Přehozená fáze a nulák
Moderátor: Moderátoři
Když se takových zařízení nasčítá víc, přesáhne to vybavovací proud proudového chrániče, což taky není proti žádné (nedomyšlené) normě, ale přehození L≤≥N v tom případě pomůže.
- pocitujlasku
breta1 píše:Taky jsem o připojení těch kotlů a sporáků slyšel.
A pořád mi není jasné, jak může výrobce něco takového pustit na trh.
Ví někdo, jakou to má logiku?
Pretoze je to v poriadku. Pouziva sa to na detekciu plamena. Presny princip sa da najst.
Kremik píše:To je divné. Ta poslední věta. Co mi zabrání tomu, vidlici nebo zásuvku prostě odstřihnout a připojit si tam cokoli mě napadne?
To uz je ale tvoj problem, vyrobca urobil opatrenia, aby sa to standardne nedalo. To je ako stazovat sa u vyrobcu elektroniky, ze ta skope, ked odstranis zadny kryt.
rnbw píše:zjednodusili si pracu a zodpovednost preniesli na zakaznika
Dovoluju si odhadnout, že opak by zvýšil cenu.
rnbw píše:....... Kotol vyzaduje odbornu montaz a ma samostatne pripojenie, takze sa pri montazi spravne zapoji a hotovo.
To je pravda, ovšem byl u spousty kotlů ten problém, že si lidi pak dávali do zásuvky klasickou rozdvojku, která na jedný straně měla vývody otočený. No a hned byl výdělek pro servisáka....
Nejčastěji to bylo na vsích kde se kotle s tímhle problémem (levnější typy, Destila, Dakon apod.....) nejvíc montovaly
Kremik píše:To je divné. Ta poslední věta. Co mi zabrání tomu, vidlici nebo zásuvku prostě odstřihnout a připojit si tam cokoli mě napadne?Hill píše:tato prodlužovačka je určené k napájení spotřebičů pouze s dvojitou izolací ... A také nesmí být rozebíratelná, aby se její vidlice ani zásuvka nedaly vyměnit za jiné.
Ten dotaz jsem myslel jinak, než jste ho pochopili. Ptám se na smysl nemožnosti rozebrání. S výměnou to asi nesouvisí, protože tohle přece nemožnost výměny nezajistí. Zabránit to může opravě, případně přehození na jinou šňůru. Ovšem ta nemožnost přehození je taky nepodstatná, když můžu libovolně změnit druhý konec té šňůry. Prostě mi to nedává smysl.
- tomasjedno
Kdyby šlo koncovou zásuvku a vidlici vyměnit za stejné, pak by se jednalo o opravu, ale zalisování to vylučuje, nebo přinejmenším významně ztíží, aby se taková šňůra neopravovala.
dobrman píše:byl u spousty kotlů ten problém, že si lidi pak dávali do zásuvky klasickou rozdvojku, která na jedný straně měla vývody otočený.
Tohle dobrodružství bohužel podporujou i prodejci. Viděl jsem spínačky s pery na principu Schuko zapojitelné tak i tak.
https://www.elektrobock.cz/spinaci-zasuvka/p31
https://www.bbelektro.cz/spinaci-zasuvk ... 99-c-6006/
https://www.youtube.com/watch?v=TlSVTEghbEo
Je to proti pokynům výrobce kotle, samostatná zásuvka pro kotel.
Crifodo píše:.....Je to proti pokynům výrobce kotle, samostatná zásuvka pro kotel.
Jo, to je fakt, ale třeba na chalupách kde se furt něco kutilo, byla k tomu každá zásuvka dobrá, takže se prdla rozdvojka a už bylo kam zapnout prodlužovák třeba k sekačce.
Nebo si dodatečně pořídili bezdrátový termostat, tak se dala rozvojka. S tím jsem se setkával běžně....
No a po skončení topný sezóny se kotel vytáhnul ze zásuvky a na podzim když ho zapínali tak to bylo 50/50 jestli to trefí dobře...