Elektronická Pojistka s omezením proudu
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
p.s. Z tohoto pohledu je dioda D1 ve schematu spíše na závadu. Myslím, že to bude bez ní (s patřičným C1) fungovat lépe.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
použil jsem tranzistory BC337, vše nastavil a přeměřil, ale je tu věc které nerozumím..
když je na výstupu zkrat, tak napětí mezi emitorem a bází Q3 je oněch 3,3V
co je v pořádku,
ale já chci to zapojení použít na 9, nebo 12V , tedy tam dám zenerku na 9V
a pak už by bylo překročeno katalogové napětí emitor-báze toho Q3 které je 5V max.
většina malých tranzistorů má takové malé napětí pro bázi..
A teď, chápu něco špatně, nebo musím něco změnit v zapojení ?
nevím jak z toho ven
Děkuji !
- patrikvarga
masar píše:Jakýpak postřeh? PLHA je to! Vždyť je na výstupu zkrat, PROTO nemůže na výstupu napětí stoupat. Drž se raději své první úvahy, ta byla správná.ferdislav píše:...takže porarita se mi obrátí, proto napětí dál nemůže na výstupu stoupat..
dík za postřeh!
Patrik to napsal dobře, ale já to možná překroutil..
Já to myslel takhle: že pokud místo R6,R7,R8 dám potenciometr, tak jak jedu jezdcem dolů tak napětí stoupá až do řekněme 80% dráhy, zbytek těch 20% už nemůže dělat změnu napětí na výstupu, ani při nezatíženém výstupu stabilizatoru, protože tech 80% na potenciometru je napětí kolem tří voltů, takže stejné napětí jako na emitoru, takže když jdu potem dál k zemi, není žádná změna, protože na bázi mi jde pak jakože opačný potenciál, ne plus ale jdu do mínusu, což už na tranzistor nemá žádný další vliv..
problém je ža na to koukám ale nevidím to, jednoduchý problém kdy měřím voltmetrem napětí a neberu ohled na polaritu ale jen na čísla v obou krajních polohách, ted když padla zmínka o závěrném směru tak mi to došlo a správně připojeným měřákem jsem si to hned ověřil..
Ono to neni jako k lm317 dat dva odpory a kondíky : ) takhle aspoń něco hlouběji pochopím jak to běhá, takže každá maličkost se hodí !
...vyplývalo, žes to pochopil, že je to v závěrném směru (Ue-b). Takže ne?ferdislav píše:když je na výstupu zkrat, tak napětí mezi emitorem a bází Q3 je oněch 3,3V
co je v pořádku,
ale já chci to zapojení použít na 9, nebo 12V , tedy tam dám zenerku na 9V
a pak už by bylo překročeno katalogové napětí emitor-báze toho Q3 které je 5V max...
No, do hlavy ti nevidím...