Polovodičová archeologie
Moderátor: Moderátoři
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Někdo tu knihu určitě budete znát. Bylo v ní např:
- rádio + předzesilovač + nf konec na jedné DPS, šla rozdělit na tři díly, zapojení bylo dost podivné
- nějaké vychytávky k modelové železnici (plynulý rozjezd, atd.)
- senzorové ovládání žárovky
- blikač s fotoodporem
- "tester" jakýhosi TTL švábu, možná MH7400 (určitě funkční, ale nesmyslný)
- cosi s relátkem...
a spousta dalšího, už fakt nevím. Skoro vše tam bylo i vyfocené.
A kutilmile - nelituju tě
Ty diody byly už běžně používaný v těch prvních Tempech, Volnách a Rubínech.
Zajímavý je na nich to, že mají ASI tak velkou kapacitu, že skoro nechtěly fungovat jako detekční v krystalkách. Měl jsem jich vykuchaných několik desítek ze šrotiště, některé byly poznačené barvou, ale pořádně nechodila ani jedna.
Naše GA201-207 proti nim nebe a dudy, excelentní byly myslím červené GA205 a modré GA203. Tehdy, někdy v 8-9 letech, je jaksi nebylo jak a čím vybírat, tak se vybíralo "na ucho", v jednoduchém zapojení, se 4kOhm sluchátky a z několika různých typů.
Jo a ještě skvěle fungovaly naše velké 1NN41, bílý pásek měly, myslím. Ale strašně tvrdé, snad železné přívody.
U Denkla za 30,-peněz - jinak ve své době (1971) stál majlant: 145,-Kčs (více než denní mzdu)
V odkazovaném AR/B jsou tehdejší ceny i mnoha dalších součástek
Ta KP501 je na 50V, 0.7A při max. 60°C jinak 0,25A bez hlazení při 25°C, největší citlivost je v infračervené oblasti při γ=1µm.
Taky mám par kousku poměrně letitých polovodičů z počátku výroby.
Pokut jsme u těch „vykopávek“ tak mám i několik křemíkových tranzistoru např. KF50x kdy mají červený potisk místo černého, většinou jsem na ty červeně potištěné narazil v investiční (průmyslové) technice. Tam by mě zajímalo zda ten červený potisk něco znamenal nebo ne.