.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#33 Příspěvek od masar »

V tomto případě bych Michala nepodezíral z neznalosti fyziky, ale spíše jen z nepozornosti. Ale zajímalo by mě, proč EKKAR používá ve spojení s nabíječkou zkratku TTL. Snad ne kvůli "Transistor-Transistor" logice elektroniky nabíječky nebo nabíjených zařízení? (pokud není součástí nabíječky foťák s Through-the-lens technologií :D ). Že by to bylo jen další obohacení EKKARova slovníku, nebo slepé přebírání obchodnické terminologie? Či?...(jak krásně říkají slováci)
Také by mě zajímalo, proč ve spojení s výkonem ss proudu používá jednotku VA? Že by si povahou toho výkonu nebyl tak docela jist?
:wink:
tomasjedno

#34 Příspěvek od tomasjedno »

Tipnul bych si, že proto, že to je napětí používané historicky především pro TTL obvody.
danhard

#35 Příspěvek od danhard »

Nepoužívejte sprostý slova, když nevíte co znamenaj :lol:
masar

#36 Příspěvek od masar »

Jak (zrovna ty) můžeš vědět, která slova jsou sprostá? :wink:
danhard

#37 Příspěvek od danhard »

Všechny, kterej nerozumim :D
tomasjedno

#38 Příspěvek od tomasjedno »

masar píše: proč ve spojení s výkonem ss proudu používá jednotku VA?
To je ještě dobrý, taky by mohl používat eV/s nebo kgm²s-³.
masar

#39 Příspěvek od masar »

danhard píše:Všechny, kterej nerozumim :D
I ty (jeden) filosofe... :D
danhard

#40 Příspěvek od danhard »

Protože je jalovice, zdánlivě tedy vůl :D
EKKAR

#41 Příspěvek od EKKAR »

masar píše:V tomto případě bych Michala nepodezíral z neznalosti fyziky, ale spíše jen z nepozornosti. Ale zajímalo by mě, proč EKKAR používá ve spojení s nabíječkou zkratku TTL. Snad ne kvůli "Transistor-Transistor" logice elektroniky nabíječky nebo nabíjených zařízení? (pokud není součástí nabíječky foťák s Through-the-lens technologií :D ). Že by to bylo jen další obohacení EKKARova slovníku, nebo slepé přebírání obchodnické terminologie? Či?...(jak krásně říkají slováci)
Také by mě zajímalo, proč ve spojení s výkonem ss proudu používá jednotku VA? Že by si povahou toho výkonu nebyl tak docela jist?
:wink:
Protože to napětí bylo historicky používaný právě pro napájení obvodů s tranzistoro-tranzistorovou logikou a mělo poměrně přesně určený parametry - pro kvalitní napájecí zdroje to znamenalo dodávat 5V pro napájení logickejch obvodů s tolerancí maximálně ±5%, i když "vojenská" řada švábů 54xx připouští mezní odchylku napájení až ±10%. A jestli se nemejlím, kvůli vzájemný kompatibilitě se ty požadavky na napěťovou hladinu +5V od těch 60-70. let nezměnily. Takže "+5V ±5%" je pro mne furt totožný co "+5V TTL".

A výkon vyjádřenej v VA je platnej jak pro střídavinu, tak i pro stejnosměr - a v tenhle danej moment je tenhle výraz srozumitelnější než přímá jednotka Watt - je jasně vyjádřený, že výkon je vypočítanej jako součin napětí a proudu, ne jako prostej součin proudu jednoho portu a počtu portů. S Michalem jsme si to vyjasnili.

A malá prosba pro Zdeňka - šlo by to tady trochu vypucovat od jalovýho OT, dejme tomu vocuďpocuď včetně a ještě vocuďsem - tyhle hloupý a nic nepřinášející kecy v peci akorát zabírají místo ... Dík předem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
danhard

#42 Příspěvek od danhard »

Belkin " disponuje ochranou proti přepjetí ".

To bude taky nějaká specialita, EKKAR by nám to mohl vysvětlit, jednoduše, jako je to tady https://cs.wikipedia.org/wiki/Voltamp%C3%A9r :D
robo

#43 Příspěvek od robo »

Osmdesat: "Já bych to řešil takto......"

Mohl bys to prosím upřesnit nákresem?. Díky
Osmdesat

#44 Příspěvek od Osmdesat »

Něco takového zhruba jsem měl namysli. Relé 5 V, běžné malé tranzistory. Podle simulace to odpíná nabíječku při proudu telefonem pod 200 mA. Chce to samozřejmě poladit ty rezistory pro žádaný efekt.
Variantou je použití OZ místo T1 a T2, kterým lze vlastnosti lépe definovat.
Při připojení do zásuvky to nedělá nic, tlačítkem nahodíme nabíječku, relé drží, dokud telefon bere proud nad určenou mez. Při poklesu pod danou mez trvajícím déle než RC konstanta se to celé odpojí.
Přílohy
odpínač nabíječky.png
odpínač nabíječky.png
JiriTom

#45 Příspěvek od JiriTom »

Mobil je téměř vybitý. V 23:59 tlačítkem zapnu nabíjení a jdu spát. V 00:30 dojde na 10 vteřin k přerušení dodávky v síti. Ráno je mobil zcela vybitý. Nerad bych zažil... :)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“