Družice
Moderátor: Moderátoři
- Martin_Fio
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Martin_Fio píše:zdravím, o viditelnosti Sputniku 1 lépe zde:https://www.hvezdarna.cz/?p=6798
Nojo, tak pokud byl vidět druhej stupeň, tak se není čemu divit, je to roura přes 3 metry v průměru a dlouhá 28 metrů. To ty muskoviny budou násobně menší.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jasnost astronomických objektů se popisuje veličinou jasnost (též hvězdná velikost), jejíž škála je dnes exaktně dána. Tato veličina je logaritmická a má obrácený průběh. Jasnější objekty mají tedy menší hvězdnou velikost. Slunce má hvězdnou velikost −26,7 magnitud, Měsíc v úplňku pak −12,7 magnitud. Třetím astronomickým objektem v pořadí jasnosti je planeta Venuše s maximální jasností −4,9 magnitud.
Tu a tam může Venuši přezářit velmi jasná kometa – naposledy to byla například kometa McNaught, pozorovatelná na začátku roku 2007 z jižní polokoule. Jasnější než Venuše mohou být také některé umělé satelity a jasné meteory – označované jako bolidy. Mezinárodní vesmírná stanice dosahuje jasnosti až −5,9 magnitud, telekomunikační družice Iridium vrhají prasátka jasná až −10 magnitud.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nejvíc svítí právě Večernice/Jitřenka - Venuše.
Koncem března pálila tak silně, že jsem si myslel, že zas vidím viset nějaký lampión štěstí.
Která je druhá nejjasnější, to nevím, ale Polárka/Severka to určitě není.
Ta je přece na konci oje malého vozu a je někdy sotva vidět.
Měl by to bejt Sírius (α Canis Maiorum), nejjasnější hvězda severní oblohy.sinclair píše:...
Nejvíc svítí právě Večernice/Jitřenka - Venuše.
...
Která je druhá nejjasnější, to nevím, ale Polárka/Severka to určitě není.
....
A kutilmile - nelituju tě
Ty družice systému Starlink jsem již také viděl, ale rozhodně neletěly za sebou, spíše ve dvojicích vedle sebe s určitým rozestupem. Prý jich má být časem asi 12 000 !
https://www.lidovky.cz/relax/veda/karav ... n_veda_ele